Ce companie opera la Bucureşti aeronava Boeing 737 MAX 8, model interzis la zbor în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăpastia în care Boeing 737 MAX 8 se prăbuşeşte în ultima vreme se adânceşte. Agenţia UE pentru Siguranţa Aviaţiei a anunţat că a interzis avioanele Boeing 737 MAX 8 în spaţiul aerian al uniunii. În acelaşi timp, Indonezia, China, Insulele Cayman şi Etiopia au anunţat că au suspendat operarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX 8 şi Australia şi Singapore.

„În urma tragicului accident al unui avion Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines (cursa ET302), Agenţia UE pentru Siguranţa Aviaţiei ia toate măsurile pentru a garanta siguranţa pasagerilor. Ca măsură de precauţie, EASA a publicat astăzi o directivă pentru siguranţa aeronautică, în vigoare de la ora 19.00 UTC (21.00, ora României), prin care se suspendă toate operaţiunile de zbor cu toate aparatele de tip Boeing Model 737-8 MAX şi 737-9 MAX în Europa. În plus, EASA a publicat o directivă de siguranţă, în vigoare de la ora 19.00 UTC (21.00, ora României), prin care se suspendă toate zborurile comerciale efectuate de companii care au sedii în ţări terţe cu avioane de aceste tipuri, spre UE sau dinspre UE", a transmis instituţia marţi seară într-un comunicat.

Decizia survine după ce autorităţile aeronautice din Regatul Unit, Franţa, Irlanda, Austria, Olanda, Italia, Belgia şi Norvegia au suspendat accesul acestui tip de avion în spaţiul aerian al acestor ţări.

Printre companiile aeriene care nu mai pot folosi deocamdată Boeingul 737 MAX 8 se numără: China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines, Thai Lion Air, SilkAir, Fiji Airways, Ethiopian Airlines, Cayman Airways şi Comair.

GOL, una dintre cele mai mari companii aeriene din Brazilia, a suspendat temporar utilizarea a şapte aeronave, iar Aeromexico a ţinut şase avioane la sol. Totul după ce acest model de aeronavă s-a prăbuşit de două ori în cinci luni.

Oamenii renunţă la zboruri

Totuşi, conform CNN, multe companii aeriene nu au renunţat la operarea  avioanelor Boeing  737 MAX 8. Printre acestea şi operatori care ajung şi la Bucureşti. Valentin Iordache , purtător cuvânt Aeroportul Henri Coandă a declarat  că, în acest moment, pe Otopeni, Flydubai operază avioane Boeing 737 MAX 8. Dar este posibil ca, în perioada estivală, să-şi facă apariţia mai multe avioane de acest tip operate de TUI. 

Companiile aeriene care au în flotă Boeing 737 MAX 8 au fost asaltate cu mesaje de îngrijorare din partea pasagerilor. Aceştia cer să li se comunice din timp cu ce tip de avion vor zbura şi vor dreptul de a-şi anula zborul şi a-şi primi banii înapoi.

Boeing pierde la bursă şi promite un update de soft

În acest context, Compania Boeing a anunţat că va face un upgrade de software pentru toată flota de aeronave în următoarele săptămâni şi că a lucrat la dezvoltarea unui software de control în timpul zborului pentru 737 MAX, menit să sporească siguranţa aeronavei. 

În acest timp, acţiunile companiei Boeing au scăzut cu 5% pe bursă, luni, după ce aproape 40% din flota mondială de aeronave 737 MAX 8 au rămas la sol. Scăderea a fost, ieri, şi mai mare pe bursa NYSE ajungând şi la 6,8 la sută din preţul acţiunilor. De altfel, Jim Hall, fost şef al NTSB (Consiliul Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din SUA), a declarat pentru postul american CNBS că Boeing ar trebui să ceară oprirea la sol a avioanelor cu probleme „pe principiul siguranţa înainte de toate”.  De aceeaşi părere a fost şi specialistul în aviaţie Mike Boyd  care a declarat că nu se ştie care este cauza acestor accidente şi că o eventuală reţinere la sol ar avea un impact comercial minor.

Au fost comandate şi de operatori români

Reamintim că două companii aeriene româneşti, TAROM şi Blue Air, au comandat la rândul lor acest tip nou de avion, însă acesta nu a intrat încă în flota companiilor. Concret, TAROM a semnat în iulie 2018 o comandă pentru cinci avioane noi Boeing 737 MAX 8, ce vor fi livrate în 2023. Pentru Blue Air problema mai complicată pentru că a comandat 12 aeronave tip Boeing 737 MAX 8, dar termenul de livrare este strâns, în a doua jumătate a acestui an.

Citeşte şi:

Mai multe ţări europene interzic avioanele Boeing 737 MAX 8 în spaţiile lor aeriene

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite