Cazul „Belina“. Toader a anunţat că o să sesizeze CCR cu privire la ancheta DNA. „Curtea să stabilească dacă procurorii pot să cerceteze emiterea unei HG”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că o să sesizeze CCR şi o să solicite un punct de vedere dacă procurorii pot să cerceteze oportunitatea şi circumstanţele emiterii unei hotărâri de Guvern sau al unui ordin ministerial. Textul sesizării va fi finalizat până luni.

„Iniţiativa redactării şi sesizării CCR a pornit din Guvern şi nu de la MJ, nu de la ministrul Justiţiei. În al doilea rând, am citit şi eu pe presa scrisă o afirmaţie absolut incorectă, care nu-mi aparţine, că s-ar solicitat considerarea HG să fie ca şi OUG, ca şi legile. Este imposibilă o asfel de afirmaţie pentru că au regim juridic diferit, au efecte şi emitenţi diferiţi. Nu ştiu cine a făcut afirmaţia, dar aceasta este absolut incorecta”, a ţinut să precizeze Tudorel Toader.

„Dacă s-ar pune problema unei sesizări în numele Guvernului Romaniei, fiţi de acord cu faptul că Ministerul Justiţiei este cel mai abilitat să redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face, începând de astăzi dimineaţă, şi în zilele următoare”, a declarat Tudorel Toader. El a precizat că draftul sesizării ar urma să ajungă la Guvern, Executivul fiind îndrepăţit să sesizeze Curtea Constituţională.

„Ministerul Justiţiei este cel mai abilitat să facă o asemenea sesizare, lucru care se va întâmpla în următoarele zile”, a declarat Toader. Textul sesizării va fi finalizat până luni.

Ministrul a mai explicat că în comunicatul DNA se arată că decizia CCR din februarie s-a statuat că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi. „«Procurorul poate să ancheteze oportunitatea şi împrejurările emiterii unei HG?», asta-I întrebarea la care CCR trebuie să răspundă”, a arătat Tudorel Toader ce urmează să ceară de la CCR.

Explicaţiile lui Tudorel Toader

„Prin decizia predecentă (privid ancheta în cazul OUG 13- nr), CCR a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările, circumstanţele adoptării unei OUG sau a unei legi, după cum nu pot ancheta constituţionalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Circumstanţele, împrejurările, oportunitatea acestora revine decidentului. Decident care trebuie să respecte limitele legale, limitele consituţionale. Ştiţi că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG şi legile, Guvern, respectiv Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de miniştri. Întrebarea este următoarea, dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea împrejurările, circumstanţele acelor acte normative, la palierele doi şi trei, procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările, circumstanţele? Asta este întrebarea la care CCR va fi sesizată şi chemată să răspundă”, a spus Tudorel Toader.

„CCR va fi solicitată să răspundă la această întrebare, la nivel de HG sau Ordin Ministerial procurorii pot să cerceteze oportunitatea şi circumstanţele emiterii?”, este dilema ridicată de acesta.

„Poate vine un moment al evaluărilor”

Tudorel Toader a ţinut să explice de ce a sesizat CCR pe dosarul „Belina” şi nu a sesizat Curtea Supremă. „Eu, ca ministru al Justiţiei, nu am rolul de a comenta declaraţiile sau comentariile altcuiva.Noi ne adresăm CCR şi nu ÎCCJ, CCR verifică dacă exită un conflict juridic de natură constituţională. ÎCCJ pronunţă decizii de speţă pe de o parte, propunţă decizii cu caracter de lege pe altă parte, dar care se referă la conţinutul normei. Noi acum vorbim de sesizarea CCR care să explice dacă există sau nu un conflict de natură instituţională”, a mai precizat Toader.

Ministrul Justiţiei a evitat să comenteze sesizarea CSM de către Laura Codruţa Kovesi. Şefa DNA a sesizat CSM pentru că a considerat că Tudorel Toader atacă independenţa justiţiei prin declaraţiile sale. „Pe mine mă întrebaţi? Întrebaţi pe cine a crezut că este necesar şi oportun să sesizeze (...) În opinia mea, ca ministru al Justiţiei, este un subiect extrem de sensibil şi nu-mi permit să-l comentez în faţa dumneavoastră. Poate vine un moment al evaluărilor, poate vine un moment în care se încheagă lucrurile, vom vedea”, a declarat Tudorel Toader.

Ce declara Toader marţi

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu procurorul, după ce procurorul- şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotărârea de Guvern din cazul Belina, că DNA nu urmăreşte astfel de acte normative, dar când apar informaţii că ceva e în neregulă, se sesizează din oficiu.

Ca urmare a declaraţiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind că acestea  sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar şi că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite