Când este așteptat un cutremur catastrofal | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiștii spun că nu ne paște niciun cutremur catastrofal înainte de anul 2040, dar românii trebuie să știe că au la dispoziție două sisteme prin care pot fi atenționați de iminența unui seism cu magnitudinea peste 4,5

Graficul unui seismograf suprapus peste o un planiglob, cu harta României evidențiată
Miliarde de telefoane au fost transformate în miniseismografe Foto Shutterstock

Deși cutremurul de joi dimineață a fost cel mai mare din ultimii patru ani, Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în comunitatea cercetării românești din domeniul Fizicii Pământului, susține că am avut de-a face cu seism obișnuit și că un astfel de eveniment cu potențial catastrofal nu ar putea avea loc, în principiu, înainte de 2040. Până atunci, românii au la dispoziție diverse aplicații de mobil care pot atrage atenția asupra unui cutremur iminent.

Din punct de vedere tehnic, seismul de joi dimineață, de la ora 6.50, s-a produs în zona seismică Vrancea-Buzău, la „72 kilometri NE de Ploiești, 73 kilometri E de Brașov și 122 kilometri N de București”. Seismologii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au considerat cutremurul produs la adâncimea de 149 kilometri ca fiind unul „semnificativ”, cu o magnitudine revizuită la 5,4. Acesta a fost resimțit în mai multe zone din România, inclusiv în Capitală. Totuși, conform European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC), unda seismică a fost sesizată și de cetățeni din Bulgaria (Sofia, Stara Zagora, Plovdiv sau Burgas), Republica Moldova (Chișinău, mai ales, dar și Tiraspol) sau Ucraina (Odessa). De altfel, sute de cetățeni care au resimțit cutremurul au lăsat mărturii în rubrica special concepută de EMSC pe propriul site.

Aproape 20 de ani de liniște

Cutremurul de joi este considerat de profesorul Gheorghe Mărmureanu ca fiind unul perfect obișnuit. „Este un seism normal, nu are nimic deosebit. Un cutremur cu potențial catastrofal nu poate avea loc, în principiu, înainte de anul 2040. Spun în principiu pentru că totuși nu putem garanta 100% un astfel de termen, fiindcă ce se întâmplă în Vrancea din punct de vedere seismic depinde destul de mult și de ce se întâmplă în Africa și în Marea Mediterană. Aceste zone influențează activitatea seismică din Vrancea pentru că pot «împinge» asupra Europei. Cu toate astea, nu cred în ceva deosebit, așa că cel mai probabil după 2040 ne așteptăm la un seism care ar putea avea urmări catastrofale”, a precizat, pentru „Adevărul”, profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Alerta venită direct de la seismologi

În prezent, românii au la dispoziție două sisteme prin care pot fi atenționați de iminența unui cutremur. În primul rând, INCDFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon să primească alerte. O astfel de alertă a fost emisă și joi dimineață, înainte ca seismul de 5,4 grade să fie resimțit. „Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a explicat Constantin Ionescu, directorul INCDFP, pentru G4Media.ro.

O rețea de miliarde de miniseismografe

Apoi, românii care au telefoane cu sistemul Android pot seta dispozitivele pentru a putea primi alerte de cutremur, iar sistemul a funcționat joi dimineață, mesajele ajungând cu circa 10 secunde înainte ca seismul să se facă simțit. Pe plan internațional există o rețea foarte mare formată din miliarde de telefoane cu Android, care sunt dotate cu accelerometre, iar Google s-a gândit să le utilizeze și ca miniseismografe. „Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare reţea de detectare a cutremurelor din lume”, spuneau cei de la Google, în 2020. Aparatele care sesizează vreo mișcare care ar putea fi un cutremur trimite automat un semnal către un server, unde computerele analizează datele privind mişcarea şi informaţiile privind locaţia pentru a determina dacă un seism este în curs de desfăşurare și dă alerta corspunzătoare, a mai precizat compania americană. Această funcție poate fi activată foarte ușor. Intrați la „Setări”, la „Securitate și Urgență” unde și există opțiunea de „Alertă cutremur”.

Ro-Alert acționează numai după seism, dacă este cazul

În situația unui cutremur, autoritățile nu trimit avertizări Ro-Alert, iar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat și de ce s-a decis acest lucru. „În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel (sistemul Ro-Alert - n.red.), deși avem planuri în viitor”, a explicat medicul Raed Arafat, care a mai precizat că s-ar putea utiliza sistemul dacă se identifică modul în care se poate evita posibilitatea ca populația să nu intre în panică și „să fugă pe scări sau la lift”.

Potrivit reprezentanților IGSU, sunt emise mesaje de avertizare a populației după producerea cutremurelor dacă acestea generează consecințe grave. „În cazul seismelor, Sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a transmis joi IGSU.

Ce faceți în caz de cutremur

Specialiștii IGSU a întocmit un ghid cu sfaturi în caz de cutremur. Dacă sunteți în interiorul unei clădiri, rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşiți afară şi nu vă duceţi pe balcon. Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte și aparate de iluminat.

În niciun caz nu utilizaţi liftul, iar dacă sunteţi în deja în acesta în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

Dacă sunteți în exteriorul clădirii, adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Dacă sunteți într-un autovehicul, opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie.

După terminarea cutremurului, încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii. Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, dar doar dacă vă pricepeţi. În principiu, nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.

Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

În principiu, stabiliți din timp un loc special din localitate pentru adunarea familiei (un parc, un loc de joacă pentru copii etc.) pe care să-l folosiți în caz de eveniment catastrofal.

În fine, dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare a echipelor de intervenție.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite