Google: Android Earthquake Alerts, serviciu gratuit, a devenit operaţional în România în februarie 2022. Cum funcționează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizatorii de telefoane mobile cu sistem Android au primit joi dimineaţa o alertă de cutremur datorită unui serviciu gratuit - Android Earthquake Alerts - care a devenit operaţional în România în februarie 2022, au anunţat reprezentanţii Google.

Android Earthquake Alerts System alerta cutremur android

„Android Earthquake Alerts System este un serviciu gratuit, care detectează cutremure din întreaga lume şi alertează utilizatorii Android de producerea unui astfel de fenomen în zona în care se află. Nu este o aplicaţie separată, ci o funcţionalitate integrată în sistemul de operare Android. Este un serviciu suplimentar - nu este menit să înlocuiască sistemele de alertă guvernamentale“, arată sursele citate, în informaţiile transmise AGERPRES.

Cum funcționează alerta de cutremur de la Google Android

Serviciul Android Earthquake Alerts a devenit operaţional în România în februarie 2022. Acesta foloseşte accelerometrele cu care sunt echipate cele mai multe dintre cele peste 3 miliarde de smartphone-uri Android utilizate la nivel global. Telefoanele din zona unde s-a produs cutremurul detectează mişcarea pământului, un algoritm dedicat evaluează magnitudinea şi locul cutremurului, iar apoi sistemul trimite alerta către utilizatorii Android din zonele afectate de cutremur, explică reprezentanţii Google.

Pentru ca sistemul Android Earthquake Alerts să funcţioneze, telefonul trebuie să aibă aibă activată permisiunea privind locaţia - respectiv accesul sistemului Android la locaţia telefonului, precum şi setarea "Earthquake Alerts" activată. Aceasta din urmă se găseşte în setările telefonului, subliniază sursele menţionate.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs joi dimineaţa, la ora locală 6:50, în judeţul Buzău, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul a avut loc la adâncimea de 149 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 73 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti, 117 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 122 km nord de Bucureşti.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. În 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite