Bogdan Despescu (MAI): Capturile de droguri din Portul Constanța nu pot fi mediatizate

0
Publicat:

În Portul Constanţa s-au înregistrat capturi de droguri, dar aceste cazuri nu pot fi mediatizare pe moment, susține chestorul Bogdan Despescu.

Bogdan Despescu
Bogdan Despescu

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre capturile de droguri din Portul Constanţa. „Astăzi vă confirm că în Portul Constanţa sunt capturi de droguri şi în ultima perioadă. Cazurile respective nu pot fi mediatizate în acest moment. Înţelegeţi foarte bine de ce, ţine de traseul, destinaţia, trasabilitatea şi documentarea activităţii grupurilor implicate”, a transmis secretarul de stat.

El a fost întrebat de ce în Portul Constanţa nu s-au înregistrat capturi de droguri în ultimii ani, în condiţiile în care în alte porturi din Europa sunt descoperite anual zeci de tone de droguri. 

Cele mai mari capturi realizate de structurile de la Antidrog sunt prin Portul Constanţa. Cu privire la aceste acţiuni am menţionat, o repet, este nevoie de o perioadă mare de timp pentru documentare şi confirm încă o dată că în ultima perioadă au fost realizate capturi de colegii de la structurile Antidrog, capturi care astăzi nu pot fi comunicate public. Aşa e normal, să se realizeze o documentare totală, pe tot traseul, destinaţie, ramificaţie, tragerea la răspundere penală a întregii reţele”, a răspuns polițistul.

Apoi, acesta a anunțat o serie de măsuri pentru dinamizarea luptei cu traficanții de droguri. "La iniţiativa ministrului Afacerilor Interne vom propune o reglementare privind acordarea de bonificaţii poliţiştilor în raport de criterii de performanţă pentru îndeplinirea unor activităţi care au condus la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum şi denunţarea unor fapte de corupţie. Măsura contribuie la dezideratul - Criminalitatea nu este profitabilă - prin afectarea puterii financiare a grupurilor criminale", a spus Despescu. Potrivit acestuia, în pachetul de măsuri ar intra şi înăsprirea condiţiilor în care traficanţii de droguri pot beneficia de reducerea pedepselor.

"Pachetul de măsuri propune pedepse adecvate pentru traficanţii de droguri, respectiv înăsprirea condiţiilor în care infractorul poate beneficia de reducerea pedepselor. Pot beneficia de reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantităţi mai mari de droguri sau similare cu cele care fac obiectul faptei sale. În prezent, legea oferă posibilitatea ca un traficant prins, de exemplu, cu 10 kilograme de droguri să beneficieze de reducerea pedepselor dacă denunţă o persoană ce face trafic de droguri cu 500 de grame", a afirmat secretarul de stat.

Fără condamnare cu suspendare

Totodată, Despescu a arătat că este vizată şi eliminarea posibilităţii condamnării cu suspendare a executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, dar şi incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor. "Instituirea unor noi situaţii agravante referitoare la deţinerea de droguri în spaţii publice în care au acces tinerii şi copii. Concret, persoana care deţine droguri pentru consum în şcoală, la festivaluri este sancţionată cu o pedeapsă mai mare, comparativ cu situaţia în care este depistat singur, în maşină, cu droguri", a afirmat el.

Se caută polițiști de Crimă Organizată

Despescu a mai anunţat că la nivelul conducerii MAI s-a dispus evaluarea a 200 de lucrători ai ministerului care să se alăture structurilor antidrog, pe lângă alte activităţi în domeniul resursei umane implicate în lupta antidrog."Dacă la începutul anului am suplimentat schemele pentru structurile de combatere a traficului de persoane şi structurile de investigaţii financiare, astăzi pe nevoia de acţiune venim cu suplimentarea în domeniul antidrog. În acest sens, pentru posturile respective, conducerea IGPR a identificat aproape 200 de cadre inclusiv din afara Poliţiei Române, dar din structurile MAI, care sunt în proces de evaluare, urmând ca cei care îndeplinesc condiţiile şi au abilităţile necesare să suplimenteze efectivele de astăzi ale structurii antidrog", a declarat, conform agerpres.ro, chestorul.

Confiscarea mașinilor șoferilor beți sau drogați

Se mai propune confiscarea autovehiculelor şoferilor băuţi sau drogaţi care au provocat un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. "În domeniul siguranţei rutiere, măsura vizează măsura confiscării vehiculelor folosite ca armă de conducătorii auto. Concret, va face obiectul confiscării de autovehicule situaţia în care, în mod repetat, şoferul este depistat sub influenţa alcoolului şi drogurilor sau şoferul aflat sub influenţa alcoolului sau substanţelor psihoactive provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane", a declarat ofițerul.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite