Băsescu, criticat dur de CSM pentru declaraţiile făcute la RTV: „Instituţiile de forţă ale statului, mă refer la procurori, sunt vândute instituţiilor străine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu  FOTO David Muntean/Adevarul
Traian Băsescu  FOTO David Muntean/Adevarul

Acuzaţiile lansate de preşedintele PMP, Traian Băsescu, la adresa unor procurori, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune România TV, au adus atingere independenţei şi integrităţii magistraţilor, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei, a apreciat plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

CSM a apreciat că afirmaţiile lui Traian Băsescu, lansate în spaţiul public în cadrul emisiunii „Ultima oră”, difuzată de postul de televiziune România TV în data de 6 decembrie 2016, preluate de o parte a mass media, au adus atingere independenţei şi integrităţii magistraţilor, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei ca sistem.

Plenul a mai hotărât în acest caz sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului, în baza protocolului încheiat cu această instituţie în anul 2011.

Intervenţia din 6 decembrie

La data de 6 decembrie 2016, Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a avut o intervenţie telefonică în timpul emisiunii „Ultima oră”, difuzată de postul de televiziune România TV, în care a făcut mai multe declaraţii dure la adresa justiţiei în contextul punerii sub acuzare a Ioanei Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu.

„Fiica mea a cumpărat la insistenţa mea un teren de la un italian. Parchetul General prin procurorul general Niţu şi sluga de procuror Sutiman, am termenii afirmaţiilor, o ticăloasă această Sutiman care făcea numai jocuri politice alături de procuroarea Roşu, o altă procuroare celebră, a pus sub sechestru o achiziţie de teren a unui cetăţean român”./ „Instituţiile de forţă ale statului şi mă refer la procurori, sunt vândute intereselor străine după comportament. Şi o spun cu toată responsabilitatea chiar dacă se încruntă domnul Chiriac. Sunt vândute dintr-un motiv simplu. Atâta timp cât nu pui sub semnul întrebării nicio achiziţie de terenuri a străinilor, dar pui sub semnul întrebării orice achiziţie de terenuri a românilor, nu am decât o singură explicaţie, ticăloşia” / „Iar procurorii noştri spun ‚să trăiţi, am înţeles, nu avem voie să ne atingem de ei’. Oameni buni, avem oameni din sistemul de forţă al României care sunt vânduţi. Pricepeţi asta sau nu?” / „Sunt vânduţi altor interese decât cele ale României”. / „Dacă nişte americani de la Microsoft au dat spăgi de vreo 60 de milioane, nu contează. Procurorii noştri primesc o decoraţie la o ambasadă, se înclină cu respect pentru decoraţii şi arestează partea română” / „Bugetari importanţi, inclusiv cei pe care îi protejaţi dumneavoastră din SRI si DNA, de ori unde, care se duc la ambasade să îşi ia decoraţiile şi limbile. Pentru că ei nu se ating nici de nemţi, nici de americani, nici de britanici, nici de francezi. Arestează tot ce pot în România…..”

Declaraţiile făcute de Băsescu au fost preluate de mai multe site-uri şi publicaţii.

CSM: „O deformare a realităţilor”

„Plenul CSM a apreciat că afirmaţiile respective sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor.
„Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de fostul preşedinte, persoană publică ce se bucură în continuare de o anumită notorietate, reprezintă o deformare a realităţilor de fapt", se menţionează în comunicatul CSM

Inspecţia Judiciară a arătat că Traian Băsescu nu aduce nicio probă în sensul afirmaţiilor făcute,  „şi prin urmare, nu se poate reţine faptul că primirea unor decoraţii de către oameni care se află în fruntea sistemului judiciar român din partea altor state sau instituirea unor măsuri asigurătorii pe bunurile fiicei sale, ar constitui dovezi temeinice în sensul că instituţiile judiciare române şi în special procurorii nu ar acţiona în mod independent, în conformitate normele legale în vigoare”.

„Pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere poate fi afectată, atât de afirmaţii de genul celor analizate, dar mai ales de modul de redare, interpretare şi comentare în mass-media a acestora, în maniera la care s-a făcut referire anterior, ce pun la îndoială integritatea morală, independenţa, imparţialitatea, prestigiul judecătorilor şi procurorilor, precum şi credibilitatea justiţiei, ca sistem, fiind de natură să influenţeze, în mod negativ, opinia publică cu privire la integritatea magistraţilor în cauză şi să-i discrediteze, afectându-le astfel reputaţia profesională”, arată Inspecţia Judiciară.
 

    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite