Augustin Lazăr solicită daune morale de 1 leu Ministerului Justiţiei şi obligarea instituţiei de a-şi cere scuze public pentru raportul de evaluare al lui Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazăr / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Augustin Lazăr / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Lazăr solicită daune morale de 1 leu şi obligarea Ministerului Justiţiei de a publica pe site-ul propriu un comunicat în care să îşi ceară scuze public pentru ceea ce scrie în raportul privind activitatea sa managerială, potrivit unei acţiuni depuse, marţi, la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.

„A fost depusă astăzi (marţi – n.r.) o cerere de chemare în judecată din partea apărătorului domnului Augustin Lazăr, în care cheamă în judecată Ministerul Justiţiei şi solicită, în principal anularea raportului de evaluare în urma căruia i s-a cerut revocarea din funcţie şi în acelaşi timp solicită ca să i se acorde daune morale de 1 leu pentru prejudiciul adus, pentru faptul că i s-a cerut revocarea şi publicarea pe site-ul Ministerului a unor scuze pentru cele scrise în raportul privind activitatea sa managerială”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, citat de Mediafax.

Totodată, avocatul lui Augustin Lazăr a cerut, marţi, şi încetarea procesului în care procurorul general contestă propunerea de revocare din funcţie, motivând că a încetat calitatea clientului său, prin pensionare. Curtea de Apel Alba Iulia a rămas în pronunţare.

„S-a publicat vineri în Monitorul Oficial decretul de eliberare din funcţie a domnului procuror general, ca urmare a pensionării şi, prin urmare, cererea de suspendare a rămas fără obiect, în sensul că nu mai avem ce să suspendăm. Dacă domnul preşedinte Iohannis a emis decretul de eliberare din funcţie, nu mai are cum să-l emită pe ăla de revocare din funcţie, ca urmare a propunerii”, a explicat, la finalul şedinţei de judecată, avocatul lui Lazăr, potrivit publicaţiei Ziare.com

Acesta a precizat că a formulat la instanţa din Alba Iulia o acţiune în anulare, în sensul că, referitor la ceea ce scrie în raport, opinează că este „ilegal” şi „neadevărat”. „Aici nu mai e vorba de lipsă de interes, pentru că, în subsidiar, am solicitat, e vorba de repararea adusă reputaţiei profesionale a dânsului, daune morale de 1 leu, respectiv obligarea Ministerului de a publica un comunicat pe site-ul propriu prin care să-şi ceară scuze pentru ceea ce scrie în raport”, a declarat avocatul.

Acesta a susţinut că „nu stă nimic în picioare” din raport. „Am făcut acţiune în anulare, dar de suspendat nu mai aveam ce să suspendăm”, a conchis avocatul.

Pe 2 noiembrie 2018, procurorul general a depus la CA Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată în octombrie, de ministrul Justiţiei. Augustin Lazăr a mai cerut suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.

Instanţa a stabilit însă că nu are competenţa teritorială de a judeca acest caz, opinând că procesul trebuie judecat la CA Bucureşti, în raza căreia îşi are sediul Parchetul General. Ulterior, pe 12 decembrie 2018, CA Bucureşti a decis că nu are nici ea competenţa de a judeca procesul şi a trimis dosarul înapoi la CA Alba Iulia.

Conform procedurii, în cazul deciziilor contradictorii ale instanţelor de acelaşi grad, instanţa superioară – în acest caz ÎCCJ – a trebuit să rezolve conflictul de competenţă. La sfârşitul lunii ianuarie, ICCJ a stabilit că instanţa competentă să judece dosarul în care procurorul general solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie este CA Alba Iulia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite