Arestul de lux al prinţului Paul şi al milionarului Truică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Al României, acuzat printre altele de spălare de bani în dosarul retrocedării Fermei Regale Băneasa, va sta următoarele 30 de zile în arest la domiciliu, într-o vilă superbă de pe strada Alexandru Phillipide din Bucureşti. La rândul lui, milionarul Remus Truică îşi va petrece următoarele zile la vila sa cu piscină şi helioport.

Atât prinţul Paul Al României cât şi milionarul Remus Truică mai au de trecut un hop pentru a putea răsufla cu adevărat uşuraţi. Mai exact, până la Crăciun magistraţii Curţii Supreme trebuie să hotărască dacă cei doi îşi vor petrece sărbătorile de iarnă după gratii sau în arest la domiciliu unde au fost plasaţi deja de judecătorii braşoveni.
Truică, pedepsit să stea la psicină

Practic, amândoi au văzut ce înseamnă arestul Poliţiei după ce procurorii au decis la sfârşitul săptămânii trecute reţinerea lor. Însă după o noapte petrecută după gratii au fost lăsaţi să plece acasă de către magistraţii braşoveni care au decis ca aceştia să fie cercetaţi în continuare în arest la domiciliu. Concret, Remus Truică a fost pedepsit să stea în locuinţa lui de pe malul lacului Snagov chiar la marginea pădurii. Proprietatea fostului şef de cabinet al lui Adrian Năstase te lasă mut de uimire.

Palatul are trei niveluri

În jurul său sunt construite anexe care adăpostesc, printre altele, garajul în care milionarul îşi ţine bijuteriile pe patru roţi. Curtea imensă arată ca un adevărat teren de golf, cu gazon englezesc tuns cu grijă. Câteva alei pavate cu dale colorate străbat domeniul de la un capăt la altul. Una dintre alei duce la un mic helioport, plasat central, pentru elicopterul cu care milionarul se deplasează ori de câte ori vrea să evite aglomeraţia de pe şosele. Din acareturile lui Truică nu lipsesc o piscină la dimensiuni olimpice, două terenuri de sport – unul de fotbal şi unul de tenis, acoperit cu zgură, precum şi un foişor pentru picnic în aer liber. Pentru că vila este construită pe malul lacului Snagov, Truică a amenajat două debarcadere, din care unul este acoperit, cel din urmă adăpostind şalupa rapidă cu care milionarul se plimbă pe lac ori de câte ori simte nevoia de a se relaxa. Remus Truică are mai mulţi angajaţi care, deopotrivă, îngrijesc moşia milionarului, dar o şi păzesc de eventualii intruşi.   

Domeniul unde milionarul Remus Truică este obligat să-şi petreacă următoarele zile

Domeniul unde milionarul Remus Truică este obligat să-şi petreacă următoarele zile

Paul: „Sunt un pic mai relaxat“

La rândul lui, Paul Al României va sta în următoarele zile închis în vila sa pe trei niveluri de lângă Piaţa Romană din centrul Capitalei. De alt¬fel, la ieşirea din arest, după o noapte petrecută în spatele gratiilor, prinţul Paul era optimist. „Sunt un pic mai relaxat acum. Se va vedea că nu sunt vinovat deloc”, a mărturisit acesta. Şi avocatul lui era încântat de decizia Curţii de Apel Braşov. „Pentru 30 de zile nu mai facem contestaţie. Deci arestăm cumva păgubaşul pentru că acum el este păgubaşul în acest caz”. Una dintre interdicţiile impuse de instanţă lui Paul este aceea de a nu lua legătura cu ceilalţi complici şi martori din dosar.

Vila din centrul Capitalei în care a fost arestat Paul Al României FOTO Adevărul

Vila din centrul Capitalei în care a fost arestat Paul Al României

A revendicat ce nu a avut Regele

image
image

 Referatul procurorilor

“Pentru că imaginea publică contează foarte mult pentru prinţ, membrii grupului, în special inculpatul Remus Truică, intuind o cale pentru a obţine mai mult de la inculpatul Paul Al României, în anul 2007 i-a fost prezentat acestuia inculpatul Andronic Dan, ca o persoană influentă în lumea media, dar şi în lumea politică, fiind consultant al primului ministru".

Paul a deschis primul proces de  revendicare a averii lui Carol al II-lea pe 13 februarie 2002. El a solicitat fără succes restituirea Fermei Regale Băneasa - care avea aproape 28 de hectare. Asta deşi nu avea calitate de moştenitor, deoarece procesul de recunoaştere a paternităţii a fost finalizat abia în 2012. Un alt motiv de respingere este acela că Regele Ferdinand îl dezmoştenise pe Carol al II-lea, când a renunţat la tron, în 1925, şi a fugit cu Elena Lupescu. Mai mult, Ferma nu a aparţinut niciodată lui Carol al II-lea. Potrivit DNA, Paul a apelat, în 2006, la Remus Truică – fost director de cabinet al fostului premier Adrian Năstase. Acesta, la rândul său, i-ar fi cooptat pe Roşu Robert, avocat-partener la societatea Ţuca, Zbârcea & Asociaţii, şi la trei cetăţeni israelieni: miliardarul Benjamin „Benny” Steinmetz şi consultanţii politici Tal Silberstein şi Shimon Shevez –fost şef de cabinet al fostului premier israelian Yitzhak Rabin. Ulterior, în afacere ar mai fi fost implicaţi jurnalistul Dan Andronic, fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici, şi afaceristul Claudiu Mateescu, toţi trei cercetaţi sub control judiciar. Silberstein ar fi reprezentat în România interesele imobiliare ale cuplului Steinmetz – Shevez. Omul său de încredere era Marcovici, care a fost folosit ca administrator în firma Reciplia care a cumpărat, în baza unei înţelegeri, drepturile litigioase de la prinţul Paul, în schimbul unui avans de 4 milioane de euro. Avocatul lui Paul a confirmat că acesta a primit banii: „Păi a luat, dar acum 11 ani când a cedat drepturile litigioase”.  

Prinţesa Lia: „E un bun coechipier“

La dosar sunt depuse mai multe interceptări telefonice făcute de SRI în perioada 2007 - 2011 pe mandate de siguranţă naţională. Potrivit acestora, inclusiv Lia A României, soţia lui Paul, ştia de aceste înţelegeri. De exemplu, Lia îi spunea lui Andronic că este important să fie găsit „omul potrivit” pentru a fi rezolvate cu succes demersurile pentru obţinerea terenurilor revendicate, iar într-o convorbire cu Remus Truică precizează că prinţul Paul este „un bun coechipier”.  

În 2008, prin coruperea unor funcţionari ai statului sau trafic de influenţă, gruparea a reuşit retrocedarea Fermei Băneasa. Prejudiciul adus statului ar fi de 136 de milioane de euro. Potrivit procurorilor DNA, grupul infracţional ar fost constituit în scopul obţinerii întregii averi revendicate de Paul, circa 48 de proprietăţi: 11 moşii regale, 7 castele, 11 clădiri de valoare istorică şi aproape 65 de mii de hectare de pământ. Ancheta actual desfăşurată de DNA priveşte doar cazul Fermei Regale Băneasa.

 Se luptă pentru avere de 25 de ani

Paul al României, aşa cum este legal recunoscut în Uniunea Europeană, s-a născut în 1948. Casa Regală a României nu l-a recunoscut niciodată ca succesor al tronului pentru că tatăl său, Carol Mircea Lambrino, s-a născut dintr-o relaţie ilegitimă a Regelui Carol al II-lea cu Ioana Lambrino. Paul a devenit cunoscut în România în anii ’90. După Revoluţie a intentat zeci de procese Casei Regale şi statului român, pentru a-i fi recunoscut dreptul la moştenire. Viza averea Casei Regale, potrivit procurorilor. Mai exact, proprietăţi de aproximativ 500 de milioane de euro, pe care nici măcar Regele Mihai nu le-a revendicat. În 2012, justiţia română l-a recunoscut definitiv drept urmaş al Regelui Carol al II-lea, însă nu şi Casa Regală a României. În 1998, Paul Lambrino s-a căsătorit cu Lia Georgia Triff. Cei doi au un fiu care a fost botezat de fostul preşedinte Traian Băsescu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite