Ancheta în cazul copilului legat cu un fular de o uşă continuă: contractele de muncă ale celor patru angajate au fost desfăcute. Şeful centrului, demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandal de proporţii după ce un adolescent de 16 ani a fost legat cu un fular de o uşă FOTO Realitatea.net
Scandal de proporţii după ce un adolescent de 16 ani a fost legat cu un fular de o uşă FOTO Realitatea.net

Scandalul de proporţii care a izbucnit la un centru de servicii sociale din sectorul 6 după ce vecinii au filmat un tânăr cu dizabilităţi legat de uşa unei case pe motiv că a fost agresiv continuă. Contractele de muncă ale celor patru angajate care au decis să-l lege au fost desfăcute şi riscă să se aleagă cu dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.

Cele patru femei au stat la audieri până la 3 dimineaţa, după ce procurorii au deschis un dosar penal în acest caz. Totodată, au fost luate o serie de măsuri instituţionale, au explicat oficiali din rândul DGASPC sector 6, autoritatea care are în subordine complexul social Istru. 

„Li s-au desfăcut contractele de muncă, iar şefa centrului este cercetată şi ea disciplinar şi, în prezent, este suspendată din funcţie. Au fost deja trimise nişte date către poliţie. Totodată, s-au făcut comisii din specialişti, formate din mai multe persoane, care vor face controale inopinate în toate centrele sociale din subordinea noastră. În plus, am luat decizia să refacem instrucţia şi să lucrăm la metodologie, astfel încât să nu mai aplice şi alţii asemenea tratamente copiilor”, au explicat, pentru adevarul.ro, oficiali din instituţie. 

Potrivit acestora, Cătălin, băiatul de 16 ani care a fost legat cu un fular de o uşă, nu a suferit traume fizice. „Cele patru angajate nici măcar nu au realizat că nu procedează bine. Toate au contribuit la idee”, au spus aceiaşi oficiali. 

„În urma cercetării disciplinare s-au luat următoarele măsuri: s-a dispus înlăturarea şefului de centru de la conducere, urmând a fi trimis în cercetarea organelor de ordine pentru suspiciune de abuz; s-a dispus desfacerea contractelor de muncă, în conformitate cu Art. 248 alin 1, lit e, din Legea 53/ 2003, Codul Muncii, a trei îngrijitoare şi a asistentului medical, persoane angajate în cadrul Complexului de Servicii Sociale Istru”, precizează un comunicat de presă al DGASPC Sectpr 6.

Rezultatele anchetei au fost înaintate Poliţiei Sectorului 6, pentru clarificarea împrejurărilor în care faptele au avut loc şi pentru completarea procedurilor de cercetare care se impun în cazul suspiciunii unei situaţii de abuz.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat satisfacţia că autorităţile au luat măsuri în cazul abuzurilor dintr-un centru de servicii sociale din Capitală, dar a subliniat că responsabilii din sistem trebuie să acţioneze pentru ca astfel de situaţii să fie prevenite la timp.

Scrisoarea angajaţilor DGASPC 6 către presă 

De cealaltă parte, angajaţii direcţiei au trimis o scrisoare deschisă în cursul zilei de miercuri, exprimându-şi solidaritatea faţă de directorul adjunct al instituţiei, Nicolae Gorunescu, cel care se ocupă de centrele sociale. 

„Este nedrept ca întreaga activitate de coordonare şi muncă în asistenţa socială a domnului Gorunescu să fie trecută sub tăcere şi redusă la un incident punctual, regretabil, în condiţiile în care pe parcursul acestor ani domnia sa a fost promotorul unor proiecte inovatoare, cu impact major pentru comunitatea sectorului 6 şi al asistenţei sociale în general”, au spus angajaţii în scrisoarea trimisă presei. 

Aceştia mai subliniază că îşi exprimă dezacordul faţă de practicile de genul celor prezentate în materialul video, având încredere totodată că ancheta internă se va desfăşura cu profesionalism, transparenţă şi în acord cu legislaţia aflată în vigoare.

Contenţionat deşi nu are recomandare medicală pentru aşa ceva 

Potrivit unui raport obţinut de adevarul.ro, directorul executiv al DGASPC Sector 6 s-a deplasat de urgenţă la locul incidentului după ce a fost informat, telefonic, de şefa centrului, că un copil aflat în plasament a fost legat cu un fular în curtea complexului de servicii sociale Istru. 

Din declaraţiile angajaţilor, copiii au fost scoşi în curtea căsuţei pentru recreere şi unul dintre ei a manifestat un comportament pentru care s-a decis contenţionarea pe o perioadă de 20 - 30 de minute. 

Deşi tânărul, care are un IQ sub 20, are un comportament heteroagresiv şi autoagresiv nu are recomandare medicală pentru contenţionare, se arată în raportul menţionat. 

„Decizie contrară tuturor procedurilor”

Cătălin este unul din cei 22 de adolescenţi care trăiesc în cele două căsuţe de tip familial deschise anul trecut de organizaţia neguvernamentală HHC în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială (DGASPC) din sectorul 6 al Capitalei, autoritate care s-a ocupat cu angajarea celor 12 infirmiere care lucrează, în ture, în cele două căsuţe.

Psihologul Irina Porumboiu, coordonatorul complexului, susţine că băiatul nu a fost maltratat de infirmiere şi că nu a avut răni pe corp în urma contenţiei. „Mi-au explicat că au ieşit cu toţi copiii afară, fiind vreme frumoasă şi că băiatul, Cătălin, a început să devină agresiv. Atunci au considerat că este în regulă să îl imobilizeze cu un fular. Sunt permise anumite metode de contenţie dar asta a fost dusă la extrem”, a declarat, pentru „Adevărul”, coordonatorul celor două căsuţe.

Aceasta a precizat că toţi cei 22 de tineri internaţi în complexul Istru sunt dependenţi de îngrijire, nu pot mânca decât cu ajutor şi nu comunică cu cei din jur.

„E nevoie de reforma sistemului de protecţie”

La rândul său, Ştefan Dărăbuş, directorul HHC România, a declarat că fiind doi îngrijitori la 11 copii cu dizabiliţăţi grave, uneori poate fi de înţeles că mai apelează şi la astfel de măsuri.

„Suntem indignaţi că astfel de abuzuri de neacceptat asupra copiilor se petrec încă în ţara noastră. Astfel de imagini tulburătoare prin violenţa lor asupra copilului cu nevoi speciale justifică, în cel mai pregnant mod, urgenţa reformei sistemului de protecţie a copilului”, a completat Dărăbuş. 

În luna decembrie 2014, în evidenţele DGASPC-urilor din întreaga ţară se aflau aproape 70.500 de copii. Dintre aceştia, jumătate sunt încadraţi în grad de handicap grav, în timp ce doar 1.500 apar în raportări ca fiind încadraţi în grad de handicap uşor. În ceea ce priveşte distribuţia copiilor cu dizabilităţi pe grupe de vârstă, 15.400 din cei cu vârste cuprinse între 7 şi 13 ani sunt încadraţi în grad de handicap grav.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite