Adrian Gărdean, trimis în judecată de DNA într-un dosar disjuns din Gala Bute
0Adrian Gărdean, administrator al S.C. Termogaz Company, şi Miron-Dorel Gărdean, acţionar majoritar al aceleiaşi companii, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită, într-un dosar disjunc din Gala Bute, în care fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a fost condamnată, în prima instanţă, la şase ani de închisdoare.
Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2010, Adrian Gărdean şi Miron-DorelGărdean au promis şi transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată Elena Udrea, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului "Schi pentru România”.
"Transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui Lungu Ştefan, consilierul personal al ministrului, în baza unei înţelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către G[rdean Adrian şi Lungu Ştefan, la care a achiesat ulterior şi Gărdean Miron Dorel", arată procurorii DNA.
Ei precizează că în urma acestei înţelegeri în 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010 Adrian Gărdean şi Miron-Dorel Gărdean au dispus transferul a 695.367 de lei către o societate controlată de Ştefan Lungu, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia. Această sumă reprezintă 10% din valoarea plăţilor făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului către primăriile Cavnic şi Borsec, în contul lucrărilor realizate de S.C. Termogaz Company S.A.
În acest dosar, în cazul lui Miron Lupulescu s-a dispus clasarea pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, adaugă DNA.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a fost condamnată, în 28 martie 2017, la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul “Gala Bute, ea fiind achitată de către ÎCCJ pentru infracţiunea de tentativă de folosire de declaraţii false sau incomplete. Prin aceeaşi sentinţă magistraţii instanţei supreme o obligă pe Udrea să restituie 8,1 milioane de lei către Autoritatea Naţională pentru Turism, precum şi 900.000 de euro către doi martori. Totodată, instanţa a dispus confiscarea unei sume de aproximativ un milion de lei de la fostul ministrul al Dezvoltării şi Turismului. Decizia nu este definitivă.
În acelaşi dosar Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală, Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Prin sentinţa ÎCCJ fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat, în timp ce fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare iar fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.
Instanţa a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.
În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.
"Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au susţinut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.