Admiterea la Medicină şi planurile viitorilor doctori: „Dacă nu rămân eu să salvez ţara, atunci cine o mai salvează?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.000 de absolvenţi de liceu au trecut luni prin focurile admiterii la Medicină. În ciuda situaţiei deplorabile din sistemul de sănătate, mulţi dintre ei spun că îşi doresc să profeseze în România.

Scandalurile repetate prin care sistemul sanitar din România a trecut în ultimul an n-au redus numărul absolvenţilor de liceu care îşi doresc să urmeze o carieră medicală. Examenul de admitere organizat ieri de Universitatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti a adunat 3.168 de candidaţi (pe 950 de locuri bugetate) împărţiţi pe patru specializări: medicină generală (1.942 de candidaţi), medicină dentară (583), farmacie (259), moaşe şi asistente medicale (384).

„Numărul de candidaţi este similar cu cel de anul trecut, ceea ce arată că interesul tinerilor pentru universitatea noastră rămâne unul cât se poate de ridicat. Cea mai mare concurenţă, peste cinci candidaţi pe un loc, a fost la medicină dentară. Explicaţia este că după cei şase ani de licenţă, un absolvent al acestei specializări poate intra direct în câmpul muncii, în timp ce la medicină generală durează considerabil mai mult”, a explicat Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină din Bucureşti.

Pe bulevardul din faţa facultăţii, sute de părinţi şi-au aşteptat copiii să iasă din examen şi a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru ca strada să nu fie blocată cu totul. Câteva femei mai rebele s-au eliberat din spatele gardurilor montate la marginea trotuarelor şi au căutat să ajungă cât mai aproape de intrare: „Avem copiii înăuntru, trebuie să-i vedem când ies din examen”. Un jandarm ras în cap le ţinea piept şi le dojenea în spirit de glumă: „Staţi liniştită, doamnă, că nu vi-l ia nimeni. Acuma, când intră la facultate, cine credeţi că se bagă la cheltuială?”.

"Nu pleacă copiii noştri"

Tinerii au început să iasă abia după ora 11, aşteptaţi, înaintea părinţilor, de reporterii înarmaţi cu microfoane şi cu aceeaşi întrebare mereu actuală: „Vei pleca din ţară după ce termini facultatea?”. Maria luase 86 de puncte şi era fericită: „A fost mai uşor decât mă aşteptam. M-am pregătit un an de zile încontinuu, am renunţat la tot ce înseamnă viaţă socială. Nu vreau să plec din ţară, vreau să rămân deşi sunt conştientă cât de greu îmi va fi. Dar poţi avea succes şi aici dacă pui pasiune şi eşti devotat”.

Înalt, cu părul blond şi o privire inteligentă, Vlad a răspuns fără să clipească: „Rămân în ţară”. „Şi după ce termini facultatea?”, s-a auzit încă o întrebare. „Păi da, după ce termin. Vreau să fac facultatea şi să profesez în România, cel mai probabil ortopedie. Dacă nu rămân eu să salvez ţara, atunci cine o salvează?”, a venit răspunsul însoţit de un zâmbet.

„Nu pleacă copiii noştri, dom’le”, a constatat bucuros un moşneag cu o pălărie de paie pe cap. Venise să-şi aştepte nepoata de 19 ani, înnebunit de gândul că ar putea să o vadă într-o zi doctoriţă. „Aşa e, dom’le, e jale în spitalele noastre, dar în 5-6 ani, până termină ea, poate s-or mai îndrepta lucrurile”.  

O atmosferă ciudată plutea pe Bulevardul Eroilor Sanitari, un aer de normalitate şi un optimism pe care soarele de la mijlocul verii se chinuia în zadar să le descompună. În ţara doctoratelor plagiate, tinerii vorbeau despre muncă şi despre cum au renunţat la viaţa socială şi la distracţie ca să treacă un examen pe bune. În ţara pilelor şi a rudelor care te împing de la spate, câteva sute de părinţi împrejmuiţi cu garduri de fier nu făceau altceva decât să aştepte în caniculă şi să aibă încredere în copiii lor.

Ca un făcut, toţi tinerii care ieşeau din examen şi se opreau în faţa microfoanelor dădeu acelaşi răspuns: „Vreau să rămân în România”. Unul dintre ei a oferit şi o explicaţie ceva mai complexă: „Tocmai aceste scandaluri din sistemul medical îmi dau speranţa că neregulile nu mai pot fi ascunse şi lucrurile încep să se schimbe”.

Exodul medicilor ne costă 1,5 miliarde de euro anual

E greu de spus cât de mult valorează acest mănunchi de păreri culese la poarta universităţii, opiniile câtorva tineri aleşi la întâmplare  din mulţimea de peste 3.000. Dincolo de ele, mai există şi cifrele înscrise în catastifele de la biroul de emigrări.

„Dacă ne luăm după ce s-a întâmplat în anii trecuţi, putem spune că jumătate dintre absolvenţi pleacă peste hotare şi jumătate rămân în ţară să facă rezidenţiatul. În medie, statul român cheltuieşte pentru formarea unui medic circa un milion de euro. Asta înseamnă o pierdere uriaşă pentru noi toţi dacă ne gândim că aproximativ 1.500 de medici pleacă în fiecare an. Este o hemoragie continuă şi cel mai grav este că pierdem nu o inteligenţă brută, ci o inteligenţă deja instruită”, spune rectorul Ioanel Sinescu. Din afirmaţiile sale, rezultă că statul român pierde în fiecare an circa 1,5 miliarde de euro, bani cheltuiţi pe instruirea unor medici care pleacă să profeseze în altă parte.

Examen cu întreruperi la Drept

Nu doar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” au avut loc luni examene de admitere. Şi candidaţii care vor să prindă un loc la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti au susţinut luni testul grilă la Limba Română şi Economie. Doar că examenul nu a decurs la fel de lin precum ar fi vrut concurenţii.

Potrivit unuia dintre candidaţi, examenul a fost întrerupt de mai multe ori din cauza unor greşeli care au apărut pe foaia de examen. Cu toate acestea, reprezentanţii Universităţii susţin că nu au fost incidente majore.

„Au fost două greşeli de tehnoredactare. Nu au fost greşeli de conţinut. Era, la un moment dat, o cifră în plus. De asta s-a intrat în sălile de examen, să li se spună candidaţilor că există acele greşeli şi să le taie, dar nu au fost incidente majore”, a explicat pentru „Adevărul”, Mircea Sava, purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti.

Tot luni, au susţinut examenul de admitere şi candidaţii la Facultatea de Geologie şi Geofizică, specializarea Geologie, din cadrul Universităţii Bucureşti, unde admiterea constă în nota de la Bacalaureat (60 la sută) şi rezultatul de la testul grilă. La Facultatea de Drept, concurenţa este de 4,1 candidaţi pe loc, în timp ce la Facultatea de Geologie şi Geofizică a fost doar un candidat pe loc.

În total, peste 20.000 de candidaţi şi-au depus dosarele în sesiunea iulie 2016, pentru admiterea la studii universitare de licenţă la Facultăţile Universităţii din Bucureşti, cu o medie de 4,37 candidaţi pe locurile de la buget. Toţi candidaţii vor avea rezultatele pe 29 iulie, însă Universitatea Bucureşti a început deja să afişeze rezultatele de la anumite specializări.

Emoţii de concurs şi la Politehnică

Universitatea Politehnica Bucureşti a organizat, anul acesta, concursul de admitere pe 25 şi 26 iulie. Totodată, aici niciun candidat nu scapă de proba scrisă. Fiecare probă scrisă începe la ora 10.00 şi durează două ore. La ASE, candidaţii pe lângă diploma de Bacalaureat trebuie să depună şi un eseu motivaţional.

Marţi, ultimul examen şi la SNSPA

Astăzi au loc examenele de admitere la Facultatea de Administraţie Publică de la SNSPA. Sunt 225 de locuri la buget. Nota obţinută la examenul de admitere reprezintă 80 la sută din media de admitere, 20 la sută reprezentând media examenului de Bacalaureat. Examenul scris este de tip grilă şi este susţinut la una dintre următoarele discipline, la alegere: Economie, Geografie, Istorie, Limba română, Limba engleză sau Stat şi democraţie. Rezultatele vor fi afişate pe 27 iulie şi tot în aceeaşi zi vor putea fi făcute contestaţiile. Concurenţii află rezultatele finale până la sfârşitul aceleiaşi zile. Tot pe 27 iulie vor fi afişate şi rezultatele de la Comunicare şi Relaţii Publice.

La celelalte facultăţi din cadrul SNSPA, examenele scrise au avut loc deja pe 23 şi 24 iulie, respectiv în aprilie şi pe 18-19 iulie la Ştiinţe Politice. În total, SNSPA a scos la concurs 750 de locuri la buget.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite