Admitere 2016: Tot mai multe fete visează la uniforma de poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ au început probele fizice pentru cei care îşi doresc să urmeze o carieră în structurile Ministerului de Interne. Din peste 4.000 de candidaţi, nu mai puţin de 1.474 sunt fete.

Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ a dat, joi, startul sesiunii de admitere în care o parte dintre candidaţi au susţinut probele fizice. Numărul celor înscrişi este atât de mare încât testele eliminatorii vor dura până pe 3 august, iar abia apoi vor începe probele scrise (istorie, limba română şi limbi străine). Concret, 4.010 candidaţi se bat pe 645 de locuri, împărţite pe mai multe specializări: Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră, Facultatea de Jandarmi, Facultatea de Drept, Facultatea de Arhivistică şi Facultatea de Pompieri. Cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Poliţie: aproape 12 candidaţi pe loc.

„Este îmbucurător că avem o concurenţă atât de ridicată, ceea ce arată că Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» se bucură de prestigiu în rândul tinerilor. Ei sunt atraşi de stabilitatea locului de muncă şi, nu în ultimul rând, de posibilitatea unei cariere. De ce să nu gândim că într-o gestiune a timpului poţi ajunge de la gradul de sublocotenent la gradul de general, cu satisfacţiile cuvenite. Mai trebuie punctat şi faptul că numărul fetelor este, anul acesta, deosebit de ridicat, nu mai puţin de 1.474 fiind înscrise în concurs”, ne-a explicat comisarul-şef Nicolae Radu, şeful biroului de relaţii publice din cadrul Academiei.  

Fetele au fost primele care au intrat în testele fizice, începute joi-dimineaţă cu proba de rezistenţă. Pentru a nu fi eliminate, candidatele au trebuit să alerge cei 1.000 de metri în mai puţin de 4 minute şi 10 secunde. Misiunea lor a fost îngreunată şi de căldura sufocantă, în Bucureşti înregistrându-se peste 34 de grade. Câteva fete s-au prăbuşit la pământ după ce au reuşit să treacă linia de sosire, dar şi-au revenit după ce au primit îngrijiri medicale. Un echipaj de ambulanţă s-a aflat în permanenţă la marginea terenului pe care s-a desfăşurat proba de rezistenţă.

image

După prima zi, reprezentanţii Academiei de Poliţie susţin că rezultatele pe care fetele le-au înregistrat la testele fizice sunt considerabil mai bune decât în anii anteriori. „Din experienţa anilor trecuţi, promovabilitatea în rândul fetelor la probele fizice era cam de 50%, în timp ce la băieţi ajungea până la 75%. Până acum am avut circa 300 de candidate care au susţinut proba fizică, iar rezultatele sunt îmbucurătoare, întrucât  promovabilitatea trece de 90%. Asta înseamnă că mesajul nostru şi îndemnul pentru pregătire din vreme a fost bine receptat, iar candidaţii au înţeles că fără o pregătire temeinică inclusiv în ceea ce priveşte probele fizice nu poţi deveni cadet, respectiv student în Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza»”, a mai declarat comisarul şef Radu Nicolae.  

„E O LUME A BĂRBAŢILOR, DAR CRED CĂ M-AŞ DESCURCA“

Când vine vorba despre motivele pentru care îşi doresc să urmeze o carieră de ofiţer în poliţie, fetele vorbesc despre stabilitatea locului de muncă şi atracţia pentru o meserie care impune respect. Ştefana Chirilă (18 ani) a reuşit să treacă testul de rezistenţă şi este optimistă că va trece cu bine şi peste restul probelor: „Îmi doresc foarte mult să fiu admisă pentru că m-am simţit dintotdeauna atrasă de această meserie. Îmi place uniforma, îmi place ideea de ordine şi siguranţă şi mi-ar plăcea să lucrez pe criminalistică legală. Mi-am ales singură această specializare, nu am avut pe cineva care să mă îndrume”. Ştefana spune că fetele n-ar trebui să aibă nicio reticenţă în a se îndrepta spre meseria de poliţist: „Dacă ai un scop în viaţă, trebuie să îl atingi, nu să te gândeşti dacă nu cumva este o meserie prea grea pentru o femeie”.

Altă fată care a trecut cu brio peste proba de rezistenţă a fost Dana Carpiuc. Venită tocmai de la Tulcea, tânăra de 19 ani are o motivaţie clară: „M-am îndreptat spre Academia de Poliţie în primul rând pentru un loc de muncă stabil şi pentru că meseria de poliţist este o meserie care impune ordine şi respect. Ştiu că este mai mult o lume a bărbaţilor, dar cred că m-aş putea descurca. Am văzut tot mai multe femei care lucreză în poliţie şi cred că ăsta e un lucru bun”.

Probele fizice din cadrul examenului de admitere susţinut la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” s-au întins până la ora 21.00. Începând de vineri, va fi rândul băieţilor să treacă prin probele eliminatorii

ÎN CE CONSTĂ PROBA FIZICĂ LA ACADEMIA DE POLIŢIE

Proba de rezistenţă: alergare pe 1.000 de metri într-un timp de maximum 3,45 minute pentru băieţi şi 4,1 minute pentru fete.

Proba de viteză: alergare pe 50 de metri într-un timp de maximum 7,1 secunde pentru băieţi şi 8,1 secunde pentru fete

Forţă: aruncarea mingii medicinale la o distanţă de minimum 7 metri. Mingea are o greutate de 4 kilograme în cazul băieţilor şi de 2 kilograme în cazul fetelor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite