46 de droguri noi apărute în pandemie. Cum s-au adaptat traficanţii la restricţiile de călătorie RAPORT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O piaţă a drogurilor rezilientă şi cu un caracter digital mai pronunţat FOTO Shutterstock
O piaţă a drogurilor rezilientă şi cu un caracter digital mai pronunţat FOTO Shutterstock

Piaţa drogurilor este dinamică şi rezistentă la pandemia de COVID-19 potrivit Raportului european privind drogurile pentru anul 2021. Traficanţii de droguri s-au adaptat la restricţiile de călătorie şi la închiderea frontierelor. Ba mai mult, au scos pe piaţă noi tipuri de droguri, mai pure şi mai periculoase, potrivit comisarului european Ylva Johansson.

„Raportul european privind drogurile 2021 oferă cele mai recente dovezi cu privire la această problemă vitală, care corupe structura societăţii noastre, alimentând violenţa şi riscând sănătatea şi securitatea cetăţenilor noştri. Sunt deosebit de îngrijorată de substanţele extrem de pure şi de puternice disponibile pe străzile noastre şi online, precum şi de cele 46 de droguri noi detectate numai în UE în 2020 .Prin noile strategii ale UE privind securitatea şi drogurile, statele noastre membre vor avea instrumente solide pentru a aborda această urgenţă printr-o abordare echilibrată, care să vizeze atât cererea, cât şi oferta, sprijinite de OEDT”, averizează comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Totodată, şi directorul EMCDDA, Alexis Goosdeel, atrage atenţia că piaţă drogurilor este dinamică şi adaptabilă, rezistentă la restricţiile impuse de COVID-19, iar faptul că au fost dezvoltate modele de consum de droguri din ce în ce mai complexe, afectează întrega comunitate europenă, fiind nevoie să se dezvolte răspunsuri integrate. 

„Ne confruntăm cu o piaţă a drogurilor dinamică şi adaptabilă, rezistentă la restricţiile impuse de COVID-19. De asemenea, vedem modele ale consumului de droguri care sunt din ce în ce mai complexe, întrucât consumatorii sunt expuşi la o gamă mai largă de substanţe naturale şi sintetice cu potenţă ridicată. Trebuie să recunoaştem de urgenţă că nu numai o varietate mai mare de persoane se confruntă în prezent, personal cu probleme legate de droguri, dar aceste probleme au un impact asupra comunităţilor noastre într-o varietate mai mare de moduri. De aceea cred că este esenţial, în domeniile politicii sociale, de sănătate şi de securitate, să dezvoltăm răspunsurile integrate şi bazate pe dovezi, prevăzute de noua Strategie UE în materie de droguri” a explicat directorul EMCDDA, Alexis Goosdeel.

O piaţă a drogurilor rezilientă şi cu un caracter digital mai pronunţat 

Potrivit Raportului, piaţa drogurilor continuă să se adapteze la perturbarea COVID-19, întrucât traficanţii de droguri se adaptează la restricţiile de călătorie şi la închiderea frontierelor. La nivelul comerţului cu ridicata, acest lucru se reflectă în unele modificări ale rutelor şi metodelor de trafic, cu un grad mai mare de încredere privind contrabanda prin containere intermodale şi lanţuri comerciale de aprovizionare şi mai puţină încredere acordată utilizării curierilor umani. Cultivarea canabisului şi producţia de droguri sintetice în UE par stabile la niveluri pre-pandemice, fără a se observa o scădere în detectarea locurilor de producţie.

Deşi pieţele cu amănuntul ale drogurilor pe stradă au fost perturbate în timpul primelor blocaje şi au fost raportate unele deficite localizate, vânzătorii şi cumpărătorii de droguri s- au adaptat, prin creşterea gradului de utilizare a serviciilor de mesagerie criptate, a aplicaţiilor de pe platformele de comunicare socială, a surselor online şi a serviciilor poştale şi de curierat la domiciliu. Acest lucru atrage atenţia asupra faptului că un impact pe termen lung al pandemiei ar putea fi digitalizarea în continuare a pieţelor drogurilor.

De la viaţa de noapte până la viaţa de acasă 

În perioadele de izolare timpurie, interesul consumatorilor faţă de substanţele asociate de obicei cu evenimente recreative (de exemplu, MDMA), a fost mai mic, deoarece oamenii au rămas acasă. Cu toate acestea, analiza eşantioanelor de ape reziduale (disponibile pentru unele oraşe europene), sugerează că nivelurile de consum ale majorităţii drogurilor au revenit, întrucât restricţiile privind circulaţia, călătoriile şi adunările sociale au fost atenuate în vara anului 2020. Printre evoluţiile îngrijorătoare legate de pandemie, se numără semnele unei posibile creşteri a disponibilităţii şi consumului de cocaină crack în unele ţări. 

Benzodiazepinele în lumina reflectoarelor 

În ceea ce priveşte utilizarea incorectă a benzodiazepinelor, fie au fost deturnate de la utilizarea terapeutică, fie nu au fost autorizate pentru uz medical în Europa. S-a observat o creştere a consumului acestor droguri în rândul consumatorilor de droguri de mare risc, al deţinuţilor şi al unor grupuri de consumatori de droguri recreative, ceea ce ar putea reflecta disponibilitatea ridicată şi costul scăzut al acestor substanţe şi problemele de sănătate mintală legate de pandemie.

Principalele constatări:

  • Consumul de canabis rămâne stabil la niveluri ridicate, dar creşterea conţinutului de THC,
  • Recordul capturilor de cocaină, un semnal îngrijorător al potenţialului de creştere a riscurilor pentru sănătate 
  • Puritatea cocainei a crescut şi tot mai multe persoane încep tratamentul pentru prima dată. 
  • Cererea stabilă de amfetamină face profitabilă producţia internă de lângă consumatori
  • Producţia şi traficul de metamfetamină evidenţiază un potenţial de creştere a consumului în Europa 
  • Pe lângă creşterea conţinutului mediu de MDMA din comprimate şi puritatea pudrei, sunt detectate şi produse cu niveluri foarte ridicate de MDMA. 
  • Încă apar noi substanţe psihoactive nocive puternice
  • Grupurile infracţionale organizate intensifică producţia ilegală de droguri în Europa
  • Infracţiunile la regimul drogurilor au crescut, predominând deţinerea în vederea consumului şi traficul cu canabis

„Deoarece problemele europene în materie de droguri continuă să evolueze, răspunsul Europei la acestea trebuie, de asemenea, să evolueze. Criza COVID-19 ne-a arătat valoarea informaţiilor ştiinţifice, bazate pe dovezi şi comparabile între ţări. Raportul de astăzi oferă o analiză oportună pentru a ajuta factorii de decizie să ţină pasul cu noile tendinţe şi evoluţii şi să identifice domeniile care necesită o acţiune rapidă. Noua strategie a UE în materie de droguri nu numai că defineşte calea de urmat, ci va consolida şi mai mult capacitatea noastră de a acţiona într-o manieră bine stabilită, pentru a proteja sănătatea, bunăstarea şi securitatea cetăţenilor UE”, concluzionează preşedintele Consiliului de administraţie al EMCDDA, Laura d’Arrigo.

Raportul european privind drogurile 2021: Tendinţe şi evoluţii este cea mai recentă analiză anuală a situaţiei drogurilor în Europa publicat de Agenţia UE pentru droguri (OEDT) şi  realizat baza datelor din 29 de ţări (= 27 de state din Uniunea Europeană, Turcia şi Norvegia).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite