12 jandarmi s-au prezentat astăzi la IML pentru a solicita certificate că au fost agresaţi la mitingul diasporei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 jandarmi s-au prezentat, marţi dimineaţă, la Institutul de Medicină Legală pentru a solicita certificate medico-legale că ar fi fost răniţi la protestul diasporei din 10 august.

UPDATE Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere DNA să investigheze informaţiile apărute în ultimele 72 de ore despre potenţialele abuzuri săvârşite de Conducerea politică a Ministerului Afacerilor Interne precum şi de o serie de comandanţi ai IGPR. Într-un comunicat de presă, IPP cere DNA să investigheze posibila încălcare a art. 13 din Legea nr. 78/2000, care prevede că folosirea autorităţii de către un lider de partid pentru a obţine foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

UPDATE Dosarul privind intervenţia Jandarmeriei la protest a fost preluat de Secţia Militară a Parchetului General. Decizia a fost luată în contextul declaraţiilor contradictorii dintre MAI şi Parchetul Militar al Capitalei privind prezenţa unui procuror la protest.

UPDATE  Locotenent-colonelul Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar Bucureşti, cel despre care Jandarmeria Română a susţinut că a făcut parte din dispozitivul care a coordonat intervenţia jandarmeriei, a explicat că nu a fost la centrul de comandă, ci cp s-a oprit în Piaţa Victoriei în drum spre casă.

„La ora 17 am plecat de la birou şi m-am îndreptat spre acasă. Undeva în jurul orei 18 am fost acolo pentru prima dată (....) Nici măcar nu s-a pus problema să îi temperez sau să iau vreo măsură cu privire la ei pentru că nu e treaba noastră.”

„Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuţie şi nu avem ce căuta în a coordona şi nici nu am făcut aşa ceva. Nu există ‘a supraveghea'”, a declarat magistratul pentru cotidianul Libertatea.

Mai mult, magistratul a subliniat că procesul verbal publicat de Jandarmerie nu este procesul verbal de sesizare din oficiu. „Acel înscris publicat nu este procesul verbal de sesizare din oficiu. Puteţi să-i întrebaţi de unde au fost şi ce au avut. Procesul verbal s-a încheiat la ora patru dimineaţa, atunci când s-a încheiat tot, în momentul în care am avut reprezentarea întregului demers prin ce am perceput personal. Nu puteam la acel moment să fiu în 100 de locuri şi nici nu aveam un sistem de monitorizare la dispoziţie”, a declarat Bogdan Pirlog pentru Libertatea.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis nu a semnat încă prelungirea interimatului şefului Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, după ce mandatul acestuia s-a încheiat chiar astăzi.

„Suntem încă în procedura de avizare. Teoretic şi astăzi poate să primească avizul de la Cotroceni de la CSAT. Noi am făcut demersurile şi am depus toate documentele astfel încât să nu ajungem în situaţia aceasta”, a declarat Carmen Dan. „Nu ştiu, că s-a opus, că nu s-a opus. Ştiu doar că suntem încă în procedură. Nu am discutat cu domnul preşedinte despre acest subiect”, a completat  ministrul de Interne.

Colonelul Sebastian Gheorghe Cucoş a fost comandantul Jandarmeriei Române timp de un an. El a fost împuternicit prin Ordinul ministrului Afacerilor Interne să îndeplinească atribuţiile acestei funcţii pentru o perioadă de şase luni iniţial, după pensionarea generalului de brigadă Marin Andreiana.

UPDATE Prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu a declarat marţi că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor de vineri seară, când au avut loc violenţe, contrazicând-o astfel pe ministrul de Interne Carmen Dan, care afirmase că intervenţia s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror militar, care s-a aflat în Piaţă. 

„Veau să vă comunic faptul că în după amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi s-a şi răspuns în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din centrul de comandă mobilă înaintat excede competenţelor profesionale şi deontologiei profesionale. (...) Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă”, a afirmat procurorul Ionel Corbu. Acesta a susţinut că, din punct de vedere legal, prezenţa unui magistrat nu era o obligaţie în acest caz.

UPDATE Ministrul de Interne Carmen Dan susţine că nu are ce să-şi reproşeze cu privire la violenţele de vineri seara. „Nu mi-am depăşit în nici fel competenţele. Se fac verificări, sunt la dispoziţia organelor de anchetă, sunt şefii misiunilor operative care au fost în piaţă sub coordonarea unui procuror militar”, a mai spus Carmen Dan.

Întrebată dacă e cineva vinovat pentru violenţe, Dan s-a mulţumit să spună că ”dacă în urma sesizărilor vor ieşi şi astfel de aspecte, bineînţeles că se vor lua măsurile necesare”.

UPDATE Femeia jandarm care a fost lovită la miting şi un alt jandarm vor fi externaţi azi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Procurorii militari au înregistrat, până în prezent, 63 de plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, care sunt acuzaţi ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul diasporei din 10 august.

Practic, anchetatorii s-au autosesizat după violenţele de la protestul din Piaţa Victoriei şi au deschis un dosar penal privind modul în care au intervenit jandarmii. Parchetul Militar va prelua şi toate plângerile penale depuse la secţiile de poliţie, pe care le va reuni într-un singur dosar.

În cursul zilei de sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situatiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs interventia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul de vineri. Iohannis a solicitat Procurorului general stabilirea legalităţii interventiei si identificarea persoanelor si a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute in Capitală.

Colonelului magistrat Ionel Corbu, seful Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, a declarat luni că procurorii militari au cerut documente de la toate instituţiile care au avut reprezentanţi în Piaţa Victoriei, în seara de 10 august, cu ocazia mitingului diasporei.

Ionel Corbu a nuanţat şi posibilitatea ca ancheta să fie extinsă de la jandarmii care au acţionat în Piaţa Victoriei la şefii care au ordonat intervenţia.

„Problematica cercetarii urmează a fi examinată în ansamblu. Pot să va spun ca s-au solicitat documente care vizeaza modul de organizare a misiunii de asigurare si restabilire a ordinii publice, în mod punctual cele prevazute în normele interne şi conturate de prevederile Legii 550 (privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane - n.red.) ce contureaza activitatea Jandarmeriei Romane”, a declarat Corbu.

Amnesty International: Autorităţile trebuie să investigheze acţiunile violente ale Jandarmeriei

Organizaţia Amnesty International le cere autorităţilor din România să investigheze acuzaţiile ce privesc acţiunile violente ale Jandarmeriei şi se declară îngrijorată de informaţiile conform cărora forţele de ordine au folosit într-un mod disproporţionat substanţe chimice iritante la protestul din 10 august.

Într-un comunicat postat, luni, pe site-ul său, organizaţia menţionează că „autorităţile române trebuie să efectueze anchete prompte, amănunţite, independente şi imparţiale, realizate de instanţe civile, privind acuzaţiile de folosire inutilă şi excesivă a forţei de către Jandarmerie împotriva participanţilor la un protest din Bucureşti, de pe 10 august şi să-i aducă în faţa justiţiei, în cadrul unor procese corecte, pe toţi cei suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.”

Amnesty International mai spune că „este profund îngrijorată de acuzaţiile conform cărora s-au folosit substanţe chimice iritante într-un mod indiscriminatoriu, pentru a dispersa mulţimea şi de anunţul autorităţilor potrivit căruia investigaţia va fi realizată de Parchetul Militar.” 

Bărbatul care a furat pistolul jandarmeriţei, reţinut

Bărbatul care este suspectat că a furat arma de foc a femeii jandarm, în timpul evenimentelor violente de la protestul de vineri seara, din Piaţa Victoriei, a fost prins de către poliţişti.

Poliţia a transmis că suspectul are 32 de ani, este din Ilfov şi a fost identificat cu ajutorul fotografiilor şi imaginilor transmise prin intermediul mass-media şi în baza unei informaţii transmisă de un cetăţean poliţiştilor din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov.

Suspectul a fost audiat şi reţinut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi va fi dus în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Bărbatul este acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite