Epidemie cu HIV/SIDA în rândul narcomanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen îngrijorător a cuprins lumea  consumatorilor de etnobotanice: tot mai mulţi toxicomani cad pradă cumplitei boli.

Focar de infecţie cu virusul HIV-SIDA în rândul narcomanilor. Acesta este semnalul de alarmă tras ieri
de autorităţi, care subliniază că, în ultimul timp, în România a avut loc o explozie a contaminării cu acest virus printre cei care consumă droguri injectabile, în special substanţe etnobotanice.

„Problema este întreţinută de lipsa seringilor de unică folosinţă, dar şi de neputinţă şi neglijenţă în combaterea aşa-ziselor magazine de vise“, a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“. 

Cele mai recente statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA arată că în rândul consumatorilor de etnobotanice injectabile se află 157 de persoane infectate cu acest virus.

Asta, în condiţiile în care, la sfârşitul lunii octombrie, în România erau înregistrate în total 11.399 de persoane cu HIV-SIDA, dintre care 237 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. Referitor la calea de transmitere a virusului, în 2012, cele mai multe contaminări s-au făcut prin contact sexual neprotejat (51%), iar 29% s-au îmbolnăvit după ce au folosit aceleaşi seringi pentru a-şi injecta droguri.

„Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este creşterea îngrijorătoare a bolnavilor printre cei care se droghează cu etnobotanice. Numărul acestora a explodat în perioada 2002-2010, mai ales în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani“, a subliniat Adrian Streinu-Cercel.

Lipsa seringilor creşte riscul de infectare

„Dacă în anii 2007-2009, procentul de consumatori de droguri injectabile din totalul persoanelor nou-infectate cu HIV era în jur de 1%, acesta a crescut la 3 % în 2010, la 19% în 2011 şi la 31% în primul semestru al anului 2012“, a completat chestorul de poliţie Sorin Oprea, director al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). Acest lucru s-a întâmplat, mai ales, din cauza lipsei seringilor de unică folosinţă.

În decembrie 2011, ANA a achiziţionat 142.500 de seringi pe care le-a distribuit în parteneriat cu ONG-urile de profil. Iniţiativa a avut peste 1.200 de beneficiari, utilizatori de substanţe halucinogene.

„Seringile au acoperit doar o parte din nevoia reală raportată la numărul consumatorilor de droguri injectabile şi numărul de injectări pe zi pe care aceştia îl practică“, a precizat Oprea.

Când banii şi seringile s-au terminat, a început să crească în ritm alarmant numărul toxicomanilor infectaţi cu HIV-SIDA. 

După nişte calcule simple realizate de ANA, sunt necesare aproape 30 de milioane de seringi pe an, numai pentru Bucureşti, în condiţiile în care, în Capitală, există peste 19.000 de narcomani care se injectează de cel puţin patru ori pe zi.

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite