Zeci de grădinițe închise de ANPC. Ce au găsit inspectorii în bucătării

0
0
Publicat:

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au controlat în această perioadă de început de an școlar peste 450 de grădinițe din țară. Dintre acestea, 45 de unități au fost închise temporar. 

gandac de bucatarie
Peste jumătate dintre grădinițe erau infestate cu gândaci. Sursa foto: arhivă

Gândaci, bucătării neigienizate, plite murdare, frigidere ruginite, prize defecte pereți cu mucegai și igrasie, jucării stricate și periculoase. Sunt doar câteva dintre problemele descoperite de inspectorii ANPC în peste 450 de grădinițe din întreaga țară.  

Inspectorii ANPC au controlat 456 grădiniţe cu program prelungit care prestau servicii de cazare, iar la 263 dintre acestea s-au constatat abateri grave. Mai mult, din 400 de grădiniţe verificate care prestau servicii de alimentaţie, la 219 au fost înregistrate deficienţe. Printre cele mai grave probleme descoperite de echipele de control au fost prezenţa gândacilor în zona de alimentaţie, echipamente de gătire neigienizate, spaţii frigorifice cu depuneri de praf şi rugină, instalaţii electrice neizolate, zone de igrasie şi vopsea exfoliată, echipamente de joacă stricate. 

300 de kilograme de mâncare, oprite de la consum

Echipele de control au dat 168 de amenzi în valoare de 900.000 de lei, au oprit definitiv de la utilizare a 300 de kilograme de produse alimentare în valoare de 7.000 lei, au oprit temporar prestarea serviciului până la intrarea în legalitate pentru 16 operatori economici şi până la remedierea deficienţelor pentru 29 de operatori economici. 

„Este de neconceput ca locurile unde copiii noştri îşi petrec primii ani de formare să nu ofere siguranţa şi condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Fiecare copil merită să fie protejat şi îngrijit într-un mediu curat, sigur şi conform normelor legale. În calitate de părinţi şi nu numai, avem datoria de a veghea ca aceste standarde să fie respectate fără excepţie. ANPC îşi va continua eforturile de a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi – copiii – primesc grija şi atenţia cuvenită. Nu ne putem permite compromisuri atunci când vine vorba de viitorul lor” – a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Ce boli transmit gândacii de bucătărie

Gândacii de bucătărie atacă produsele alimentare, dar și articolele din piele, bumbac sau hârtie. Ei murdăresc obiectele afectate cu materii fecale, dar și cu secreții salivare și resturi larvare. Este foarte posibil ca multe dintre aceste organisme patogene să fie depuse pe alimentele destinate consumului uman și, din cauza faptului că gândacii se hrănesc și cu deșeuri umane și animale, riscul unei infectări este ridicat.

Câteva dintre afecțiunile care se pot manifesta în cazul contactării unui virus purtat de această insectă sunt gastroenterita, diareea și alte afecțiuni intestinale, inclusiv viermi paraziți. Totodată, ei pot provoca alergii care se manifestă prin urticarie și astm bronșic, afecțiuni destul de grave care necesită tratament medicamentos.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite