UPDATE Raportul UB privind acuzaţiile de plagiat la adresa premierului, trimis ministerului cu o lună întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul final al Universităţii din Bucureşti (UB) referitor la acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta a fost transmis Ministerului Educaţiei abia săptămâna aceasta, la mai bine de o lună de la aprobarea sa în Senatul UB. Ministrul Ecaterina Andronescu susţine că nu este abilitată să ia vreo decizie în ceea ce priveşte titlul de doctor al şefului Guvernului.

UPDATE Alianţa România Dreaptă (ARD) îi cere ”în mod tranşant” ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ”să nu mai amâne problema plagiatului lui Victor Ponta” şi să-i retragă acestuia titlul de doctor, a declarat, vineri, Ştefan Vlaston, lider al ARD, potrivit Mediafax.

Vlaston a spus, la o conferinţă de presă la PDL, că Universitatea din Bucureşti a trimis de două-trei zile ministrului Educaţiei raportul privind acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta, însă Andronescu nu a luat nicio măsură.

”Acest lucru ne pune semne de întrebare asupra dorinţei ministrului Educaţiei de a rezolva situaţia. ARD îi cere doamnei Andronescu, în mod tranşant, să nu mai amâne problema plagiatului lui Victor Ponta şi să ia decizia retragerii titlului de doctorat. ARD îi solicită lui Victor Ponta să restituie toate sumele încasate de la buget ca urmare faptului că deţine acest doctorat în ultimii opt ani ”, a declarat Ştefan Vlaston, care este şi preşedintele Asociaţiei EDU CER.

”Nu este un lucru mărunt care să fie amânat având în vedere statutul de premier”, a conchis acesta.

Raportul final al Universităţii din Bucureşti (UB) aprobat de Senatul UB în data de 12 septembrie, care arată că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, a fost trimis Ministerului Educaţiei abia miercuri, deşi atunci rectorul Mircea Dumitru a anunţat că-l va transmite într-o săptămână.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu a avut timp să vadă documentul, însă a ţinut să precizeze că ”legea lui Funeriu (Daniel Funeriu - fost ministrul al Educaţiei, în prezent consilier prezidenţial - n.r.) stabileşte că numai CNE poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor”, potrivit Mediafax.

Raportul final, transmis după o lună de la aprobare

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, susţine că documentele şi propunerea sa au fost transmise abia miercuri Ministerului Educaţiei, menţionând că este vorba de acelaşi raport final.

”Raportul cuprinde tot ceea ce am anunţat public de fiecare dată şi poartă semnătura tuturor experţilor care s-au pronunţat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universităţii Bucureşti”, a spus Mircea Dumitru.

Potrivit rectorului UB, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educaţiei, dar a ţinut să precizeze că a solicitat să fie luate măsurile care se impun.

Interes scăzut vizavi de conţinutul raportului Universităţii din Bucureşti

Ecaterina Andronescu susţine că a aflat despre raportul trimis Comisiei juridice a ministerului de către Universitatea Bucureşti, dar că nu a avut timp să îl citească.

”Am aflat că a ajuns acel raport. Nu am avut timp să îl citesc”, a precizat Andronescu, potrivit Mediafax.

Însă oficialul a precizat, din nou, că numai Consiliul Naţional de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor, instituţie care a decis deja, din iulie, că premierul Ponta nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Conducerea Universităţii din Bucureşti a decis, în urma şedinţei Senatului UB din 12 septembrie 2012, să transmită în termen de o săptămână Ministerului Educaţiei raportul Comisiei de Etică şi expertiza realizată de trei profesori români, dintre care doi predau la universităţi din Franţa (Strasbourg şi Sorbona Paris), cu propunnerea de a lua măsurile legale ce se impun, inclusiv retragerea titlului de doctor deţinut de premierul Victor Ponta.

Responsabilitate pasată între instituţii

Decizia în acest caz aparţine ministrului Educaţiei, întrucât Ponta este demnitar, susţinea atunci rectorul UB, care anunţa că va trimite raportul către minister în cel mult o săptămână.

Raportul de expertiză ştiinţifică solicitat de Universitatea din Bucureşti arată că o treime din teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat: sute de pagini copiate integral, cărţi nemenţionate deloc în bibliografie şi ”o mare dezordine” în notele de subsol. 

Concluzia celor trei experţi este al treilea verdict de plagiat dat de experţii din lumea academică pe textul tezei de doctorat aparţinând premierului Victor Ponta, după deciziile emise de Comisia de Etică a UB - 20 iulie şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) - 29 iunie.

În schimb, Consiliul Naţional de Etică, instituţie coordonată de Ministerul Educaţiei, a decis, în data de 19 iulie 2012, că Ponta nu a plagiat în lucrarea de doctorat. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite