Tinerii dezbat. Ce le pregăteşte liceenilor cel mai amplu campionat de debate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 180 de licee şi colegii din toată ţara participă în acest an la Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, care a început în 23 martie şi se va încheia o dată cu anul şcolar, în 15 iunie. Echipele formate din câte trei elevi şi un profesor coordonator luptă în cadrul celor nouă competiţii regionale, pentru a se clasifica în etapa naţională ce va avea loc între 12 şi 14 iunie, la Miercurea Ciuc.

Iniţiat în 2010 de Ministerul Educaţiei, Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din trei etape competiţionale distincte (judeţeană, regională şi naţională) şi un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul Tinerii Dezbat invită profesorii alături de elevii lor într-o experienţă de învăţare a argumentării şi de formare a gândirii critice.

Dezbaterile, în formatele practicate de universităţi prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste cinci ani, în cluburile de dezbateri din şcoli şi, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mişcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea ţărilor democratice cu bune practici în domeniul educaţional.

„De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul acestei competiţii, România a devenit anul trecut ţara cu cea mai amplă mişcare de dezbateri din Europa”, susţine International Debate Educational Association (IDEA).

„România ocupă ultimul loc în Europa după indexul de toleranţă şi incluziune al cetăţenilor, conform Social Progress Index. Debate-ul sau discuţia deliberativă fac parte, prin opţionalul de dezbateri şi prin Tinerii Dezbat, din eforturile ARDOR-MECS de a creşte cetăţenia activă. Prin acest concurs, 2000 de copii au fost încluşi în program. Am pornit de la un proiect pilot în 8 şcoli şi am ajuns să atingem 30% din liceele din România.” a spus Emanuel Beteringhe, preşedinte executiv ARDOR - partenerul tehnic al concursului.

Ce noutăţi ar putea aduce programul

În prezent există propuneri pentru dezvoltarea programului şi pentru şcolile gimnaziale, dar şi pentru introducerea unei secţiuni pentru avansaţi.

„Având în vedere valoarea formativă, Ministerul Educaţiei a încurajat dezbaterea de tip educaţional şi o va face în continuare. În următorii ani ne propunem să introducem o secţiune de avansaţi pentru ca profesorii să participe în număr cât mai mare cu echipe atât la secţiunile de începători, cât şi la cele de avansaţi”, a spus Monica Cristina Anisie, Director în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Aceste perspective de extidere vor fi supuse consultării, urmând a se concretiza, într-un nou regulament, a precizat oficialul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite