Studenții de la Iași îl acuză pe Cristian Tudor Popescu de umilirea credincioșilor și l-au reclamat la CNCD. Ce a spus CTP

0
Publicat:

Liga Studenților din Iași a sesizat Consilul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce Cristian Tudor Popescu i-a comparat pe pelerinii de la Iași cu teroriștii sinucigași Hamas.

Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos Bogdan Ioan Buda

Reamintim că, un număr record de pelerini, peste 350.000, au trecut pe la moaștele Sfintei Parascheva în perioada în care au fost organizate manifestări religioase la Catedrala Mitropolitană din Iași. Aceștia au așteptat la cozi kilometrice pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfintei.

Liga Studenţilor (LS IAŞI) a sezizat  CNCD în legătură cu ceea ce ei consideră a fi umilirea de către jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a pelerinilor care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi, pe care i-a comparat cu teroriştii sinucigaşi Hamas, potrivit unui comunicat de presă.

Jurnalistul a participat la un podcast realizat de Recorder, acum două zile, iar în cadrul unei discuții despre războiul din Israel, Cristian Tudor Popescu i-a comparat pe pelerinii creştin ortodocşi care s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriştii sinucigaşi care se aruncă în aer şi omoară oameni cu credinţa că vor întâlni în viaţa de apoi 72 de fecioare.

Acesta  a afirmat că „membrii cultului mozaic au o viziune identică despre moarte şi viaţa de apoi cu teroriştii sinucigaşi, afirmaţie falsă, de natură să inducă publicul în eroare”, potrivit comunicatului Ligii Studenților.

Studenții spun că, având în vedere sensul OG 137/ 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, remarcile lui CTP aduc atingere demnităţii creştinilor ortodocşi, batjocorindu-i, umilindu-i şi degradându-i pe aceştia la stadiul de terorişti islamici.

Discuția dintre Cristian Tudor Popescu și moderatorul podcastului 

CTP: Staţi că nu am spus elementul cel mai... care duce la martiri, cu oameni care se aruncă în aer cu uşurinţă, ca să fie terorişti sinucigaşi, martiri, pentru că îi aşteaptă 72 de fecioare acolo, mai mult sau mai puţin virgine, dar cu ochi frumoşi. Cu ochi frumoşi, că asta m-a frapat, aşa scrie acolo la sfânta scriptură musulmană, că trebuie să fie cu ochi frumoşi. Dacă te aşteaptă cu 72 de fecioare, vin şi carne de orice fel acolo... nu ? Parcă îţi vine aşa să îţi pui o centură cu explozibil şi să te duci să te arunci în aer. Cam aşa arată şi la evrei, şi la musulmani, mă rog, la mozaici, şi la musulmani moartea.

Moderator: Totuşi, dincolo de resorturile astea care vin din tradiţie, nu atât din credinţă, cât din tradiţie, rămâne principala problemă acolo subdezvoltarea. Asta îi împinge pe oameni să se, să se susţină...

CTP: Da, dar mai trebuie spus ceva. Da, până la subdezvoltare mai trebuie spus ceva. Să nu râdem de faptul că oamenii ăştia cred în chestia asta cu vinul, cu carnea şi cu 72 de fecioare. Să nu râdem ! Că râdem de noi! Ce deosebire este între ei şi cei care se duc acum, când vorbim noi la Sfânta Parascheva ? Nu ştiu... s-a terminat pelerinajul ?

Moderator: S-a terminat.

CTP: S-a terminat, aşa...

Moderator: Cu sarmalele s-a terminat !

CTP: Ce deosebire este? Nişte oameni care se duc acolo să pupe plexi... era să zic chiar pepsiglas-ul... aşa... că la un moment dat nu au avut acces la moaşte să le atingă.

Moderator: Din raţiuni sanitare.

CTP: Deci oameni care cred că o să se vindece, că o să se îmbogăţească, că nu ştiu eu ce o să mai primească ducându-se la moaştele acelea nu sunt cu nimic deosebiţi de cei care cred că îi aşteaptă o masă împărătească şi 72 de fecioare în rai.

Comunicatul LS Iași transmite că pentru ei credința este foarte importantă și că declarațiile lui CTP „sunt total inacceptabile şi trebuie sancţionate”.

De asemenea, subliniază că  libertatea religioasă şi de conştiinţă este consfinţită de art. 53 din Constituţia României, „care reprezintă un drept fundamental al omului şi un reper de bază în orice regim liberal, călcat în picioare doar de regimurile totalitare”.

Libertatea religioasă a fost recâştigată de români cu preţul vieţii după jumătate de secol în care puteai face ani grei de puşcărie sau puteai fi trimis în lagăr, deportat sau ucis dacă convingerile tale religioase nu conveneau regimului politic, iar pentru acest fapt nu îl putem lăsa pe domnul Cristian Tudor Popescu să batjocorească credinţa oamenilor !" a evidențiat Toma Tătaru, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).  

Nu este pentru prima dată când această asociație de studenți atrage atenția românilor, săptămânile trecute Liga Studenților de la Iași a depus o plângere penală împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, pentru abuz în serviciu pentru că studenții nu beneficiază de reducerea de 90% a transportului în comun.

Nici CTP nu este singurul care i-a criticat pe credincioșii care au mers în număr mare la Iași, mai multe persoane și-au arătat disprețul față de aceștia pe rețelele de socializare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite