SNSPA solicită o reacţie fermă din partea societăţii în faţa discursului extremist, xenofob şi antisemit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Simion FOTO Inquam Photos / Liviu Chirica
George Simion FOTO Inquam Photos / Liviu Chirica

Comunitatea academică din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a transmis, marţi seară, un mesaj de îngrijorare cu privire la discursul extremist, xenofob şi antisemit şi cere o reacţie fermă din partea societăţii.

”Comunitatea academică din SNSPA constată cu îngrijorare o intensificare a prezenţei în spaţiul public şi mediatic românesc a unui discurs ce încearcă să relativizeze şi să cauţioneze evenimente şi actori politici condamnabili, ce aparţin unei istorii întunecate a României şi a umanităţii. Este vorba despre lideri şi actori politici recunoscuţi pentru atitudini, decizii şi acţiuni profund anti-democratice, extremiste, xenofobe şi antisemite. Proliferarea unui astfel de discurs este nocivă pentru democraţia românească şi contrară direcţiei europene a României. Acesta nu îşi are locul într-o societate civilizată, care manifestă respect faţă de oameni, faţă de drepturile fundamentale ale omului şi faţă de una dintre cele mai mari drame ale istoriei umanităţii, Holocaustul”, a transmis SNSPA, marţi seară, printr-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, ”orice persoană publică are datoria de a respecta memoria milioanelor de oameni care au fost ucişi în masă fără vină şi de a avea un discurs public corespunzător, care să nu arunce în derizoriu această dramă a umanităţii”.  

”SNSPA condamnă ferm antisemitismul, rasismul în toate ipostazele şi manifestările lor. În calitate de Şcoală de guvernare, SNSPA face apel la toţi actorii spaţiului public românesc să dea dovadă de responsabilitate şi de deferenţă faţă de trecut. Considerăm urgentă o reacţie a societăţii civile, a comunităţilor academice, a organizaţiilor profesionale şi, bineînţeles, a mass-mediei. Negarea faptelor documentate istoric este un act de complicitate la crimele întâmplate în acei ani. La fel de nocivă este şi indiferenţa faţă de aceste manifestări”, au mai transmis reprezentanţii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.  

Aceştia consideră ”cultivarea memoriei Holocaustului ca parte fundamentală a educaţiei democratice”.  

”Din acest motiv, nu putem ignora aceste declaraţii, pe care le condamnăm cu toată fermitatea”, a mai transmis SNSPA.  

Duminică, conducerea Likud, cel mai mare partid din Israel, a scris  parlamentarilor săi să nu aibă de a face cu George Simion, aprecind că ”AUR este un partid antisemit”. 

În 10 ianuarie, Parchetul General a deschis dosar penal in rem pentru minimalizarea Holocaustului de către AUR, într-un comunicat de presă emis pe 3 ianuarie de partid, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, conform căruia "se constată o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de „materii” a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.)” 

De asemenea, AUR a votat în Parlamentul României împotriva unei condamnări a antisemitismului, iar co-preşedintele formaţiunii Claudiu Târziu a participat la conferinţe ale mişcării fasciste.  

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite