Securitate cibernetică în şcoală. SRI vrea să îi înveţe pe copii cum să se ferească de pericolele de pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul se gândeşte să introducă în curricula şcolară un curs de pregătire privind securitatea cibernetică, având în vedere că elevii au acces la internet de la vârste tot mai mici, inclusiv prin echipamente mobile, fiind expuşi la riscuri diversificate, afirmă directorul Centrului Cyberint din SRI.

"La nivel guvernamental există preocupări privind introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii referitor la securitatea în spaţiul cibernetic şi crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul secirităţi cibernetice", a declarat, luni, directorul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Florin Cosmoiu, prezent la Summit-ul Regional de Securitate Cibernetică organizat la Bucureşti.

El a explicat pentru Mediafax că problema a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi au fost dezbateri pe această temă inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit şefului Cyberint, discuţiile au vizat introducerea pregătirii pentru securitate cibernetică cel mai probabil de la nivel gimnazial, având în vedere că în prezent tot mai mulţi elevi au telefoane mobile conectate la internet. Cei mici vor fi învăţaţí astfel cum să evite accesarea unor adrese de internet suspecte şi vor fi instruiţi să nu divulge date personale unor terţe părţi sau să îşi protejeze diversele modalităţi de comunicare online, de la mail la reţele sociale.

Aproape un sfert dintre copiii care navighează pe Internet văd sau primesc mesaje cu conţinut sexual

Un studiu naţional privind utilizarea Internetului arată că 22% dintre copii au văzut sau primesc mesaje cu conţinut sexual. Dintre aceştia, aproape jumătate au primit mesaje sau imagini cu conţinut explicit, 8% au fost ademeniţi să vorbească despre acte sexuale, iar 5% spun că  li s-a cerut o fotografie sau în înregistrare video în care să îşi arate părţile intime.

De asemenea, aproape jumătate dintre copiii care navighează pe Internet susţin că au fost jigniţi sau afectaţi emoţional în spaţiul virtual.

Studiul a fost realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, sărbătorită astăzi. Comparativ cu situaţia de acum doi ani, rezultatele studiului mai arată că cyberbullying-ul (hărţuirea pe Internet) a crescut cu aproximativ 13 procente.

STUDIU Aproape un sfert dintre copiii care navighează pe Internet văd sau primesc mesaje cu conţinut sexual

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite