Scandal perpetuu la licitaţiile de manuale. Editorii au obţinut la CNSC anularea unui ordin al ministrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Uniunea Editorilor din România face publică o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a solicitat eliminarea din documentaţie a condiţiilor de acceptabilitate a ofertelor din Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5559/22.11.2013, precum si a tuturor prevederilor acestui ordin care contravin legislaţiei achiziţiilor publice.

Totodată, CNSC a decis continuarea procedurii după efectuarea modificărilor şi publicarea acestora în SEAP, în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei.

Referitor la declaraţiile recente ale ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, Uniunea Editorilor din România precizează că „CNSC n-a respins baremul de calitate, ci pragul eliminatoriu de preţ, de 43 de puncte din 50, care poate duce la scoaterea din cursă a manualelor valoroase din punct de vedere al conţinutului, pe motivul că oferta lor de preţ este cu peste 14% mai mare decât cel mai mic preţ. Acesta este de fapt unul din punctele nevralgice ale documentaţiei, care încurajează dumpingul şi duce la manualul unic”.

UER apreciaza însă faptul că ministrul Educaţiei doreşte o etapă de preselecţie a calităţii manualelor.

„Este ceea ce UER solicită de 15 ani, şi anume ca MECS să se ocupe doar de evaluarea de calitate a proiectelor de manuale. Iar continuarea procedurii nu ar trebui să fie o licitaţie propriu-zisă, ci o achiziţie descentralizată a manualelor de pe piaţa liberă, realizată de şcoli, pe baza unui buget alocat, a selecţiei făcute de cadrele didactice şi a unei protecţii sociale veritabile pentru elevii din familiile cu posibilităţi financiare reduse, aşa cum este pretutindeni în Europa”, au precizat reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat.

Editorii vor achiziţii descentralizate

De asemenea, UER atrage atenţia CNEE să asigure tuturor cadrelor didactice conturi de acces la sistem, nu numai directorilor de şcoli, care pot influenţa decizia. 

“Cadrele didactice selectează şi le recomandă elevilor, în baza libertăţii iniţiativei profesionale, acele manuale şcolare din lista celor aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului care vor fi utilizate în procesul didactic”, prevede art.69 din Legea educaţiei nr.1/2011.

„Deducem de aici că nu este vorba de manuale deja achiziţionate de minister, ci de o listă a proiectelor aprobate pentru calitatea conţinutului. Iată încă un argument care oferă bază legală ca ministerul să renunţe la metoda păguboasă a licitaţiei prin SEAP, care a compromis un proiect important al reformei în educaţie.

Cîmpeanu n-are trecere la CNSC

În această lună, Ministerul Educaţiei va da startul licitaţiei pentru manuale de clasa a IV-a, fără soluţie la nemulţumirile editorilor cu care s-a confruntat la licitaţiile trecute. În timp ce editorii continuă să ameninţe cu o nouă serie de contestaţii dacă documentaţia de atribuire nu se modifică, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins o propunere a ministerului în acest sens.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că va demara în această lună licitaţia pentru manuale de clasa a IV-a, fără a rezolva însă nemulţumirile editorilor care, până acum, au blocat cu contestaţii licitaţiile de la clasele mai mici. 

„În zilele următoare, după examenele naţionale este planificată licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, care va fi urmată tot de o serie de contestaţii, cum ne-am obişnuit. Sunt trist pentru acest lucru”, a spus la începutul lunii iulie ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, la Adevărul Live.

Mai exact, încercarea ministerului de a face modificări în procedura de achiziţie a manualelor şcolare a fost refuzată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). 

„Fiind vorba de manuale şcolare am cerut o etapă de preselecţie, în urma căreia să poată intra în competiţie după toate prevederile OUG 34 doar manualele care depăşesc un nivel de calitate. Am presupus un prag de 43 de puncte din 50, ce înseamnă de la nota 8,60. Adică să dăm şansa ca manualele să ajungă pe băncile elevilor de la această notă încolo. Răspunsul a fost că nu se poate accepta această dorinţă a ministerului. Îmi pare rău că n-am reuşit să găsim o variantă legală ca manualul şcolar să fie privit cum merită. Nu cumpărăm produse de curăţenie, nu cumpărăm hârtie igienică. Cumpărăm un manual şcolar, iar acel leu în minus n-ar trebui să fie determinant pentru alegerea lui”, a explicat ministrul Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite