Rezultate finale Evaluare Naţională 2015, dezbătute la Adevărul Live. Cîmpeanu: Numărul mediilor sub 5 a fost de patru ori mai mare în mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultate finale Evaluarea Naţională 2015. Astăzi, la Adevărul live de la 15:00 am discutat despre rezultatele finale de la Evaluarea Naţională şi ce urmează în privinţa admiterii la liceu. Invitat în platou a fost profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc", iar prin telefon ni s-au alăturat inspectorul Marian Banu de la Inspectoratul Şcolar din Bucureşti şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Rezultatele parţiale ale Evaluării Naţionale 2015 de anul acesta arată o rată a mediilor peste 5 de aproximativ 79%, cea mai mare din ultimii ani, însă mediile mari vor duce la o bătaie mult mai strânsă pentru locurile de la liceele de top, susţin experţii. Marţi vor fi publicate şi rezultatele finale, în urma rezolvării contestaţiilor, însă surse din minister aproximează că rata finală de promovare nu va depăşi 80%.

Totuşi, numărul celor care au luat peste nota 5 la Evaluarea Naţională 2015 este cu 10 procente mai mare decât anul trecut. Datele comunicate vineri de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, mai arată că sunt 409 medii de 10, în condiţiile în care anul trecut au fost 225 de astfel de medii.

Declaraţii Adevărul Live:

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei:

Evaluarea Naţională nu este un examen de olimpiadă, este un examen de absolvire şi de certificare ale unor competenţe şi care trebuie să aibă un nivel de dificultate mediu. Consider că subiectele au avut un grad de dificultate normal, că au fost accesibile şi aşa trebuie să fie la acest nivel. Numărul mediilor sub 5 a fost de circa patru ori mai mare în mediul rural decât în mediul urban, în timp ce numărul notelor de 10 a fost de peste 15 ori mai mare în mediul urban decât în mediul rural. Sunt multe argumente care conduc la concluzia că la examenele naţionale, subiectele trebuie să aibă un grad de dificultate mediu. Consider că subiectele au respectat atât structura cât şi nivelul de dificultate al modelelor de subiecte publicate de Ministerul Educaţiei.

Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului şcolar Bucureşti:

Într-adevăr anul acesta sunt rezultate ceva mai bune la nivelul Municipiului Bucureşti: la Limba şi Literatura Română, mediile au crescut în medie cu 8%, iar mai matematică au crescut în medie cu 5%, în urma contestaţiilor. Subiectele sunt adresate în general categoriei de mijloc a tinerilor. Noi recomandăm părinţilor să consulte broşura de admitere scoasă de inspectoratul şcolar, oferită gratuit tuturor celor aproximativ 12.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Bucureşti. În total, sunt aproximativ 16.000 de locuri la clasa a IX-a şi anual, în Bucureşti, vin aproximativ 2.500 de elevi din judeţele învecinate.

Le recomandăm părinţilor să studieze foarte bine broşura, ultima medie de intrare şi să ţină cont de aptitudinile copilului.

Cred că vom avea o creştere a mediilor de admitere în medie cu 10-13%, dar nu peste tot pentru că există şi un joc al întâmplării. Unii părinţi mai ţin cont de distanţa faţă de casă. Repartizarea computerizată are un mare avantaj, este obiectivă.

În general recomandăm ca opţiunile să fie cât mai multe şi să le facă realist. Trebuie să ţină cont de notele obţinute atât la gimnaziu şi la Evaluarea Naţională, să nu facă opţiunile fără să consulte dirigintele.

Transmit părinţilor să nu se grăbească la demersul de opţiuni şi să completeze în aşa fel încât să nu existe surprize în repartizarea computerizată şi să nu uite că trebuie ca în termen de 10 zile după repartizare să se prezinte la liceul la care a fost repartizat copilul pentru a depune actele, altfel se pierde locul.

Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală:

Elevii şi părinţii trebuie să ia în calcul că mediile de anul acesta vor fi mai mari. Cel mai bine ar fi ca părinţii să se uite la poziţia elevului în ierarhia pe judeţ şi să vadă anul trecut sau acum doi ani, pe ce poziţie se situa cu media respectivă anul trecut sau acum doi ani şi în felul acesta pot face estimări până la repartiţia computerizată. Ideea e să verifice ce loc ocupă în ierarhie.

Părinţii şi elevii trebuie să ia în considerare situaţia reală a mediilor. În momentul în care ai o medie de 7,50 nu are rost să umpli lista cu licee de top la care media de admitere este de peste 9,50. În acelaşi timp, elevii care au un rezultat foarte bun, să spunem o medie de 9,75, trebuie să completeze mai multe opţiuni, nu chiar 100 de opţiuni, dar 10-15 opţiuni ar trebui trecute pe fişă.

 Rezultate finale Evaluare Naţională 2015

Procentul notelor peste 5 s-a mărit în toate judeţele, mai puţin în Teleorman, care a scăzut de la 74%, anul trecut, la 67%.

În Bucureşti, procentul notelor peste 5 este de 89% faţă de 82% anul trecut. La nivel naţional, procentul notelor peste 5 la Limba Română este de 85,4%, iar la matematică de  73,5%. Judeţul Brăila este pe primul loc, având un procent de 92,4% de note peste 5, iar Clujul are 82,8%, fiind pe locul al doilea. Pe ultimele locuri sunt Teleorman şi Giurgiu, care anul acesta au un procentaj de 65,2% de note peste 5.

Rezultatele parţiale la Evaluare Naţională 2015 au fost publicate în premieră anul acesta pe site-ul evaluare.edu.ro, fiind pentru prima dată când Ministerul Educaţiei publică online rezultatele de la Evaluarea Naţională, înainte de ierarhia repartizării la liceu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite