REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 / FOTO VIDEO Adevărul Live vă prezintă subiectele la profilul Real şi Uman de la Bacalaureat 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de specialitate Ecaterina Stanca de la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti a comentat subiectele la profilul Real şi Uman de la Bacalaureat. Elevii au avut de rezolvat la punctul 3 subiecte argumentative din poezii.

UPDATE 14:51 Profesoara Iulia Pop, care predă Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, va comenta în direct, începând de la ora 15.00, la Adevarul Live, subiectele primite de elevi, luni, la proba de Română de la Bacalaureat 2013.

UPDATE 11.44: "Subiectele n-au fost nici grele, nici uşoare. Aveai ce să scrii. Eu cred că o să iau 8. Mă pregătesc să dau la Medicina, deci o să iau note mari la restul probelor", a declarat o elevă de la Colegiul Naţional "George Coşbuc" din Bucureşti, după proba la profilul real. 

Pe de altă parte, unii elevi au fost surprinşi nepregătiţi. "Subiectul al doilea a fost îngrozitor. Nu învăţasem poeziile deloc. Dar dau la Politehnică. Contează prea puţin nota de la BAC, iar de luat îl iau", a spus o altă eleva după proba de la Bac 2013. 

Adevărul LIVE PREMIERĂ / Rezolvarea integrală a subiectelor la Limba şi Literatura Română, real şi uman, de la Bacalaureat 2013

UPDATE 11.32: Subiectele de la profilul UMAN pot fi văzute mai jos. Click pe poze pentru dimensiunea completă. 

La subiectul 1 textul a fost din Mihail Sebastian, pe care li s-au dat mai mulţi itemi de rezolvat. 

La subiectul 2, textul argumentativ, a fost despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenţei. 

La subiectul 3, eseul, elevii au avut de prezentat tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând simbolismului. 

romana subiecte bacalaureat uman

Subiectele II şi III. 

romana subiecte uman bacalaureat

UPDATE 11.29: Profesorul Iulia Pop de la Colegiul "Sfântul Sava"  a declarat că subiectele de la real au fost foarte dificile, iar la afişarea rezultatelor va fi măcel. 

UPDATE 11.25: Primii elevi au început să iasă dezamăgiţi de la examen. „Subiectele au fost foarte grele. Nu am reuşit să fac nimic la subiectul al treilea“, a declarat un elev de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, din Capitală, având de rezolvat varianta de subiect pentru profilul REAL.

UPDATE 11.19: La profilul REAL s-a dat varianta cu numărul 7,

Subiectul I, un text din "Scrinul Negru" de George Călinescu. 

"Strada Rahmaninov era la capătul ei dinspre lacuri un simplu drum de ţară mergând între un mal de lut şi un şir de castani înalţi, pe lângă care se întindeau gardurile unor case de pe străzile perpendiculare - răspunzînd spre lacul Floreasca - şi zidurile cu ferestre mici ale unui fost grajd de cai de curse. Adesea, mormane de fân şi de gunoaie umpleau aerul cu un miros hibrid de iarbă cosită şi de putrefacţie acră [...]. Deasupra dâmbulşui, şedea dezvolată ruina roşie a unei case neterminate. [...] De acolo, strada era pavată şi canalizată, dar aproape fără nicio casă, întocmai ca şi celelalte străzi din parcelare, presărate doar cu câteva vile, nu lipsite de gust. [...]

Pe drum [...], venea într-o după-amiază de decembrie a anului 1950, dinspre strada Băneasa Ancuţa, o ceată de vreo douăzeci de persoane, bărbaţi şi femei, într-o coloană de câte doi. [...] Cu greu un spectator neinformat şi-ar fi putut da seama cine sunt aceşti oameni. Unii păreau lucrători sau mici împiegaţi, alţii aproape cerşetori, câţiva erau îmbrăcaţi mai bine, dar în veşminte prea uzate [...]. Toţi se asemănau prin familiaritatea lor discretă, prin respectul pe care şi-l acordau unul altuia, indiferent de înfăţişarea vestimentară, în fine, prin figurile destinse şi expresive, în contrast cu ţinuta lor. O femeie în vârstă, iaşită la un gard, atinse de braţ pe unul din el. Acesta era un bărbat înalt, voinic, cu părul cărunt, tuns mărunt şi ascuns în parte sub şapca dată pe spate. Avea pe el numai un costum de haine gri cu petice, foarte umflat, semn că pe dedesubt era prevăzut cu un cojocel, în picioare purta bocanci grei, iar pantalonii erau strânşi jos, la gleznă, cu câte-un gumilastic gros. Omul înalt părea un hamal, iar gumilasticele aveau probabil scopul să-i degajeze picioarele în mers. Pe umerii sacoului erau cusute două bucăţi de sac gros, în vederea, fără îndoială, de a feri haina de eroziune la ridicarea greutăţilor şi de a sluji totodată ca un soi de perne de amortizare a izbiturilor."

Elevii au avut de rezolvat nouă cerinţe. 

1. Numeşte câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor: mormane şi uzate. 

2. Explică rolul cratimei în secvenţa "cu câte-un gumilastic". 

3. Construieşte un enunţ în care să foloseşti o locuţiune/expresie care să conţină substantivul "umăr". 

4. Menţionează tipul de perspectivă narativă din textul dat.

5. Precizează două motive literare identificate în textul dat. 

6. Selectează două secvenţe din text care fixează dimensiunea spaţială. 

7. Prezintă rolul verbelor la timpul imperfect din textul dat. 

8. Ilustrează, cu exemple din text, două trăsături ale genului epic. 

9. Comentează în 60-100 de cuvinte următoarea secvenţă din text: "Acesta era un costum de haine gri cu petice, forate umflat, semn că pe dedesubt era prevăzut cu un cojocel, în picioare purta bocanci grei, iar pantalonii erau strânşi jos, la gleznă, cu câte-un gumilastic gros. Omul înalt părea un hamal, iar gumilasticele aveau probabil scopul să-l degajeze picioarele în mers. Pe umerii sacoului erau cusute două bucăţi de sac gros, în vederea, fără îndoială, de a feri haina de eroziune la ridicarea greutăţilor şi de a sluji totodată cu un soi de perne de amortizare a izbiturilor". 

Subiectul Numărul 2

Un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model de viaţă. Elevii trebuie să respecta structura discursului argumentativ. 

Subiectul Numărul 3

Un eseu de 600 - 900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. 

Ei trebuie să evidenţieze două trăsături pentru încadrarea textului poetic într-o orientare literară, într-o perioadă, într-un curent cultural şi literau sau într-o orientare tematică. 

De asemenea, trebuiau să prezinte două imagini sau idei poetice relevante pentru tema şi viziunea despre lume din text. Să ilustreze patru elemente de compoziţie şi limbaj ale textului poetic studiat, semnificative pentru ilustrarea temei şi a viziunii despre lume (imaginar poetic, titlu, incipit, relaţii de opoziţie şi de simetrie, motiv poetic, laitmotiv, figuri semantice, elemente de prozodie). 

"Susţinerea unei opinii despre modul în care tema şi viziunea despre lume se reflectă în textul poetic studiat". 

UPDATE 11.05: La profilul UMAN. 

Subiectul 1 - „Accidentul“, de Mihail Sebastian - pe baza acestui text, printre alte cerinţe, elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine textul.

Subiectul 2 - un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent.

Subiectul 3 - elevii au avut de argumentat simbolismul.

 

UPDATE 10.54: Profilul REAL a primit la Subiectul 1 un text din George Călinescu - "Scrinul negru". Absolvenţii de liceu au avut de identificat două trăsături ale genului epic, pornind de la textul de mai sus. 

Subiectul 2 a fost un text argumentativ despre un model în viaţă.

Subiectul al 3-lea - de comentat tema şi viziunea dintr-o poezie de Ion Barbu, Lucian Blaga sau Tudor Arghezi, la alegere. 

UPDATE 10.37: Subiectul care a fost extras anul acesta la Bacalaureat este varianta cu numărul 7. Corespondentul "Adevărul" din Baia Mare a vorbit cu o elevă de la Colegiul Tehnic Transilvania, care a spus că varianta extrasă este cea cu numărul 7, unde la subiectul 3 au avut de comentat tema şi viziunea despre lume într-o poezie de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, la alegere. 

UPDATE 10.30: Aşteptarea este dificilă pentru părinţi şi bunici, deoarece primii elevi vor ieşi din sală abia după 90 de minute de la începerea probei. 

Potrivit unei bunici care îşi aşteaptă nepotul la ieşirea de la BAC 2013 de la Colegiul Sfântul Sava, aşteptarea este cea mai grea. Subiectele vor fi aflate în momentul în care primii elevi vor ieşi din sălile de examen. 

Potrivit profesoarei Ecaterina Stanca, subiectele de la BAC 2013 vor fi asemănătoare cu cele de la sesiunea specială pentru olimpici, cu o diferenţiere între cei de la profilul real şi cei de la profilul uman. 

Intră în modulul Live Adevărul pentru a urmări în timp real principalele declaraţii din timpul emisiunii.

Luni, între orele 9:00 - 12:00, candidaţii vor da proba de la Limba şi Literatura Română sub supravegherea camerelor video şi a doi asistenţi prezenţi în sală. Intrarea în sălile de examen se va face însă mai devreme, la 8.30 dimineaţa.

Timpul alocat rezolvării variantei de subiect este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, se arată în Metodologia de Bacalaureat.

BACALAUREAT 2013 / Subiectele la proba scrisă de Limba şi Literatura română şi rezolvarea lor, în premieră la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite