Ministrul Muncii, acuzat că minte în legătură cu măririle salariale ale profesorilor: „E departe de cifrele reale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simion Hăncescu FOTO: Mediafax
Simion Hăncescu FOTO: Mediafax

Sindicatele din Educaţie îl acuză pe ministrul Muncii, Marius Budai, ca a prezentat cifre eronate cu privire la creşterile salariale ale profesorilor.

„Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a prezentat o serie de cifre privind creşterile salariale de care au beneficiat angajaţii din sistemul public. Exemplul oferit de oficialul Guvernului României se referă la profesorul S cu grad didactic II, cu o vechime de peste 25 de ani în sistemul de învăţământ, care are un salariu net aferent lunii martie de 5.526 lei. Comparativ cu luna decembrie a anului 2016, s-ar fi aplicat o crestere salariala de 297%. Calculele realizate de experţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), şi aşa cum reiese din fluturaşii de salarii ale angajaţilor aflaţi în această situaţie arată că cifrele sunt eronate”, se arată în comunicatul transmis de către FSLI. 

Reacţia sindicaliştilor vine după ce ministrul Budăi a spus într-o emisiune de miercuri seară că, spre deosebire de luna decembrie a anului 2016, s-ar fi aplicat o creştere salarială pentru profesori de 297%.

 Astfel, salariul net real pentru aceasta categorie de profesori este de 3.360 de lei, în timp ce salariul brut, incluzând şi indemnizaţia de hrană, este de 6.100 de lei, la nivelul lunii martie 2019, spun sindicaliştii. „Un calcul matematic simplu ne arată faptul că majorarea aplicată salariului net 2019 versurs 2016 este de 78%”, se mai precizează comunicatul.

Mai mult de atât, precizează FSLI, în urma cresterilor salariale care urmează să se aplice şi în perioada următoare, salariul net al profesorului S, cu grad didactic II şi cu o vechime de peste 25 de ani, va ajunge, în 2020, la 3.775 lei. „Acest lucru ne demonstrează faptul că ministrul Muncii este departe de cifrele reale şi mai ales de sumele pe care le încasează, cu adevarat, angajaţii din Educaţie", critică sindicaliştii.

FSLI cere ministrului Muncii să facă o rectificare publică şi să arate datele reale întrucât, spune federaţia, aceste declaratii false aduc deservicii grave angajaţilor din Educaţie şi arată o profunda lipsă de respect la adresa acestei categorii socio-profesionale. „Este obligatoriu ca ministrul Muncii să ofere opiniei publice, dar mai ales angajaţilor din sistemul de învăţământ, explicaţii privind cifrele pe care le-a prezentat. Vrem sa ştim ce calcule au fost făcute şi cine se face vinovat de răspândirea unor neadevăruri”, au mai transmis reprezentanţii dascălilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite