Ministrul Educaţiei: Vom ţine şcolile deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Cîmpeanu  FOTO Inquam Photos / George Călin
Sorin Cîmpeanu  FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolar în contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie.

În cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi. Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.

“Toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de şase la mie. Peste pragul de şase la mie sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină sigur că da se opreşte întreaga activitate”, a afirmat Cîmpeanu.

El a explicat că peste 6 la mie lucrurilese vor întâmpla separat în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.

”Personal,  sper că nu vom ajunge la 6 la mie şi vom putea menţine toate şcolile deschise”, a afirmat ministrul, care a dat asigurări că ”nu vor fi pierderi educaţionale”.

„Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de şase la mine, deci vom putea menţine toate şcolile deschise.  Oricum copiii circulă, este de preferat să fie într-un mediu controlat şi va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în şcoli, foarte riguros decât să circule în medii necontrolate, în plus nu vor fi pierderi educaţionale”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Întrebat cum se va desfăşura şcoala după ce incidenţa trece de şase la mia de locuitori, ministrul Educaţiei a răspuns: “Luăm în calcul următoarea variantă:  preşcolarii - creşe şi grădiniţe – să poată participa la  procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că purtarea măştii rămâne în continuare obligatorie pentru copiii de peste şase ani. 

“Am agreat că prioritatea tuturor este menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil şi oferirea posibilităţii de învăţământ în format fizic. Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la şcoală trebuie să le oferim un cadru sigur şi continuarea anumitor măsuri de protecţie aşa încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil. Din acest motiv purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste şase ani, purtarea măştii în spaţii deschise însă nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea pentru activităţile sportive ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a afirmat că despre vaccinarea în şcoli continuă discuţiile cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare. 

“Despre vaccinarea în şcoli continuăm să avem discuţii tehnice cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare şi să adaptăm scenariile în funcţie de particularităţile fiecărei comunităţi şi a fiecărei şcoli, urmând ca decizia finală să vă fie comunicată cât de curând posibil”, a transmis Ioana Mihăilă.

Ce se întîmplă dacă un elev este infectat cu Delta

Ministrul Educaţiei a explicat vineri, într-o conferinţă de presă ce se va întâmpla în cazul care un elev vaccinat se infectează cu varianta Delta, iar colegii lui sunt contacţi direcţi. 

“Toţi colegii lui vor trebui să fie testaţi. Regula la acest moment este ca la apariţia unei îmbolnăviri într-o clasă, toată clasa să treacă în online. Dacă toţi colegii vor accepta să fie testaţi, atunci şcoala ar putea să continue cu prezenţa fizică, ar putea subliniez, nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinaţi, cei nevaccinaţi urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru”, a afirmat Sorin Cîmpeanu. 

El a explicat şi cum se vor desfăşura orele de educaţie fizică. 

“Referitor la orele de educaţie fizică, am agreat la acest moment ca orele de educaţie fizică să se poată desfăşura în spaţii închise fără mască de protecţie până la rata de infectare de doi la mie, peste această rată să se poate efectua afară în spaţii libere sau dacă nu se pot efectua, din motive meteo spre exemplu, atunci şi să fie înlocuite aceste activităţi sportive”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Ce se întâmplă cu profesorii nevaccinaţi

“Este vorba de acces nediscriminatoriu în şcoli până la pragul de şase la mie, iar peste pragul de şase la mie,  pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze şi nu s-au vaccinat, precum şi pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală şi nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore, trei zile. Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testaţi, testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea sigur şi testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontare acestor cheltuieli atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin Direcţiile  de Sănătate Publică, sigur că în această situaţie va trebui să nu mai oferim avantajul posibilităţii de predare fizică acelor colegi”, a transmis ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă aceştia vor fi concediaţi, Cîmpeanu a răspuns: “Nu concediaţi, până la coborârea ratei de infectare la şase la mie să se odihnească puţin”. 

În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a fost întrebată cum vor fi testate cadrele medicale care nu sunt imunizate. 

“Am avut mai multe ipoteze de lucru, acum ne îndreptăm spre acea posibilitate în care testarea să fie efectuată în unitatea sanitară, iar costurile testelor să fie suportate din fondul de sporuri al personalului medical, care nu este vaccinat. Aceasta este ipoteza pe care lucrăm acum, este în lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii propunerea de proiect legislativ, dar pentru a avea varianta finală ea va trebui validată de Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei şi de celelalte ministere care sunt implicate în procesul de avizare”, a transmis Ioana Mihăilă.

Ceremoniile de începere a noului an şcolar

“Pentru că şcoala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului şcolar în spaţii exterioare, cu mască de protecţie şi cu o durată limitată la o oră, o oră şi jumătate.

Este vorba de aglomerări să le putem permite, dar pentru a proteja elevii şi personalul din învăţământ să fie în spaţiu exterior şi cu mască chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măştii de protecţie în incinta şcolilor odată cu deschiderea anului şcolar, dar este un moment special în care se creează aglomerări, sunt şi elevii de vârstă mică, în număr mare, sunt şi părinţi şi în această situaţie vă spunem de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste două condiţii, mască de protecţie şi durată limitată în timp”, a transmis ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: 

Şedinţă de lucru la Palatul Victoria pe tema vaccinării copiilor. Peste 170.000 de tineri între 12 şi 19 ani sunt vaccinaţi împotriva COVID-19

 Sorin Cîmpeanu anunţă că Guvernul a aprobat ratificarea împrumutului cu BIRD de 100 milioane euro pentru construirea şi reabilitarea a 55 de şcoli

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite