Ministerul Educaţiei face precizări cu privire la testarea psihologică a cadrelor didactice după scandalul cu educatoarea care şi-a ucis fetiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cazul educatoarei din Timişoara, care a şocat o ţară întreagă pentru că şi-a ucis fiica de 4 ani, Ministerul Educaţiei a transmis mai multe precizări cu privire la modalitatea în care se face testarea psihologică a cadrelor didactice. Una dintre acestea se referă la necesitatea anuală a unei astfel de evaluări.

Personalul didactic din unităţile de învăţământ este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Astfel, unităţile de învăţământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaţilor din fiecare unitate de învăţământ.

Reprezentanţii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigaţii: analize medicale generale şi teste psihologice aplicate de către o persoană specializată.

La indicaţia medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituţiile de învăţământ poate fi supus şi unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

În acelaşi timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede următoarele: „Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei.”

Totodată, conform prevederilor legale aplicabile, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.

Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului.

Educatoarea care şi-a ucis fata

O educatoare de 39 de ani din Timişoara a şocat o comunitate întreagă după ce şi-a ucis fiica de 4 ani, căreia i-a tăiat venele şi a scufundat-o în cadă. La 12 ore de la tragedie, directoarea grădiniţei la care lucra femeia e încă în stare de şoc.

Oana Neţ, educatoarea acuzată că şi-a ucis fetiţa în vârstă de patru ani a fost reţinută pentru 24 de ore urmând a fi prezentată instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit opiniatimisoarei.ro, în cele trei ore de audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, femeia le-a declarat procurorilor că nu are o explicaţie logică pentru gestul său, mărturisind că a fost măcinată de gândul despărţirii de soţul său, iar asta i-ar fi întunecat mintea. 

O întreagă comunitate din Timiş este în stare de şoc după o crimă care a avut loc marţi seara, 13 martie, pe strada Tibrului din cartierul timişorean Ronaţ.

Oana Neţ (39 de ani), educatoare la grădiniţa din satul Murani, comuna Pişchia, judeţul Timiş, este suspectată că şi-a omorât fiica de patru ani, căreia i-ar fi tăiat venele şi ar fi înecat-o în baie. Potrivit tion.ro, femeia s-ar fi certat cu soţul şi, pentru a se răzbuna pe el, şi-ar fi omorât fiica. Ulterior, femeia a sunat la 112 şi a anunţat autorităţile.

Chiar în timp ce Poliţia făcea cercetări la faţa locului femeii i s-a făcut rău după ce a băut ierbicid în încercarea de a se sinucide. Un echipaj SMURD ajuns la faţa locului a dus-o pe femeie la spital. Acum procurorii aşteaptă ca suspecta să îşi revină pentru a o duce la sediul Parchetului, la audieri.

Oana Neţ este titulară a postului de educatoare din satul său natal, Murani. Femeia, a cărei mamă este învăţătoare, este absolventă a Şcolii de Arte şi lucrează în învăţământ de 15 ani, neavând niciodată probleme de comportament. În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Oana Neţ şi-a luat concediu fără plată pentru a-şi căuta un loc de muncă mai bine plătit, în Timişoara, de unde făcea naveta la Murani.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite