Liderul Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret: „Ne confruntăm cu o avalanşă a îmbolnăvirilor cadrelor didactice. Şcolile sunt supra-solicitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul sindicatului din Educaţie a afirmat că mulţi angajaţi sunt nemulţumiţi în acest momentf Foto facebook/ciprian olteanu
Liderul sindicatului din Educaţie a afirmat că mulţi angajaţi sunt nemulţumiţi în acest momentf Foto facebook/ciprian olteanu

Şcolile sunt supra-solicitate şi nu reuşesc să asigure personalul la ore, pentru că tot mai mulţi profesori se îmbolnăvesc de COVID, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”. El acuză autorităţile că nu au prevăzut măsuri mai clare pentru situaţia în care mai mulţi profesori dintr-o şcoală se infectează, sau trebuie să stea în izolare.

„Ne confruntăm în momentul de faţă cu o avalanşă a îmbolnăvirilor cadrelor didactice. Apare următoarea problemă: consiliul de administraţie trebuie să asigure suplinirea la clasă, pentru că profesorul, de exemplu, poate intra în izolare sau în carantină, dar copiii care vin la şcoală trebuie supravegheaţi de cineva. În momentul de faţă şcolile sunt supra-solicitate, nu poţi obliga pe nimeni să vină să presteze activitate suplimentară doar din dorinţa Ministerului Educaţiei şi a altor instituţii de a ţine şcolile deschise şi nu ai la cine să apelezi să vină să asigure supravegherea în cauză”, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, la Europa FM.

Liderul sindicatului din Educaţie a afirmat că mulţi angajaţi sunt nemulţumiţi în acest moment. El acuză şi că în multe şcoli cabinetele medicale nu le permit profesorilor să se testeze de coronavirus.

„Pe motiv că nu scrie nicăieri că aceste teste ar avea ca destinaţie şi adulţii dintr-o unitate de învăţământ preuniversitară. Oameni buni, pe bune? Deci, personalul didactic şi didactic auxiliar nu are dreptul să fie testat? Găsim câteodată atât de multă optuzitate din partea unor cabinete medicale, din partea unor reprezentaţi din unităţile de învăţământ preuniversitar care pur şi simplu ne uluiesc”, a mai spus Marius Nistor.

Măsurile prevăzute de autorităţi la apariţia cazurilor de COVID-19 în rândul elevilor şi profesorilor

Autorităţile au modificat ordinul comun privind funcţionarea şcolilor, ca urmare a reducerii perioadei de carantină decisă luni. Astfel, trecerea în online a claselor, grupelor sau şcolilor integral la apariţia cazurilor de COVID se va face pentru timp de cinci zile în loc de zece, iar contacţii direcţi ai unor cazuri confirmate vor fi carantinaţi tot pe o perioadă de 5 zile.

Totodată, la apariţia a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezenţă fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. 

Iar în ce priveşte apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţă conducerea unităţii de învăţământ /instituţiei conexe care va informa DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice DSP/DSPMB va stabili care sunt contactii direcţi ai acestora şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unităţii de învăţământ.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite