Învaţă să facă afaceri pe timp de criză
0
Programul studenţesc Start Business îi învaţă pe tineri cum să devină adevăraţi antreprenori. Studenţii care se înscriu în acest program primesc consultanţă gratuită şi bani pentru a începe afacerea.
George Dumitrescu a terminat anul trecut Facultatea de Administrare a Afacerilor, la Universitatea Titu Maiorescu, iar ideea lui de afaceri - o trupă de animaţie a petrecerilor pentru copii - a primit premiul „Investiţia Anului" al programului Start Business.
George este unul dintre cei trei membri ai echipei „Party Neverland", care au gândit proiectul premiat. Ei au primit şi o bursă BCR de sprijinire a tinerilor antreprenori, în valoare de 1.500 de euro.
Afacere din stresşi relaxare
George povesteşte că ideea a pornit din prima lui experienţă studenţească, actoria. „E o afacere clară. În plus, aveam deja câteva noţiuni de animaţie", spune George. El precizează că, împreună cu celelalte colege, Brânduţa Ionaşcu şi Diana Tobă, a cercetat piaţa înainte de a da drumul afacerii.
George spune că a învăţat cum "să facă un plan bun de afaceri. Am aflat că este vital să faci mai întâi un studiu de piaţă. Cred că doar 5% din antreprenorii români fac însă acest lucru. De-asta, multe firme intră în faliment la scurt timp după lansare."
Tinerii au reuşit să-şi transforme ideea într-o afacere reală, după concursul Start Business. Ei oferă servicii de divertisment pentru copii: animaţie, jocuri, concursuri, teatru de păpuşi, karaoke, face-painting. Site-ul afacerii se numeşte piratulhopkins.ro, iar sloganul lor este: „Oraşul copiilor fericiţi".
„Sunt perioade din an în care se reduc contractele, de obicei vara. Acum avem cam patru petreceri pe săptămână şi un eveniment mare o dată pe lună. De sărbători, se întâmplă multe evenimente", spune George. O altă echipă, a unor studenţi de la Academia de Studii Economice, s-a înscris în concurs cu afacerea Fun Fly: servicii turistice în domeniul zborurilor de agrement.
Tinerii s-au gândit că ar putea vinde servicii de relaxare diferite de ceea ce există pe piaţă: „ne-am gândit la hobby-uri, pasiuni, activităţi în timpul liber pentru a scăpa de stres. Tatăl meu şi-a luat licenţa pe aparate ultrauşoare şi de-a lungul timpului mi-a insuflat şi mie această pasiune", spune Ana-Maria Mihalache, membră a echipei şi studentă în anul III la Facultatea de Comerţ a ASE. Echipa FunFly a obţinut premiul special „Antreprenoriat în turism".
Competiţie europeană
Lucian Grămescu, director operaţiuni la Junior Achievement România, furnizor european de produse şi servicii educaţionale, afirmă că studenţii care se înscriu la START! Business, pot considera aceasta experienţă ca parte a activităţii lor academice. Studenţii, cu vârste cuprinse între 19 şi 26 de ani, care vor să înveţe cum se planifică şi implementează o afacere, se pot înscrie până pe 30 noiembrie, pe site-ul companiaanului.ro.
Finala va avea loc în aprilie 2011, în cadrul Târgului Absolvenţilor. Cel mai mare premiu, în valoare de 2.500 de euro, permite câştigătorilor să participe la finala Europe Enterprise Challenge de la Madrid, în iunie anul viitor.
"Când am început concursul, am aflat că este vital să faci un studiu de piaţă bun."
George Dumitrescu
masterand
Exerciţii de afaceri şi în licee
Liceenii Colegiului „Edmond Nicolau“ (Brăila) au testat idei de afaceri la şcoală
Profesorii de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau" din Brăila au găsit o metodă interactivă de a le preda elevilor despre antreprenoriat. Cu ajutorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Brăila, dascălii au organizat ateliere de afaceri după ore, prin care i-au provocat pe tineri să găsească idei profitabile, într-un proiect numit "Tânărul întreprinzător".
„Au fost destul de motivaţi. Bine, întâi au luat-o ca pe o joacă şi apoi au venit cu idei mai echilibrate, mai puţin fanteziste. Au înţeles că într-o afacere este nevoie de rigoare", explică Viorica Urs, profesoară de socio-umane. Cursurile de afaceri s-au încheiat cu un concurs ţinut vinerea trecută. Echipe formate din liceeni de la acelaşi profil, dar din ani diferiţi, şi-au prezentat o idee de afaceri şi un plan prin care să o facă viabilă.
Afacere cu struţi
Spre exemplu, cei de la profilul construcţii s-au gândit la o afacere în termoizolaţii, iar fetele de la industrie alimentară vor să crească struţi - echipă care a câştigat, de altfel, premiul I. Elena Barbu, elevă în clasa a XIII-a, spune că „s-au hotărât asupra afacerii cu struţi fiindcă este o activitate rară. Ne gândeam să o facem în Constanţa, fiindcă acolo sunt mulţi turişti. Putem să creştem şi pentru carne, fiindcă e comestibilă, în plus, nu are grăsimi. Iarăşi, penele se folosesc în lumea modei".
Colega ei Georgiana Panait recunoaşte că seminariile interactive au făcut-o să se gândească la o afacere, după ce termină şcoala, însă nu în România: „Eu vreau ca după facultate să îmi fac o afacere în cosmetică: un salon, şi, mai apoi, o fabrică de brutărie. Dar nu aici, în ţară, ci în Italia. Acolo vreau să ajung".
4 echipe de liceeni au participat la concursul „Tânărul întreprinzător" al Colegiului „Edmond Nicolau" din Brăila.
