FOTO Ministrul Remus Pricopie taie panglici la o şcoală finanţată de alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o zi după ce micii elevi au aflat că nu vor avea deocamdată pe bănci noile manuale digitale, ministrul Educaţiei a mers la Constanţa pentru a tăia panglica unei clase inteligente finanţate în totalitate de o companie privată.

Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a fost prezent ieri la Constanţa la deschiderea unei noi clase inteligente, complet digitalizată, finanţată de compania Samsung. 

Nu toţi elevii români beneficiază însă de astfel de instrumente digitale în noul an şcolar, mai ales că a fost amânată introducerea noilor manuale şcolare, inclusiv digitale, pentru elevii de la clasele I şi a II-a. 

Ministrul Pricopie a salutat iniţiativa privată şi a menţionat că nu trebuie să comparăm investiţiile în clasele high-tech cu investiţiile în infrastructura de la sate.

Atmosfera a fost festivă şi puţin încordată ieri la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, acolo unde a fost inaugurată cea de-a patra clasă inteligentă din ţară finanţată de companie. La eveniment au fost prezenţi mai toţi oficialii cu miză la nivel naţional şi local. 

De pe frunţile autorităţilor locale curgeau sudori de transpiraţie în aşteptarea ministrului Pricopie, care a tăiat panglica împreună cu directorul Colegiului, Vasile Nicoară şi de preşedinta Consiliului elevilor.

Lecţie demonstrativă cu olimpici

Magdalena Balica, director adjunct la Institutul de Ştiinţe al Educaţiei, a ţinut o lecţie demonstrativă cu zece elevi aleşi pe sprânceană din rândul olimpicilor internaţionali ai Colegiului. Ei au arătat cum pot comunica prin intermediul unui grup de Facebook şi cum pot vedea întrebările pe tabletele Samsung Galaxy Note 10.1, prezente în clasă.

De asemenea, au primit un chestionar online pentru a afla cu ce se ocupă pe internet şi au răspuns în timp real. Reprezentanţii şcolii au privit mândri cum pe ecranul conectat la laptop elevii răspundeau la întrebări. Toţi au trecut cu privire greşeala din chestionar, care confundă reţelele de socializare cu reţelele sociale (Facebook).

Însă chiar şi la cel mai bun liceu din Constanţa au apărut probleme tehnice: clasa inteligentă a avut bătăi de cap cu internetul wireless, destul de lent, care nu a permis profesoarei să continue lecţia interactivă.

Profesorul de fizică Ion Băraru, cel care-i pregăteşte de zece ani pe elevii care participă la concursurile organizate de NASA, a continuat lecţia explicând cum poate fi folosită tehnologia pentru a face orele interactive.

Dascălul s-a folosit de videoclipuri de pe YouTube, afectate şi ele din păcate de lentoarea internetului. Băraru a adăugat că elevii pot continua şi acasă, având ca temă să filmeze anumite experimente, cum ar fi să recreeze nişte fulgere în laborator sau să încarce electrostatic un obiect.

Tablete la oraş. La ţară?

După lecţia demonstrativă, ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că investiţiile în tehnologia de ultimă generaţie nu sunt neapărat în contradicţie cu nevoile de investiţie în infrastructura şcolilor de la sate, apropos de nevoile atât de diferite la nivelul şcolilor în România.

De asemenea, oficialul a comentat şi problema manualelor noi. „Eu nu cred că putem vorbi despre lipsa manualelor. Manualele digitale sunt o soluţie pentru actualizarea manualelor, pentru o mai bună învăţare. Când foloseşti instrumente digitale, procesul de învăţare e mai rapid. Digitalizarea şcolii nu este o opţiune. Se întâmplă deja în lume. Cel mai bun exemplu este Albania. În Albania procesul a început deja de doi ani. Atunci când gestionezi un proces de educaţie, te uiţi la cei care sunt şi în urmă, dar nu ai voie să obstrucţionezi dezvoltarea sau viitorul“, consideră ministrul Remus Pricopie.

„Trebuie să investim şi în instrumentele de învăţare, în elevi, în cadre didactice. Apropo de acest lucru, mâine (azi - n.r.) se va afla pe agenda Guvernului un proiect prin care se vor aloca 150 de euro pentru naveta elevilor şi cadrelor didactice, ca acestea să fie decontate din fonduri structurale. Aşadar, trendul este pozitiv”, a completat Pricopie.

Manualele digitale sunt o soluţie pentru actualizarea manualelor, pentru o mai bună învăţare. Când foloseşti instrumente digitale, procesul de învăţare e mai rapid. Remus Pricopie, ministrul Educaţiei

De altfel, în cadrul proiectului iniţiat de Samsung, 28 de profesori din Constanţa vor fi învăţaţi să folosească tehnologiile moderne, iar la clasa digitalizată inaugurată ieri vor avea acces şi alte şcoli din judeţ, printr-un orar stabilit de comun acord cu inspectoratul şcolar.

Copii familiarizaţi cu tehnologia

image

Elevii de la Colegiul „Mircea cel Bătrân“, de la clasa a 8-a până la clasa a 12-a, s-au declarat mulţumiţi de noua clasă interactivă, dar au spus că pentru ei tehnologia nu este o noutate, toţi având măcar un telefon sau o tabletă. Cu toate acestea, până acum, orele lor au fost tradiţionale şi nu au comunicat cu profesorii prin alte metode. Cifrele arată că elevii reţin 75% din materia predată prin lecţii interactive, faţă de 20% în mediul tradiţional.

Smart Classroom este un proiect dezvoltat de Samsung în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, care le oferă elevilor de liceu soluţii complet digitale de învăţare. Sala de curs de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” a fost echipată în totalitate cu suport hardware şi software, respectiv cu tablete Samsung Galaxy Note 10.1, un E-Board, un LFD şi o imprimantă multifuncţională conectată prin wireless.

De asemenea, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor avea acces la conţinut digital adaptat programei şcolare, prin două cursuri: „Succesul profesional”şi „Comunicarea în mediul online”, dezvoltate în parteneriat cu Junior Achievement şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Acestea vor fi opţionale pentru clasele care doresc să le adopte. 

Patru clase Smart inaugurate în ţară din 2013    

Parteneriatul între Samsung Electronics România şi Ministerul Educaţiei Naţionale a fost iniţiat în luna iunie 2013 şi presupune integrarea tehnologiei de top în mai multe săli de clasă Smart în liceele din ţară, pentru digitalizarea educaţiei şi oferirea de posibiltăţi noi de predare şi învăţare.

Prima clasă din smart din ţară a fost inaugurată în Bucureşti, la Colegiul Naţional „Nicolae Kretzulescu” în anul 2013, iar până acum, alte două clase au fost echipate cu echipament hardware, software şi conţinut digital în licee din Timişoara (la liceul pedagogic „Carmen Sylva” ) şi Iaşi (la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”).


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Cum funcţionează platforma digitală pentru prima clasă „inteligentă“ şi cum poate îmbunătăţi educaţia

Liceul Kretzulescu. Cum se învaţă în prima clasă „inteligentă“ din România. „Cursurile sunt ca un teambuilding”

Prima clasă digitală din România a fost inaugurată la liceul „Nicolae Kretzulescu” din Bucureşti

FOTO Samsung porneşte proiectul clasei „inteligente“ la „Nicolae Kretzulescu“, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite