FOTO Invenţiile interactive de la Târgul Educaţional Bucureşti 2013: table magnetice şi table cu ecran tactil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii au fost încântaţi de ecranele tactile ale monitoarelor uriaşe pe care s-au putut juca  FOTO: Adevărul
Copii au fost încântaţi de ecranele tactile ale monitoarelor uriaşe pe care s-au putut juca  FOTO: Adevărul

Zeci de elevi de gimnaziu şi de liceu au vizitat joi Târgul Educaţional din Bucureşti 2013, unde au avut ocazia să testeze şi să se joace cu cele mai noi gadget-uri şi invenţii realizate special pentru sălile de clasă ”inteligente”.

De la tablete electronice pe post de caiet, la monitoare cu touch screen (ecran tactil) în loc de tradiţionalele table negre şi până la tot felul de obiecte cu ajutorul cărora profesorii de fizică, biologie sau chimie pot să exemplifice într-un mod interactiv şi demonstrativ lecţiile.

Copii au fost încântaţi de ecranele tactile ale monitoarelor uriaşe de la firma Hitachi montate pe un zid improvizat în centrul expoziţiei. 

„Chiar mi-ar plăcea să văd aşa ceva la mine în clasă, aş vrea să mă scoată mai mult la tablă. Cu monitoare din acestea pe post de tablă nu ne-am mai murdări pe mâini de cretă”, a spus o elevă de clasa a VIII-a, Emi. 

De asemenea, ea s-a mai arătat încântată şi de tehnologia tabletelor şi spune că i-ar plăcea să înveţe cu aşa ceva la clasă, mai ales că ea are deja tabletă acasă şi ştie să o utilizeze.

targ educatie

Alături, o altă firmă, Eurodidactica, a prezentat mai multe invenţii şi tehnologii care fac mai distractiv şi mai interactiv actul de predare-învăţare la clasă. ”Adevărul” a stat de vorbă cu unul dintre reprezentanţii lor, Alexandru Covaliuc, care ne-a explicat cum se lucrează cu o tablă cu ecran tactil şi proiector.

targ educatie

„Se poate lucra cu degetul pe ecranul tactil al tablei sau cu un creion special, pe care îl recomandăm fiindcă este extensibil şi profesorul nu trebuie să stea în faţa vidoproiectorului. Ca să funcţioneze, are nevoie de un calculator şi de un videoproiector (care se montează sus în faţa tablei ca să transmită imaginea). Se vine cu un soft special în care sunt implementate mai multe programe educaţionale. Sunt şi table speciale care comunică wireless cu calculatoarele sau cu tabletele, depinde ce au la clasă copiii, dar au programe speciale în funcţie de materie”, a explicat Covaliuc.

targ educatie

Tot de la Eurodidactica, vizavi, un profesor de fizică, Victor Postelnicu, a arătat unui grup de copii de gimnaziu, entuziasmaţi, cum funcţionează cea mai nouă invenţie a sa. Deşi a ieşit recent la pensie, profesorul spune că este un „om al viitorului” şi că îl pasionează gadgeturile, mai ales cele care pot fi utilizate în procesul de educaţie şi de trei luni lucrează pe post de consultant la Eurodidactica, firmă care realizează materiale didactice pornind de la copiii de clasa pregătitoare şi până la studenţi.

„Sunt materiale pentru diferite discipline fizică, matematică, istorie, chimie şi în special geografie”, explică el arătând demonstrativ către hărţine în relief din stânga sa şi către rafturile pline de tot felul de lucruri de la forme geometrice la echipamente pentru experimente de chimie. „Avem multe materiale care pot fi folosite ca şi auxiliare, table magnetice, videoproiectoare, table interactive. Materialele sunt în special pentru demonstraţii, să pună în evidenţă diverse fenomene, spre exemplu dispozitivul acesta pune în evidenţă propagarea undei plane”, spune profesorul arătând spre un obiect din faţa sa care arată ca un ţambal.

targ educatie

Pe tabla din spatele său are o trusă de optică geometrică cu ajutorul căreia poate realiza experimente la clasa a VII-a. Componentele sunt lentile din sticlă de diferite forme care se ataşează magnietic pe tablă în dreptul unei surse laser care emite o rază de lumină.

targ educatie
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite