Dosarul „Mită pentru arbitri 1“: Cornel Penescu, fost finanţator FC Argeş, condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Penescu, fost finanţator FCArgeş, condamnat la patru ani de închisoare cu executare FOTO Adevărul
Cornel Penescu, fost finanţator FCArgeş, condamnat la patru ani de închisoare cu executare FOTO Adevărul

Omul de afaceri Cornel Penescu, fost finanţator al FC Argeş, a fost condamnat, joi, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul „Mită pentru arbitri 1“. În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionalae Anticorupţie au trimis în judecată, în anul 2009, 14 persoane, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat. Decizia Tribunalului Prahova nu este însă definitivă.

Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, judecătorul Gabriela Mihai, în acelaşi dosar fostul director general al SC PIC, Liviu Făcăleaţă, şi fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu executare, potrivit Mediafax.

Instanţa a dispus achitarea arbitrului Marcel Savaniu şi a lui Florian Prunea, fost director de Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, pe motiv că faptei pentru care aceştia au fost trimişi în judecată îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Cine sunt persoanele condamnate în acest dosar

Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii Tribunalului Prahova le-au condamnat la câte trei ani de închisoare cu suspendare pe toate celelalte nouă persoane trimise în judecată în acest dosar, respectiv: Libertatu Dan Cristian, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, Corpodean Sorin, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, Bogaciu Dumitru Aurelian, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, Lică Marcel, observator federal şi fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Pieca Gheorghiţă, administrator la societăţile S.C. PIC S.A. şi Fotbal Club Argeş, Mincă Cristian, preşedinte al Fotbal Club Argeş Piteşti, Cîrstina Daniela, director în cadrul S.C. PIC S.A., Dan Cristian Lucian, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, şi Caia Sorin Cristian, arbitru de fotbal în lotul divizionar A.

De asemenea, sentinţa pronunţată, joi, de Tribunalul Prahova îi achită pe inculpaţii Cornel Penescu, Liviu Făcăleaţă, Ghorghe Constantin şi Gheorghiţă Pieca de acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat, tot întrucât faptei de care au fost acuzaţi îi lipseşte unul dintre elementele constitutive.

Decizia Tribunalului Prahova, care a fost instanţă de fond în acest dosar, poate fi atacată cu apel, nefiind definitivă. Magistraţii au dat sentinţa în acest dosar după ce au amânat de trei ori pronunţarea.

În iunie 2009, DNA informa că Florian Prunea, director de Relaţii Internaţionale în FRF, Gheorghe Constantin, fost preşedinte al CCA, Liviu Făcăleaţă, director general al SC Pic, Cornel Penescu, acţionar majoritar la FC Argeş Piteşti şi Cristian Libertatu, fost director al OJPC Argeş au fost trimişi în judecată pentru corupţie.

Care sunt acuzaţiile procurorilor

Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar Cornel Penescu pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, Liviu Făcăleaţă pentru complicitate la dare de mită, iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri, Dan Cristian Libertatu pentru luare de mită şi Gheorghe Constantin pentru luare de mită şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Procurorii  i-au mai deferit justiţiei pe arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, precum şi pe Marcel Lică, observator federal şi fost vicepreşedinte al CCA, pentru luare de mită.

În acelaşi dosar au fost de asemenea inculpaţi Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile SC Pic SA şi FC Club Argeş, pentru complicitate la dare de mită şi la cumpărare de influenţă, precum şi pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, Cristian Mincă, preşedinte al FC Club Argeş Piteşti, pentru aceleaşi infracţiuni, Daniela Cârstiana, director la SC Pic pentru favorizarea infractorului, precum şi doi arbitri din lotul divizionar A, Dan Cristian Lucian şi Sorin Caia.

Potrivit procurorilor, la data de 3 septembrie 2007, Cornel Penescu Cornel a remis suma de 20.000 RON lui Gheorghe Constantin, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din România, acesta din urmă să delege la meciurile disputate de FC Argeş Piteşti SA, în sezonul competiţional 2007 – 2008, anumiţi arbitri solicitaţi de finanţatorul acestei echipe.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite