EXCLUSIV UPDATE Consiliul Naţional al Elevilor este ilegal? Patru tineri au dat în judecată Ministerul Educaţiei
0Primul termen în procesul în care Ministerul Educaţiei este acuzat că a înfiinţat ilegal Consiliul Naţional al Elevilor a avut loc joi şi a fost amânat. Cei patru tineri care au reclamat neregulile susţin că ministerul nu avea la acel moment autoritatea de a înfiinţa o astfel de structură în subordinea sa şi că organismul se află în conflict de interese: deşi ar trebui să reprezinte interesele elevilor, este reglementat şi finanţat de minister.
UPDATE Consilierii juridici au cerut o amânare la înfăţişarea de joi, motivând că n-au apucat să parcurgă cererea de intervenţie accesorie şi au spus că doresc să se consulte cu organizaţiile reprezentative de elevi pentru elaborarea unui nou regulament CNE. Următoarea înfăţişarea va avea loc pe data de 28 ianuarie 2016.
-------------
Mai exact, cei patru tineri, foşti membri în CNE, susţin că nu există niciun act de înfiinţare a acestui organism şi că legal structura este inexistentă.
„Ministerul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului a emis, în data de 21 iunie 2010, un ordin de ministru prin care se aprobă regulamentul Consiliului naţional al elevilor, totodată, abrogând ordinul nr. 2782/12.12.2007 al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului referitor la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului naţional al elevilor. Anterior ordinului nr. 2782/2007, nu a mai existat niciun ordin al ministrului educaţiei care să reglementeze organizarea şi funcţionarea Consiliului naţional al elevilor.
Singurele dispoziţii prevăzute în alte acte administrative normative privitoare la consiliul elevilor au fost cele de la art. 105 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul M.Ed.C. nr. 4925/08.09.2005. Din aceste considerente, constatăm că ministerul educaţiei a reglementat organizarea şi funcţionarea a unei structuri inexistente, deoarece nu există niciun act de înfiinţare a acesteia”, se arată în plângerea înaintată Curţii de Apel Bucureşti, de Alexandru Bajdechi, Cristian Ghingheş, Andrei Popa şi Marius Ghincea.
Deşi funcţionează de facto din 2006, Consiliul Naţional al Elevilor nu a fost inclus, până în 2011, pe lista aprobată de Guvern a consiliilor şi comisiilor consultative existente ale ministerului, iar prin înfiinţarea şi reglementarea acestei structuri, ministerul şi-ar fi depăşit competenţele.
„În prezent, Consiliul naţional al elevilor funcţionează în baza ordinului nr. 4247/2010 al ministrului educaţiei, ordin ce s-a emis cu încălcarea dispoziţiilor legale. Prin comparaţie, Consiliul Naţional al Rectorilor este o asociaţie constituită în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000”, se mai arată în plângere.
Bajdechi: CNE s-ar putea desfiinţa
Dacă instanţa va decide în favoarea reclamanţilor, CNE s-ar putea reorganiza sau desfiinţa, a adăugat Alexandru Bajdechi.
„Demersul nostru nu vizează în mod direct desfiinţarea CNE-ului, deşi aceasta ar fi o consecinţă directă. Demersul nostru este bazat pe stabilirea clară a competenţei Ministerului Educaţiei în această chestiune, de a reglementa structuri care nu îi (mai) sunt în subordine. Subiectul este destul de sensibil pentru că afectează 3 milioane de persoane. Credem că elevii au dreptul să fie reprezentaţi de structuri cu personalitate juridică independente, nu dependente administrativ şi financiar de Ministerul Educaţiei.
Au fost suficiente momente în trecut şi în experienţa pe care am avut-o în această structură care ne-au demonstrat tendinţa conducerii ministerului şi a inspectoratelor şcolare (numite politic) să cenzureze şi să stăpânească vocea elevilor. Instanţa va stabili dacă CNE a funcţionat legal până acum. Cu siguranţa nu va fi o hotărâre de la primul termen, pentru că, din ce am observat, ministerul nu a depus toată documentaţia pentru emiterea ordinului. Elevii din România au dreptul să ştie cine îi reprezintă”, a declarat pentru Adevărul Alexandru Bajdechi, unul dintre reclamanţi, fost preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Constanţa.
CNE, dependent de Ministerul Educaţiei
Una din problemele pe care le aduce organizarea actuală este că CNE nu are personalitate juridică şi rămâne dependent de finanţarea ministerului, fiind de asemenea reglementat de minister, deşi ar trebui să constituie un organism reprezentativ pentru cei 3 milioane de elevi din România, care să le susţină punctele de vedere şi interesele în cadrul consultărilor cu autorităţile stratului.
„Cât de reprezentativ poate fi un consiliu care se află în ograda ministerului, care nu are personalitate juridică şi care împiedică mişcarea liceenilor să fie vocală? Este întrebarea la care Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nu a reuşit să ne răspundă nici după demersurile noastre recente (cereri de solicitare a unor informaţii privind finanţarea şi activitatea CNE, plângeri prealabile), dar nici în anii trecuţi, când am activat ca reprezentanţi ai elevilor în judeţele noastre: eu la Bacău, Alexandru Bajdechi la Constanţa, Andrei Nicolae Popa la Alba, iar Marius Ghincea în Bucureşti. Acum suntem cu toţii studenţi şi ne-am gândit să facem în sfârşit lumină în mediul preuniversitar - de aici şi acţiunea noastră în instanţă”, a scris Cristian Ghingheş, unul dintre reclamanţi, pe blogul Adevărul.
În plus, Asociaţia Elevilor din Constanţa a făcut o cerere de intervenţie accesorie, adică în termeni generali, susţine în proces punctul de vedere al reclamanţilor.
De altfel, în ultimii ani, în zona de reprezentare a elevilor, s-au evidenţiat prin rezultate mai curând iniţiative independente de CNE, cum sunt Asociaţia Elevilor din Constanţa, care a obţinut în instanţa dreptul elevilor la reducere la transport în comun sau Asociaţia Elevilor din Bacău, care a arătat că şcolile din oraşul Bacău nu respectă o prevedere locală ce permite elevilor şi studenţilor să folosească terenurile de sport în timpul liber.
„E foarte important ca mişcarea liceenilor să fie independentă, vocală şi să aibă curaj. Asta pentru că acolo se regăsesc, cel mai probabil, liderii politici de mâine. Din păcate, în loc să le dea aripi, Consiliul Naţional al Elevilor, prin <<pastorii>> săi de la minister, a tăiat aripile multor tineri care promiteau să spună lucrurilor pe nume şi să acţioneze altfel decât UTC-iştii şi copiii/rudele comuniştilor pe care azi îi vedem prezentaţi la televizor drept agenţi ai <<noului val>>”, consideră Cristian Ghingheş.
Oniţă: CNE a obţinut numeroase victorii pentru elevi
Pe de altă parte, Horia Onită, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, susţine că nu există motive pentru ca această structură să se desfiinţeze şi că CNE a reuşit să-şi îndeplinească scopul pentru care a fost constituit, în ciuda problemelor de reglementare.
„În primul rând, informaţia tendenţioasă transmisă de către cele patru persoane este faptul că structura reprezentativă a elevilor s-ar desfiinţa în cazul în care regulamentul ar fi anulat de instanţă. Cred că orice persoană poate face diferenţa dintre a anula un act ce reglementează o structură şi a desfiinţa o structură prevăzută de Legea Educaţiei Naţionale, iar ministerul va avea în continuare obligaţia de a consulta Consiliul Naţional al Elevilor, cât timp legea rămâne intactă.
Susţinem ideea procesului pentru a descoperi exact care este situaţia Consiliului Naţional al Elevilor şi de asemenea considerăm inopinată reglementarea noastră prin Ordin de Ministru. Dar este o diferenţă mare ce trădează interese ascunse între a spune că CNE are o problemă în modalitatea de reglementare până la a spune că CNE este o structură a ministerului sau că nu reprezintă elevii, asta în contextul în care în 10 luni am avut 87 de poziţii, am mers la 8 şcoli, am luat contact şi am sprijinit peste 150 de elevi în situaţiile în care au fost abuzaţi, am propus iniţiative legislative pentru elevi şi am numeroase reuşite”, a declarat Horia Oniţă, pentru Adevărul.