De ce a vrut Funeriu să mute clasa a IX-a de la liceu la gimnaziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu a explicat într-o postare de pe blogul său că motivul pentru care a vrut să mute clasa a IX-a de la liceu la gimnaziu a fost "creşterea spectaculoasă a scorului PISA" în Polonia, în perioada 2000-2009, ca urmare a implementării acestei măsuri.

Sistemul polonez de învăţământ, unde clasa a IX-a a fost trecută de la liceu la gimnaziu în anul şcolar 1999-2000, a stat la baza Legii Educaţiei Naţionale, spune Daniel Funeriu pe blogul său, motivând alegerea acestui model prin scorurile PISA (Programul Internaţional pentru Evaluarea Elevilor, realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) obţinute de ţara vecină în perioada 2000-2009, care au crescut în urma implementării reformelor.

De altfel, fostul ministru mai spune că modelul polonez a stat la baza reformelor pe care a încercat să le aplice şi în România prin Legea Educaţiei din 2011 fiindcă şi polonezii au pornit de la un sistem similar cu cel de la noi, ca fostă ţară comunistă.

"În 1999, Polonia a trecut prima clasă de la liceu la gimnaziu şi a scurtat durata liceului de la patru la trei ani. După această reformă, între 2000 şi 2009 rezultatele la testele PISA arată că Polonia a avut cea mai spectaculoasă creştere a scorului PISA din Europa. Între 1999 şi 2009 România nu a făcut mai nimic. A cosmetizat, şi-a păstrat ”tradiţiile” în educaţie şi sindicatele fericite. Între 2000 şi 2009, rezultatele la testele PISA ale elevilor români au scăzut sau au stagnat", a scris Funeriu pe blog.

daniel funeriu reforma educatie tabel 7

Sursa: funeriu.blogspot.ro

Fostul ministru a explicat că, în afară de trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, a preluat toată structura ciclurilor de studiu, care include şi introducerea clasei pregătitoare, adică a învăţământului obligatoriu de la vârsta de şase ani. "În decembrie 2011, Comisia Europeană dădea România drept exemplu de reformă corectă şi curajoasă a educaţiei", precizează Funeriu pe blogul său.

daniel funeriu reforma educatie tabel 6

Sursa: funeriu.blogspot.ro

Polonezii au făcut trei schimbări majore în sistemul preuniversitar:

• au trecut clasa a IX-a de la liceu la gimnaziu, scurtând durata liceului de la patru la trei ani şi introducând un curriculum nou;
• au încurajat învăţământul profesional făcându-l mai accesibil în funcţie de calificare şi specificul diplomei;
• au introdus testările pentru preorientare pentru copiii în vârstă de 13 ani.

Fostul ministru al Educaţiei consideră că această structură a sistemului, similară cu cea din Polonia, ar trebui păstrată în continuare şi aplicată.

Reforma din Polonia din 1999: trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi scurtarea duratei liceului de la 4 la 3 ani. 

daniel funeriu reforma educatie tabel 1

Sursa: funeriu.blogspot.ro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite