Cum vor guvernanţii să crească natalitatea şi să-i convingă pe copii să meargă la şcoală. Pop: „Anual fiecare copil va primi 1600 de lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROIECT Copiii ai căror părinţi au venituri mai mici de 5.000, ar putea primi anual 1.600 de lei ca sprijin de învăţare, în locul celor 500 de euro prevăzuţi în Legea Educaţiei Naţionale din 2011, care nu s-au acordat până acum.

Elevii ar putea fi încurajaţi să frecventeze şcoala, iar famiile să aibă şi să crească cât mai mulţi copii prin acordarea a 1.600 lei pe an pentru fiecare copil, sumă dedusă din impozitul datorat de fiecare persoană. 

Această sumă ar urma să fie acordată de stat familiilor cu venituri lunare mai mici de 5.000 lei pe lună, iar pentru familiile cu venituri lunare cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei suma pentru fiecare copil scade la 1.200 lei pe an, potrivit secretarului de stat în Educaţie, Liviu Pop. Acest demers face parte din proiectul de guvernare al PSD, iar Liviu Pop susţine că este o alternativă la prevederile Legii Educaţiei Naţionale din 2011, conform cărora statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea unei sume de 500 de euro fiecărui copil român născut după intrarea în vigoare a legii, în 2011. 

Însă, secretarul de stat în Educaţie, Liviu Pop, nu a putut confirma dacă începând din acest an va fi aplicat şi ajutorul prevăzut de Legea Educaţiei. 

„Până nu va fi aprobat bugetul, nu vă pot spune nici că va fi, nici că nu va fi aplicată Legea Educaţiei Naţionale. Vă pot spune că, prin ordonanţa Guvernului Ciolos, a fost prorogat termenul pentru acordarea acestui ajutor pentru 1 martie 2017.  Încă se lucrează la proiectul de buget, iar noi avem acele deduceri personale pentru copii, ai căror părinţi au venituri sub 5000 de lei, iar anual fiecare copil va primi 1600 de lei, care este mai mult decât acei 500 de euro cuprinsi de Legea Educatiei. De asemenea, o decizie în acest sens se va lua după ce va fi votat bugetul pe anul viitor. Noi avem o măsură net superioară Legii Educaţiei. Cei cu salarii de peste 10.000 de lei nu vor primi deloc deducere. Proiectul nu are legătură cu Legea Educaţiei”, a declarat, pentru Adevărul, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Liviu Pop.

Dacă acest acest proiect va fi prins în bugetul de stat, vor primi bani doar copiii ale căror absenţe nemotivate nu depăşesc 10% din totalul orelor de curs. De asemenea, explică Liviu Pop, impactul ar fi pentru 2,7 milioane de copii. 

Ce spune Legea Educaţiei Naţionale

Guvernele ar fi trebuit din 2011, de la apariţia Legii Educaţiei, să ofere copiilor o indemnizaţie de sprijin a educaţiei în cuantum de 500 de euro. Până acum, însă, niciun govern nu a aplicat această prevedere din lege. 

„Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale”, arată articolul 356 din Legea Educaţiei.

Suma ar fi trebuit depusă într-un cont depozit pentru educaţie permanent, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului, pe baza certificatului de naştere. 

Totodată, însă, potrivit Legii, părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul prevăzut un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite