Consiliul Tineretului din România: Bugetul pe 2016 trădează o nepăsare completă a Guvernului Cioloş faţă de problemele tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Strategia naţională în domeniul politicii pentru tineret 2015 – 2020 riscă să rămână neaplicată, atrage atenţia Consiliul Tineretului din România, care critică guvernul Cioloş acuzând "o nepăsare completă faţă de problemele tinerilor".

Finanţarea redusă a programelor pentru tineret, îngheţarea salariului minim şi limitarea creşterilor din educaţie la salarii au un impact major asupra tinerilor, atrage atenţia Consiliul Tineretului din România. Venind în contextul în care România are deja provocări demografice majore cauzate de natalitatea scăzută, emigrare şi abandon şcolar, abordarea aceasta va fi păguboasă pentru viitorul României, mai spun reprezentanţii tinerilor.

„Probabil că modul în care programul de guvernare, bugetul României şi chiar şi declaraţiile ministrului tineretului şi sportului Elisabeta Lipă evită subiectul „tineri” şi „politici pentru tineret” este modul cinic al Prim-ministrului Dacian Cioloş şi al cabinetului său de a le mulţumi zecilor de mii de tineri care au ieşit în stradă şi sutelor de mii care au cerut o altfel de politică. Dacă, totuşi, ne înşelăm şi guvernului îi pasă de tineri, aşteptăm o intervenţie urgentă a Prim-ministrului pentru a corecta derapajele guvernului său, derapaje care se adună cu mult prea multă rapiditate”, a spus Mihai Dragoş, Preşedinte CTR.

Strategia naţională în domeniul politicii pentru tineret 2015 – 2020 a fost adoptată de Guvern la începutul anului 2015 şi este structurată pe patru domenii fundamentale în care executivul îşi asumă să intervină şi să găsească soluţii la provocările existente: „Muncă şi antreprenoriat”, „Cultură şi educaţie nonformală”, „Sănătate, sport şi recreere” şi „Participare şi voluntariat”. Implementarea de măsuri concrete în aceste domenii depinde de adoptarea de către Guvern a Planurilor de Acţiune aferente Strategiei, planuri care trebuie să cuprindă acţiuni concrete, instituţii responsabile, indicatori clari şi bugete. Consiliul Tineretului din România atrage atenţia că până în acest moment, acţiunile Guvernului în ansamblul său şi ale Ministrului Elisabeta Lipă nu indică niciun fel de intenţie de a asuma şi asigura finanţarea necesară aplicării Strategiei, respectiv de a adopta Planurile de Acţiune cu toate elementele acestora. 

Mai mult, finanţarea programelor pentru tineret, inclusiv a conferinţelor, sesiunilor de formare, şcolilor de vară, dezbaterilor şi a altor proiecte implementate de organizaţiile de tineret, deja aflată la un nivel foarte redus, scade drastic în anul 2016, faţă de 2015, susţin reprezentanţii tinerilor. "Astfel, de la o alocare de 6,6 milioane de lei în 2015, în 2016 vor fi alocate 2,7 milioane de lei pe linia „programe pentru tineret”, în scădere cu 60%! Chiar şi luând în considerare creşterea bugetului la linia „alte activităţi sociale şi culturale”, de aproximativ 2 milioane de lei şi presupunând că această creştere va compensa scăderea de la programe pentru tineret, tot rămâne o scădere totală de peste 18%! De reţinut este că  această scădere afectează proiectele proprii şi în parteneriat şi concursurile de proiecte, atât cele organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului la nivel naţional, cât şi cele organizate de direcţiile judeţene pentru sport şi tineret la nivelul fiecărui judeţ, fiind afectate sute de ONG-uri din toată ţara. Pentru comparaţie, menţionăm că Primăria Municipiului Timişoara, oraş care va pilota programul „Capitala Naţională a Tineretului” în 2016, va aloca 1 milion de lei pentru programe pentru tineret, iar Cluj Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015, a alocat în acest an peste 4 milioane de lei pentru astfel de activităţi! Practic, bugetul alocat de guvern pentru toată ţara este comparabil cu cel alocat de unele primării", mai spune Consiliul Tineretului din România.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite