Clasa pregătitoare 2015. Bătaie pe locurile de la „Goethe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
60 din cei 180 de copii care au susţinut interviu în limba germană pentru înscrierea la Colegiul Goethe nu au fost admişi la clasa pregătitoare FOTO Adevărul
60 din cei 180 de copii care au susţinut interviu în limba germană pentru înscrierea la Colegiul Goethe nu au fost admişi la clasa pregătitoare FOTO Adevărul

Părinţii copiilor care nu au fost admişi în clasa pregătitoare la Colegiul German „Goethe“ din Bucureşti acuză nereguli la interviul de limbă germană. Conducerea spune că liceul nu poate primi mai mulţi copii.

În jur de 20 de părinţi au protestat ieri în faţa Inspectoratul Şcolar al Capitalei (ISMB), după ce copiii lor au picat interviul de admitere în clasa pregătitoare de la Colegiul German „Goethe“. Fiind o şcoală cu regim bilingv, mai bine cotată decât alte licee de acest tip, conducerea de la „Goethe“ organizează interviuri în limba germană la înscrierile de la clasa zero. Practic, micuţii trebuie să vorbească germana precum un vorbitor nativ de vârsta lor, fiindcă aproape toate materiile din programa şcolară sunt predate în limba germană. Interviul este unul oral, motiv pentru care nu poate fi contestat de părinţi. Neputinţa de a contesta rezultatul şi lipsa de transparenţă a procedurii sunt acuzaţiile principale pe care le aduc părinţii Liceului German „Goethe“.

„Nemulţumirea este legată de lipsa de transparenţă pentru că nu ne-au dat informaţiile necesare, câţi s-au înscris de exemplu. Dacă ştiam poate am fi decis să nu încercăm acolo. Toate examenele de limba germană s-au dat în acelaşi timp în şcolile cu predare în această limbă", spune mama unuia dintre copiii care au fost respinşi. O altă mămică susţine că unii copii ar fi ştiut întrebările dinainte. "Nu ne-au dat punctajul, iar structura examenului nu a fost respectată. Pe fetiţa mea au ţinut-o trei minute în loc de 10 şi nu i-au adresat întrebări din toate secţiunile de examen. Am auzit în sala de aşteptare că unii copii ştiau întrebările şi în plus am observat că profesorii îi cunoşteau pe unii dintre copii, îi strigau pe nume, îi luau de mână. Suspectez acte de corupţie, copiii fiind discriminaţi pentru că n-au făcut meditaţii cu profesoarele", a spus aceasta. O altă mămică spune că poate încerca şi la anul, având în vedere că băiatul ei are doar 5 ani şi patru luni. Fratele lui mai mare a intrat la "Goethe" acum doi ani, abia după ce au fost suplimentate locurile.

O altă mămică, profesoară de germană la o grădiniţă de stat, acuză acelaşi lucru, faptul că nu a fost afişat punctajul la avizier, că nu a fost transparenţă şi nu a existat subiect unic.

„Nu avem spaţiu“

De cealaltă parte a disputei, conducerea Liceului „Goethe“ a explicat  că nici spaţiul, nici resursa umană nu permit mai multe înscrieri. „Nu avem posibilitatea să mărim numărul de clase, oferta educaţională s-a bazat pe resursa umană şi pe spaţiu. Este greu să găsim învăţătoare vorbitoare de limba germană fiindcă e concurenţă cu sistemul privat. În ceea ce priveşte spaţiul, suntem blocaţi fiindcă anul trecut am suplimentat“, a explicat directorul adjunct, Nicoleta Condrache.

Şi inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB, spune acelaşi lucru. „Părinţii nu au justificare pentru că în comisie au fost profesori germani. Nu avem nici spaţiu şi nici cadre didactice pentru suplimentare. Rămânem ferm cu patru clase anul acesta. Cel mult, poate suplimentăm până la 30 de copii într-o clasă. Deocamdată ne lipsesc trei doamne învăţătoare, fiindcă au plecat în sistemul privat, unde câştigă de cinci ori mai mult“, precizează Banu.

Probleme cu înscrierea la Liceul german „Goethe“ au fost încă din primul an de pregătitoare, când sute de  părinţi şi-au făcut vize de flotant în circumscripţie ca să-şi înscrie copiii acolo, dând declaraţii pe propria răspundere că sunt etnici germani. Expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu spune că este o problemă de sistem, fiindcă avem clasificări de genul „şcoli proaste“ şi „şcoli foare bune“, iar pe acestea din urmă se bat părinţii. 

„În unele şcoli sunt înscrişi câte 40 de copii într-o clasă. Este aberant. Părinţii nu înţeleg că asta este în deserviciul copiilor. Soluţia este să te asiguri că există în sistem mai multe şcoli bune, pentru ca părinţii să aibă cu adevărat de unde alege. E destul de dureros să fii părinte de copil de 5-6 ani în România zilelor noastre“, concluzionează Apăteanu. 

Regula de admitere la liceele de top

Situaţia de la Colegiul German „Goethe“ în ceea ce priveşte înscrierea la clasa pregătitoare este una specială. Alte licee bilingve, precum „Miguel de Cervantes“ din Capitală, unde se predă în limba spaniolă, nu au această regulă. La „Cervantes“, unde nu există clase primare, se observă că numai testele scrise pot fi contestate la admiterea de la clasa a V-a. Reprezentanţii Liceului Bilingv  „Miguel de Cervantes“ au explicat că la admiterea de la clasa a V-a se dă un test de spaniolă, scris şi oral, însă contestaţie se poate depune numai pentru testarea scrisă. La Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal“ din Sibiu se dă examen de limba germană numai dacă se depăşeşte numărul elevilor înscrişi în clasa a V-a, limita fiind de 28 de elevi/clasă.

Test de matematică la „Vianu“

O altă şcoală de top, renumită pentru clasele de matematică şi informatică şi pentru numeroşii olimpici, este Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti, foarte căutat de părinţi. „La «Tudor Vianu» se dă un test de matematică la admiterea în clasa a V-a. Este un test care se dă în două zile şi elevii sunt admişi în ordinea notelor descrescătoare. În general, concurenţa este de trei copii pe un loc“, a explicat directoarea Colegiului, profesoara Corina Vinţ. Ea a spus că rezultatul poate fi contestat de părinţi, însă ultimul cuvânt îl are şcoala. Nu în ultimul rând, la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Bucureşti, admiterea în clasa a V-a presupune trei teste: de limba engleză, de matematică şi de limba română. Lucrările pot fi contestate, însă părinţii nu pot să vadă testele, au explicat reprezentanţii liceului.

Cam aşa arată admiterea în şcolile de top, acolo unde se formează elitele din educaţie şi la care râvnesc toţi părinţii. Expertul în Educaţie Tincuţa Apăteanu consideră că nu doar prestigiul şcolilor îi atrage pe cei mai mulţi părinţi, în special în învăţământul primar.

„Interesant este că toate cercetările din domeniu arată că, la nivelul învăţământului primar, învăţătoarea contează cel mai mult, nu şcoala. Cu alte cuvinte, poţi ajunge într-o şcoală considerată slabă, dar dacă învăţătoarea este foarte bună, atunci copilul va avea parte de oportunităţi de învăţare reale“, apreciază Apăteanu. 

Ce urmează la clasa zero

Listele cu elevii înscrişi în prima etapă vor fi afişate vineri şi sâmbătă în şcoli. Etapa a doua pentru depunerea cererilor va avea loc între 24 martie şi 3 aprilie, când părinţii pot să-şi înscrie copiii pe locurile rămase libere.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite