Ce alimente vor fi distribuite în şcoli preşcolarilor şi elevilor. Multe produse de panificaţie şi puţine legume şi fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat joi lista de fructe, legume şi produse lactate şi de panificaţie care se vor distribui preşcolarilor şi elevilor până în gimnaziu în noul an şcolar. Limita valorică fixată este de 2,05 lei pe zi, suma alocată de la bugetul de stat fiind de peste 377 milioane de lei.

Guvernul a adoptat astăzi, printr-o Hotărâre, modul de aplicare şi de finanţare a Programului pentru şcoli al României, în perioada 2017-2023, programul fiind deja adoptat pe 18 august.

Conform actului normativ, pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar sau elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Numărul total al beneficiarilor acestui program este estimat la peste două milioane. ”Pentru anul şcolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează: 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative; 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative; 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie”, scrie Mediafax.

Măsurile educative menţionate presupun organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume şi lapte şi produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice.

Fondurile alocate de Guvern sunt completate de un ajutor european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeaşi perioadă, în cuantum de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate.

Lista produselor care vor fi distribuite elevilor conţine:

-Fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi;

-Lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite);

-Produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.

”Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte”, mai precizează sursa citată.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite