Cazul fraudei la Bac din Bihor. Ministerul Educaţiei suspectează implicarea Inspectoratului şcolar şi cere demisia conducerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Ispas, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat din Ministerul Educaţiei, cere, în numele instituţiei, demisia inspectorului şcolar general din Bihor, judeţul în care s-a produs frauda de proporţii la un centru de examen, în urma căreia au fost eliminaţi 108 elevi. Oficialul suspectează „gândire organizată” şi doreşte ca autorităţile locale să cerceteze acest aspect.

12 din cei 108 elevi de la Colegiul Tehnic „Unirea“ din Ştei eliminaţi de la examenul de Bacalaureat, după ce au fost surprinşi copiind cu ajutorul supraveghetorilor, au obţinut joi în instanţă eliberarea diplomelor de Bacalaureat şi suspendarea procesului verbal de sancţionare.

Decizia este executorie, adică obligatoriu de aplicat, chiar dacă poate fi atacată prin recurs, în termen de 5 zile. Totuşi, nici până la această oră,  ISJ Bihor nu a eliberat adeverinţele elevilor pentru a se putea înscrie la facultate pe ultima sută de metri. Oficialii din minister susţin că nu au fost informaţi despre procesul la care ISJ Bihor nici nu s-a prezentat, de altfel, şi pentru care nu a depus probe care să justifice decizia de eliminare a elevilor din examen.

„Ministerul Educaţiei şi Comisia Naţională de Bacalaureat respectă şi aplică deciziile instanţei de suspendare a efectelor procesului verbal de sancţionare a elevilor şi bineînţeles se va emite această adeverinţă vineri sau cel târziu luni, dar va avea inserată menţiunea că este vorba despre o suspendare a unui proces verbal.

Doresc să precizez condiţiile în care s-a emis decizia de suspendare. ISJ Bihor nu s-a prezentat la proces şi nu a depus nicio probă cu privire la eliminarea candidaţilor. Este inadmisibil şi dovedeşte, în cel mai bun caz, incompetenţa de care dă dovadă ISJ Bihor. Aşadar, este inadmisibil să nu te duci la un proces cu o asemenea miză şi impardonabil să nu informezi Ministerul Educaţiei în legătură cu asemenea cauze în instanţă”, a precizat Gabriel Ispas, vicepreşedinte al Comisiei Naţioanle de Bacalaureat şi consilier al ministrului Sorin Cîmpeanu.

Inspectoratul judeţean miroase a complicitate

Mai mult, Ministerul Educaţiei suspectează că ISJ Bihor era parte din mecanismul de fraudă demascat la centrul de examen.

„Sperăm că atitudinea aceasta nu este de fapt un mod de gândire organizat pentru că faptele sunt extrem de grave şi consider că e necesar ca de îndată inspectorul şcolar general să-şi îndeplinească atribuţiile pe care le are conform legii şi ulterior sper că va avea decenţa de a face gestul de voinţă aşteptat de toată lumea: demisia. Totodată cred că nu este admisibil ca cei care au supravegheat examenul să nu se afle deja în procedură de cercetare disciplinară. Este inadmisibil ca o persoană care se pretinde a fi profesor să contribuie major la o fraudă la examen şi să afecteze destinele unor tineri. 

Atunci când vezi că într-un centru de examen o fraudă aproape generalizată şi apoi pasivitatea şi indiferenţa ISJ Bihor te întrebi dacă nu cumva şi Inspectoratul ştia. Aceste aspecte vor fi investigate de cei cu competenţe necesare”, a mai declarat Gabriel Ispas.

Nicolae Avram, şeful ISJ Bihor: Juristul e în concediu

Contactat de Adevărul, inspectorul şcolar general Nicolae Ioan Avram a declarat că nu are cunoştinţă despre solicitarea vreunei demisii din partea ministerului şi are explicaţii şi pentru modul în care instituţia pe care o conduce a gestionat procesul instentat de cei 12 elevi.

„Nu ne-am prezentat la proces că n-avea cine. Juristul era în concediu şi am făcut o cerere de amânare, dar au respins-o. Vom depune înregistrările la recurs, iar adeverinţele elevilor vor fi eliberate astăzi, în momentul în care vom avea acces la aplicaţie. Şcoala de provenienţă le eliberează, iar noi le avizăm”, a declarat Nicolae Ioan Avram. 

108 eliminaţi dintr-un foc în Bihor, la examenul de Bacalaureat

108 elevi au fost eliminaţi în urma fraudării examenului la Colegiul Tehnic “Unirea” din Ştei, la proba de Matematică. Ei nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni.

Potrivit inspectorului adjunct, Kery Hajnal, la Poliţia Ştei a fost depusă o plângere penală, în cazul profesorilor care au luat parte la fraudarea examenului de Bacalaureat de la Ştei.

“S-a demarat o cercetare disciplinară, iar măsurile se vor lua în urma acestei cercetări disciplinare sau a sentinţei pe care o vom primi de la organele de anchetă. Vor urma audieri pe două fronturi”, a punctat  inspectorul adjunct, Kery Hajnal.

În data de 6 iulie 2015, corpul de control trimis de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a ajuns la Inspectoratul Şcolar Bihor pentru a analiza situaţia de la Colegiul Tehnic “Unirea” din Ştei, acolo unde există dovezi clare că s-a fraudat proba E)c) a examenului de Bac.

Misiunea corpului de control de la Minister nu fost deloc una uşoară, membrii acestuia având de vizionat aproximativ 42 de ore de înregistrări. În cursul zilei de luni, la sediul ISJ Bihor au fost chemaţi o parte dintre diriginţii elevilor care au susţinut examenul maturiăţii la colegiul cu probleme, pentru a-i identifica pe cei care au copiat.

Totul a pornit de la sesizarea unei profesoare din judeţul Timiş care a sesizat Ministerul Educaţiei, printr-un apel la TelVerde. Aceasta a descoperit 42 de lucrări de matematică, identice, inclusiv la greşeli.

În timp ce elevii care vor fi găsiţi vinovaţi riscă să nu mai poată susţine examenul pe parcusul a două sesiuni, profesorii s-ar putea alege chiar şi cu desfacerea contractului de muncă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite