Ultima aberaţie a şefilor Educaţiei, după ce şefa de promoţie din Bihor eliminată de la Bac i-a învins în instanţă. Piedici să se înscrie la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra este o eleva de nota 10
Alexandra este o eleva de nota 10

Chiar dacă judecătorii Tribunalului Bihor s-au pronunţat joi, 17 iulie, în cererea celor 12 părinţi ai copiilor eliminaţi de la Bac, de la Colegiul „Unirea“ din Ştei şi au decis eliberarea diplomelor de Bacalaureat, IŞJ Bihor nu pusese încă în aplicare decizia până vineri, în jurul orei 11.00. O oră mai târziu, părinţii susţineau că actele sunt în curs de rezolvare, sperândcă vor mai avea timp pentru a-şi înscrie copii la facultate.

12 elevi de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei au contestat măsura eliminării lor de la examenul de Bacalaureat, la Tribunalul Bihor. După ce magistraţii au respins, joi, 17 iulie, cererea de amânare formulată de ISJ Bihor pe ideea că procedura de citare nu a fost îndeplinită, a decis pronunţarea rapidă, dată fiind situaţia urgentă. Astfel, instanţa a decis să admită acţiunile formulate de elevi având ca obiect suspendare actului administrativ a dispus  suspendarea efectelor Procesului verbal de sancţionare a candidaţilor, de la examenul de bacalaureat disciplina – matematică, până la pronunţarea instanţei de fond.

Decizia este executorie, fiind obligatorie de aplicat, chiar dacă poate fi atacată prin recurs, în termen de 5 zile. Vineri dimineaţă, în jurul orei 11.00,  IŞJ Bihor nu eliberase încă adeverinţele elevilor pentru a se înscrie la facultate, pentru unii dintre ei aceasta fiind ultima zi în care s-ar putea înscrie la facultatea dorită. “Singura noastră speranţă este în Justiţie, în care şi avem încredere, dar va fi de durată pentru că Inspectoratul Bihor împreună cu Ministerul Educaţiei nu au curajul şi puterea să respecte nici măcar hotărârile judecătoreşti”, ne-a spus unul dintre părinţi. O oră mai târziu (12.30), vineri, părinţii susţineau că sunt la Colegiul Tehnic din Ştei, unde actele pe care trebuie să le primească de la liceu pentru a-şi înscrie copiii la facultate sunt în curs de rezolvare.

”Aşteptăm ca jurista noastră să vadă sentinţa Tribunalului”

Haosul domneşte atât la Inspectoratul Bihor cât şi la Ministerul Educaţiei. Ambele instituţii aşteaptă să primească documentul oficial, în condiţiile în care la şedinţa de la Tribunalul Bihor nu au avut niciun reprezentant legat. “Aşteptăm ca jurista noastră să vadă sentinţa Tribunalului Bihor, să o citească şi pe urmă să luăm o decizie", a afirmat, joi, după pronunţarea instanţei, Keri Hajnal, şefa comisiei judeţene de Bacalaureat din Bihor.

Alexandra Burtă, şefa de promoţie a colegiului din Ştei, eliminată şi ea de la Bacalaureat fiind considerată ”sursă” pentru colegii ei care au copiat, a muncit în toţi cei 12 ani de studiu şi a demonstrat că este o elevă de nota 10. Este o elevă care visează, încă, să ajungă la facultatea de Medicină din Timişoara, unde se mai poate înscrie cel târziu vineri, 17 iulie. A fost eliminată de la Bac pe motiv că ar fi fost sursă pentru alţi elevi, dar Instanţa a decis să-i fie susăendată, momentan eliminarea, şi să i se poată elibera diploma sau adeverinţa care ţine locul diplomei de Bac.

Alexandra a luptat cu sistemul şi a demonstrat că poate fi învins, dar îndârjenia unora şi curajul de a-şi recunoaşte greşelile o ţin tot mai departe pe tânăra de nota 10 să urmeze o facultate în România. “Dacă nu vom reuşi să o înscriem la Facultatea de Medicină de la Timişoara vom merge spre o facultate de Anglia, Franţa Italia sau altă ţară din Europa”, ne-a spus tatăl Alexandrei.

Ce a decis instanţa


Judecătorii Tribunalului Bihor au decis să anuleze decizia de eliminare a Alexandrei Burtă, dar şi a altor elevi de la Ştei, eliminaţi de la proba de matematică, de la Bac.

"Admite acţiunea formulată de reclamanta BURTA ALEXANDRA MARIA în contradictoriu cu pârâtul INSPECTORATUL ŞCOLAR al JUDEŢULUI BIHOR prin COMISIA JUDEŢEANĂ de BACALAUREAT BIHOR şi COMISIA de BACALAUREAT din CENTRUL de EXAMEN COLEGIUL TEHNIC „UNIREA” ŞTEI, având ca obiect suspendare act administrativ şi în consecinţă: Dispune suspendarea efectelor Procesului verbal de sancţionare a candidatului nr. 032/07.07.2015 de la Centrul de examen nr. 309 din Unitatea de învăţământ Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, privind eliminarea reclamantului de la examenul de bacalaureat disciplina – matematică, până la pronunţarea instanţei de fond. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi 16.07.2015", se arată în sentinţa pe scurt pronunţată de Tribunalul Bihor. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite