Care au fost cele mai vânate specializări universitare anul acesta
0Media Digitală şi Tehnologia Informaţiilor au fost cele mai vânate specializări la licenţă de către absolvenţii ciclului liceal de anul acesta, pentru care s-au bătut aproximativ 20 de candidaţi pe un loc bugetat. Cel puţin aşa arată datele transmise de cele mai mari universităţi din România.
La Universitatea din Bucureşti, competiţia cea mai mare s-a dat pentru specializarea Tehnologia Informaţiilor din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică. Mai exact, au candidat 1.500 de candidaţi pe numai 75 de locuri, reprezentând 20 de concurenţi pe loc. Din totalul de locuri bugetate (4.250), 15% au ales Facultatea de Matematică şi Informatică, potrivit datelor provizorii transmise de instituţie pentru Mediafax.
Alte facultăţi căutate au fost Administraţie şi Afaceri (8 candidaţi/loc) şi Limbi Străine unde s-au înscris 7 candidaţi pe loc. Totodată, la Facultatea de Drept, la cea de Geografie, respectiv de Sociologie şi Asistenţă Socială au concurat peste 5 absolvenţi de liceu pe un loc bugetat.
Academia de Poliţie şi Medicină rămân populare
Şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Capitală rămâne una dintre cele mai căutate universităţi. Pentru această instituţie – unde au fost disponibile 855 de locuri la buget – opţiunile candidaţilor au fost după cum urmează: Facultatea de Poliţie şi Facultatea de Pompieri – câte 6,5 candidaţi pe loc şi Facultatea de Poliţie de Frontieră cu 5,9/loc.
Specializările la Medicină rămân şi ele în continuare în topul dorinţelor absolvenţilor de liceu, chiar dacă numărul de candidaţi este în scădere faţă de anii trecuţi. De pildă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, aproximativ 3.000 de candidaţi au concurat pe 1.100 de locuri. De departe, cea mai mare concurenţă a fost la Facultatea de Medicină, unde au dat admiterea 1.823 de candidaţi pentru cele 569 de locuri. La Facultatea de Medicină Dentară s-au bătut 485 de candidaţi pe 171 de locuri bugetate, în timp ce la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală au dat admitere 290 de candidaţi pentru cele 110 locuri vacante.
La Academia de Studii Economice (ASE), cele mai căutate specializări au fost Resurse Umane (6 candidaţi/loc), Informatică Economică (5,44 candidaţi/loc), Cibernetică Economică (5,26) şi Administrarea Afacerilor în Comerţ şi Turism (4,25). Competiţie mare a fost şi la Economie şi Afaceri Internaţionale unde au concurat 4,14 absolvenţi de liceu pe loc.
La Universitatea Politehnica din Bucureşti cea mai mare competiţie s-a dat pentru specializările Automatică şi Calculatoare, respectiv Inginerie Medicală. La ambele s-au înscris câte 2 candidaţi pe loc.
Unde s-a dat competiţia cea mai mare în restul ţării
În cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca cea mai căutată specializare a fost Media Digitală (din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării). Aici au concurat 26 de candidaţi pe loc. Totodată, la fel ca în Capitală, a fost concurenţă mare pentru specializările IT şi Limbi Străine. Concret, în cadrul Facultăţii de Economie şi Gestiunea Afacerilor, la specializarea Contabilitate şi Informatica de Gestiune au concurat 10 candidaţi pe loc. Aceaşi competiţie s-a dat şi pentru specializarea Informatică Economică. Un alt domeniu la mare căutare şi anul acesta a fost Limbile Străine, cea mai mare competiţie fiind pentru Japoneză (9 candidaţi/loc).
La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, concurenţa acerbă a fost pentru următoarele specializări: Psihologie (7 candidaţi/loc), Educaţie Fizică şi Sport (6,36 candidaţi/loc), Asistenţa Socială (5,35 candidaţi/loc) şi Ştiinţe ale Comunicării 5 candidaţi/loc.
La Universitatea de Vest din Timişoara, cele mai vânate specializări au fost Psihologia, Informatica Economică şi Informatica (aproximativ 2 candidaţi/loc).