Aproape 4.000 de cărţi lipsă la Biblioteca Pedagogică. Ministrul Pricopie a cerut controale în toate bibliotecile din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobilul în care se află Biblioteca Pedagogică a fost retrocedat în 2006   FOTO: Marian Stan
Imobilul în care se află Biblioteca Pedagogică a fost retrocedat în 2006   FOTO: Marian Stan

În urma unui inventar derulat de corpul de control al Ministerului Educaţiei, s-a constatat că aproape 4.000 de cărţi lipsesc de la Biblioteca Pedagogică dintre care 189 sunt cărţi de patrimoniu, motiv pentru care, de săptămâna viitoare, se vor face controale în toate bibliotecile din ţară, a declarat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la o conferinţă de presă, miercuri dimineaţa.

"Am fost surprins de protestele făcute de angajaţii de la Biblioteca Pedagogică, atunci când am decis mutarea lor dintr-un spaţiu retrocedat, în care plouă prin acoperiş, este umezeală în subsol, iar jumătate de milion de volume de carte stau în condiţii neadecvate. Am trimis Corpul de control acolo şi am constatat că în Biblioteca Pedagogică sunt cărţi de patrimoniu, 3.989 de cărţi nu au putut fi identificate, dintre care 189 au fost publicate în perioada 1642-1850", a spus Remus Pricopie, potrivit Mediafax.

Ministrul Educaţiei a precizat că la Biblioteca Pedagogică nu a mai fost un inventar "ca la carte" din 1984.

"Corpul de control a identificat că, tot acolo, directorul s-a numit singur, iar contabilul şi-a dat un spor de 1.000 de lei. Avem obligaţia să respectăm legea", a adăugat ministrul.

Pricopie a mai spus că cerut sprijinul Corpului de control al primului ministru, care împreună cu echipa Ministerului Educaţiei să verifice dacă cele aproape 4.000 de cărţi de patrimoniu sunt depozitate undeva. În total, la BPN sunt 546.000 de cărţi.

"Nu vrem să acuzăm pe nimeni, verificăm dacă cele 3.989 de cărţi de patrimoniu sunt depozitate undeva. Până acum, niciunul dintre angajaţi nu ne-a putut spune dacă ele există. În aceste condiţii, în perioada imediat următoare voi cere inventarierea tuturor obiectelor de patrimoniu din reţeaua Ministerului Educaţiei, şi mă refer nu numai la cărţi, dar şi la tablouri, scrisori", a declarat Pricopie.

Alte nereguli constatate: "directorul s-a numit singur de-a lungul timpului, iar contabilul-şef a decis că merită un spor de 1.000 de lei pe lună", a mai spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, în 7 ianuarie, că Biblioteca Pedagogică va continua să funcţioneze, niciun angajat nu va fi concediat şi vor fi plătite salariile. Pricopie preciza că nu se pune problema desfiinţării instituţiei, aceasta urmând să funcţioneze ca "secţie exterioară" a Bibliotecii Centrale Universitare, cu păstrarea atribuţiilor şi a activităţii.

Protestele bibliotecarilor

Pe 7 ianuarie 2014, aproximativ 20-30 de bibliotecari au protestat la Biblioteca Pedagogică, faţă de ceea ce ei consideră a fi desfiinţarea instituţiei, aceasta urmând să devină secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate la sfârşitul lui 2013.

Bibliotecarii care au protestat susţin că Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti nu poate prelua mai mult de 50.000 de volume din cele peste 500.000 câte deţine în prezent Biblioteca Pedagogică Naţională, din cauza spaţiului insuficient, fără a mai ţine seama că ea însăşi are nevoie de un spaţiu de creştere pentru achiziţiile viitoare.

Imobilul în care se află biblioteca a fost retrocedat în 2006

Din cauza faptului că imobilul ocupat până de curând de Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu” a fost retrocedat în anul 2006, iar actualii proprietari stabiliţi de instanţă au solicitat suma de 2,7 milioane Euro pentru o eventuală achiziţie a acestui imobil, deşi evaluări independente estimau valoarea clădirii la 1,3 milioane Euro, instituţia se afla în situaţaia de a fi evacuată în orice moment şi de a pierde fondul de carte, respectiv locurile de muncă ale angajaţilor săi, a precizat Ministerul Educaţiei.

Între proprietari şi ocupanţii imobilului nu exista un contract de închiriere, Biblioteca Pedagogică fiind, practic, tolerată în respectivul spaţiu.

"Din 2006 şi până în 2013, nu s-a întâmplat nimic la bibliotecă, plouă prin acoperiş, jumătate de milion de volum sunt la subsol, unde este umiditate, nu sunt condiţii de conservare a cărţilor. Şi pentru că în acest moment nu avem o clădire pe care să o destinăm în exclusivitate bibliotecii, am hotărât transferul acesteia, ca secţie distinctă, la Biblioteca Centrală Universitară, dar personalul a îngreunat procesul de transfer şi de aceea am trimis Corpul de control acolo", a conchis Pricopie.


Pricopie: Biblioteca Pedagogică nu se desfiinţează, nu vor fi concedieri şi se vor da salariile

VIDEO Protest faţă de desfiinţarea singurei Biblioteci Pedagogice Naţionale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite