Admitere Facultate 2015, sesiunea de toamnă. Mii de locuri au rămas neocupate la universităţi pentru a doua sesiune
0S-a dat startul admiterii de toamnă la facultate la studiile de licenţă şi marile universităţi de stat au scos la concurs mii de locuri rămase neocupate la buget, la nivel naţional. Doar la principalele centre universitare sunt peste 1.600 de locuri libere la buget.
Admitere facultate 2015. Numărul de studenţi pare să scadă anual
Numărul de studenţi pare să scadă de la an la an, având în vedere faptul că mii de locuri bugetate au rămas neocupate la nivel naţional, la admiterea de la facultate din toamna acestui an. Rata de promovare de la Bacalaureat, sărăcia, mobilitatea populaţiei şi oferta slabă oferită de universităţi sunt doar câteva din motivele pentru care puţini absolvenţi de liceu se înghesuie să se înscrie la instituţiile de învăţământ superior din ţară, arată experţii în educaţie. Nici măcar cele mai bine cotate universităţi nu reuşesc să-i mai atragă pe candidaţi.
Spre exemplu, Universitatea din Bucureşti a scos la concurs 250 de locuri la buget şi 1.647 de locuri la taxă pentru care candidaţii se pot înscrie în perioada 3 - 11 septembrie. De asemenea, Universitatea Politehnica din Bucureşti are 200 de locuri la buget la patru facultăţi: Chimie Aplicată (50 de locuri), Ştiinţa Materialelor (100 de locuri) şi Ingineria sistemelor biotehnice (50 de locuri). Candidaţii pot depune dosare la Politehnică până pe 12 septebrie, iar testul grilă îl dau pe loc. Şi Academia de Studii Economice scoate la concurs în jur de 200 de locuri, se intră pe bază de dosar, iar înscrierile se termină pe 9 septembrie.
Admitere facultate 2015. Mai puţine locuri bugetate în acest an, la UBB
După prima sesiune de admitere, din luna iulie, la Universitatea Babeş-Bolyai au rămas disponibile 417 locuri bugetate la nivel de licenţă, cu 217 mai puţine decât în anul 2014. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă au loc în această săptămână, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 18 septembrie.
La Facultatea de Matematică şi Informatică mai sunt disponibile doar două locuri bugetate, la Psihologie patru, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi la Teatru - câte cinci locuri bugetate.
Potrivit reprezentanţilor UBB, din cele 21 de facultăţi ale universităţii clujene, sunt unele, precum cele de Educaţie Fizică şi Sport, Drept şi Business, unde au fost ocupate toate locurile bugetate scoase la concurs.
Pentru admiterea din sesiunea de vară la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, cea mai mare universitate din ţară, au fost scoase la concurs 4.910 locuri bugetate la nivel de licenţă, număr similar celui de anul trecut. Totodată, au fost disponibile peste 9.000 de locuri în regim cu taxă şi 2.655 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă.
Admitere facultate 2015. Locuri bugetate la Fizică, în Timişoara
Universitatea de Vest din Timişoara pune la bătaie în sesiunea de toamnă circa 2.500 de locuri pentru nivelul de licenţă din care mai puţin de 10% sunt la buget.
Facultatea de Fizică înregistrează cele mai multe locuri la buget, şi anume 43, în timp ce Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie înregistrează 200 de locuri disponibile la taxă. Majoritatea facultăţilor au început deja perioada de înscrieri, urmând ca în următoarele două săptămâni candidaţii să susţină probele de concurs acolo unde este cazul şi să afle dacă vor deveni studenţi.
Admitere facultate 2015. Taxe mari şi multe locuri la buget la Iaşi
Mâine este ultima zi de înscrieri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care oferă în sesiunea de toamnă aproape 300 de locuri la buget şi peste 550 la taxă.
Cele mai multe locuri neocupate au rămas la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care oferă nu mai puţin de 290 de locuri la taxă pentru frecvenţa zilnică şi 160 de locuri la ID. Dacă la Facultatea de Limbi străine din cadrul Universităţii Bucureşti s-au ocupat toate locurile din sesiunea de admitere din vară, la Facultatea de Litere din cadrul universităţii ieşene mai sunt disponibile 45 de locuri bugetate, pentru studiul limbilor străine.
Cu excepţia facultăţilor de Geografie şi Teologie, admiterea se realizeză pe baza mediei de la Bacalaureat. Taxele de înscriere oscilează însă între 75 şi 300 de lei, iar taxele de şcolarizare între 1.800 şi 3.500 de lei pe an.
Admitere facultate 2015. De ce rămân locurile neocupate
Principala cauză pentru care locurile rămân neocupate la buget o reprezintă scăderea ratei de promovare la Bac. „Apoi, vorbim de o decredibilizare a universităţilor şi inclusiv despre conceptul de fabrică de diplomă, care a condus la această lipsă de interes. De asemenea, mai putem enumera fenomenul emigrării aici şi scăderea demografică. Şi universităţile duc o parte din vină fiindcă nu cunosc şi nu practică marketing educaţional, iar de la Ministerul Educaţiei nu am auzit până acum vreo strategie naţională de creştere a numărului de studenţi, gândiţi-vă că sunt întregi categorii sociale care nu urmează o facultate”, a declarat Tincuţa Apăteanu, expert în Educaţie şi co-fondator al platformei Edusfera.
Şi Marian Staş, expert în Educaţie, susţine că lipsa de corelare a ofertei educaţionale cu oferta de angajare de pe piaţa muncii este un factor decisiv aici.
„Anual, la Universitatea din Bucureşti sunt scoase la concurs peste 700 de locuri la Filologie, în timp ce la Informatică sunt doar 400, în condiţiile în care piaţa cere masiv experţi IT, care au şi salarii foarte bune, în timp de filologii nu sunt ceruţi pe piaţă, poate doar ca profesori. Din cauza unor astfel de discrepanţe, mulţi tineri se orientează direct spre piaţa muncii şi chiar spre antreprenoriat”, spune Staş.