VIDEO Cum privesc veteranele decizia SUA de a autoriza participarea femeilor la operaţiuni combatante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O lege din 1994 interzicea femeilor să facă parte din unităţile de luptă terestre FOTO Reuters
O lege din 1994 interzicea femeilor să facă parte din unităţile de luptă terestre FOTO Reuters

Decizia Pentagonului de a le acorda femeilor dreptul să fie în prima linie a atras reacţii diverse din partea veteranelor de război. Unele au aplaudat ridicarea interdicţiei, spunând că această hotărâre va aduce îmbunătăţiri forţelor armate americane, iar altele au specificat că femeile nu sunt destul de puternice din punct de vedere fizic să participe direct la o luptă.

Această decizie schimbă o lege din 1994, care interzicea femeilor să facă parte din unităţile de luptă terestre. 

Una dintre cele care au fost de acord cu această schimbare este Tammy Duckworth, veterană a Statelor Unite ale Americii, prima americană ce a fost rănită în luptă. Ea a luptat în Irak în Garda Naţională a statului american Illinois, ca pilot de elicopter Blackhawk, una dintre puţinele poziţii disponibile pentru femei la momentul respectiv. Ea şi-a pierdut ambele picioare când o grenadă i-a lovit elicopterul în 2004.

Decizia de a permite femeilor să participe la lupte îi va pune în prima linie doar pe cei mai buni, indiferent că sunt bărbaţi sau femei, să menţină siguranţa Statelor Unite“, a declarat Tammy pentru „Chicago Tribune“. „Fiind veteran de război, ştiu că această hotărâre va face America mai sigură şi va fi o inspiraţie pentru femeile din ţara noastră.“

Lizzete Rhone, preşedinta filialei din Chicago a Asociaţiei Veteranelor, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea s-a înrolat în 1943, sperând să fie detaşată peste hotare, dar fiind afro-americană într-o armată segregată din punct de vedere rasial, nu a reuşit acest lucru, aşa că a îndeplinit un rol administrativ în Missouri. Rhone mărturiseşte că anumite femei ar fi profitat de ocazia unei lupte directe, chiar şi în cel de-al Doilea Război Mondial. „Cred că este tipul de carieră pe care femeile şi-ar dori-o cu adevărat“, spune veterana în vârstă de 86 de ani. „Acum, ele au ocazia să se afirme.“

Rhone şi Duckworth spun că femeile luptă în zone de conflict, neoficial, de ani de zile. „Nimeni nu crede că aceste femei au fost în zonele de luptă şi nu au tras niciodată cu arma, nici măcar să se protejeze. Ştim că femeile au făcut asta“, spune Rhone. 

Alte două veterane din cel de-al Doilea Război Mondial, totuşi, spun că nu le place ideea ca femeile să participe la lupte. Yolanda Imhoff are 94 de ani şi a fost sergent operator radio în Aviaţia Statelor Unite. Ea este îngrijorată de faptul că, în general, femeile nu sunt atât de puternice precum bărbaţii şi că o femeie va fi mult mai vulnerabilă dacă e capturată.

Ne-au învăţat cum să tragem cu o armă, chiar aveam una. Dar în ceea ce priveşte lupta, eu, care am trecut prin ce-am trecut, nu sunt sigură că e pentru femei“, spune Yolanda.

Doris Dina de 88 de ani, care a şi-a servit şi ea ţara în al Doilea Război Mondial, spune că nu crede că această hotărâre este o idee bună, dar poate că este potrivită pentru anumite femei soldat. „Apreciez faptul că unele femei sunt îndeajuns de puternice încât să se descurce. Cred că pentru ele e bine, dar nu pentru cele ca mine“, mărturiseşte ea.

David McArtin, veteran al Marinei americane în vârstă de 30 de ani, spune că „era şi timpul ca femeile să participe la luptă“. El înţelege de ce unele dintre ele se tem că femeile vor fi supuse unor abuzuri. „Asta se întâmplă în zilele noastre. Cred că trebuie să acceptăm că lucrurile astea se vor petrece într-o luptă. Şi nu orice femeie va putea spune că «ăsta e locul meu». Nu toţi americanii sunt soldaţi“.

Armata americană a autorizat oficial participarea femeilor la misiuni de luptă

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite