Termometrele au atins o temperatură-record în Valea Morţii, în deşerturile californiene, posibil cea mai mare înregistrată vreodată pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Naţional Valea Morţii -Death Valley din deşertul Mojave - California FOTO EPA-EFE
Parcul Naţional Valea Morţii -Death Valley din deşertul Mojave - California FOTO EPA-EFE

Mercurul termometrelor a atins o potenţială nouă valoare-record duminică după-amiază la Furnace Creek, în Death Valley, în regiunile deşertice sud-californiene: 54.4 grade Celsius (130 grade Fahrenheit). Dacă măsurătoarea e validă, este cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, relatează Washington Post.

În contextul în care vestul Statele Unite cunoaşte valuri de căldură de proporţii istorice, Serviciul american de Meteorologie a anunţat un potenţial nou record de temperatură atins duminică după-amiaza, la ora 3:41, ora Pacificului, în Parcul Naţional Death Valley, din deşertul Mojave, California, cea mai joasă regiune din SUA. Dacă validitatea măsurătorii se confirmă, este cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe Pământ şi doboară recordul anterior al regiunii pentru luna august, de aproape 53 de grade Celsius (127 grade Fahrenheit), dar şi cea mai valoare înregistrată vreodată în lume în mod valid, de 129.2 grade Fahrenheit, în 2013.

„Toate datele de până acum indică observaţii legitime”, a declarat Randy Cerveny, şeful echipei Organizaţiei de Meteorologie Internaţionale (OMI) specializată în fenomene climatice şi meteorologice extreme.

„Recomandarea mea este ca OMI să accepte preliminar aceste observaţii, urmând ca în cursul săptămânilor următoare să le examinăm în detaliu, alături de Comitetul Naţional de Extreme Climatice, prin intermediul uneia dintre echipelor noastre internaţionale de evaluare”, a spus acesta.

Parcul Naţional Valea Morţii, o zonă-tampon între Marele Bazin din Nevada şi deşerturile Mojave, care protejează un mediu diversificat compus din soluri saline, dune de nisip, văi,canioane şi munţi, este deţinătoarea unui record de temperatură contestat de experţi, şi anume peste 56 de grade Celsius sau 134 de grade Fahrenheit - o valoare înregistrată pe 10 iulie 1913. O analiză detaliată a expertului în vreme extremă Christopher Burt, efectuată în 2016, a arătat că „nu este o valoare posibilă din perspectivă meteorologică”. 

Potrivit CBS News, expertul a constatat discrepanţe între citirile zilnice din diferite locuri de observaţie ale deşertului Mojave şi Valea Morţii, care de regulă sunt concordante: 8 grade peste valorile normale versus 18 grade, în rezervaţie. De asemenea, temperaturi-record care nu pot fi coroborate au fost citite şi în Africa - de plidă, în 1931, în Tunisia s-au măsurat 131 de grade Fahrenheit. 

Dacă măsurătoarea de duminică se confirmă ar fi cea mai mare temperatură înregistrată în lume din 1931 încoace. Unii climatologi consideră că cele mai mari valori măsurate vreodată în mod valid au fost cele de 129 de grade Fahrenheit înregistrate pe 30 iunie 2013, tot în Valea Morţii, respectiv cele din 2016 , în Kuweit, şi din 2017, în Pakistan.

Death Valley este cea mai joasă, mai aridă şi mai fierbinte regiune din SUA. Furnace Creek, locul unde se fac măsurătorile se află la circa 57 de metri sub nivelul mării în deşertul Mojave din sud-estul Californiei. Zona este recunoscută pentru temperaturile ridicate - înregistrate de regulă în luna iulie: în 2018, a înregistrat valori de cel puţin 120 de grade Fahrenheit (aproape 49 de grade Celsius)- cele mai mari din lume.

De săptămâna trecută, valuri de căldură istorice pentru luna august au cuprins vestul SUA, din Arizona până în Washington: Oakland a atins pentru prima dată temperaturi de peste 100 ° F (37.8 grade Celsius), în timp ce Sacramento a depăşit 110 ° F, un nou record pentru această lună.

Un studiu al unor cercetători europeni, publicat în 2019, în contextul unor valuri de căldură fără precedent în emisfera nordică - peste 30 de grade Celsius la Cercul Arctic - a arătat că planeta a intrat „într-un nou regim climatic”, semn al amplificării fenomenelor climatice extreme pe fondul schimbărilor climatice.

SUA se confruntă în prezent cu incendii de vegetaţie alimentate de valuri de căldură de mare intensitate: pentru prima dată Serviciul de meteorologie american a emis o alertă de tornadă de foc, în nord-vestul Californiei. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite