SUA. Weekend plin de manifestaţii de susţinere a lui Donald Trump, dar şi de  proteste anti-rasiale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confrunt[ri în Kentucky, între grupuri rivale
Confrunt[ri în Kentucky, între grupuri rivale

O vară plină de proteste în Statele Unite a culminat în acest weekend cu o serie de mitinguri pentru susţinerea preşedintelui Donald Trump, dar şi mai multe proteste împotriva inegalităţii rasiale şi a violenţei poliţiei.

În Louisville, Kentucky, un marş în memoria lui Breonna Taylor a avut loc sâmbătă în afara hipodromului Churchill Downs unde a avut loc unul din cele mai importante evenimente sportive din domeniul curselor de cai, care s-a desfăşurat însă fără spectatori, scrie Reuters.

Taylor, o asistentă medicală afro-americană de 26 de ani, a fost ucisă pe 13 martie în Louisville de poliţia care a intrat în apartamentul ei înarmată în baza unui mandat de arestare.

Moartea sa, alături de cea a lui George Floyd - un alt afro-american ucis de poliţie în mai după ce un ofiţer l-a presat cu genunchiu pe gât- au aprins scânteia unora din cele mai de amploare proteste din istorie, cu manifestaţii aproape zilnice în mai multe oraşe din ţară.

Şi susţinătorii lui Donald Trump au organizat marşuri în acest weekend, inclusiv în Georgia unde şi-au redecorat maşinile cu steaguri americane pentru a conduce prin Atlanta şi „a-şi arăta dragostea şi mândria faţă de ţară şi preşedinte", potrivit organizatorilor.

Demonstraţiile la nivel naţional au sporit în contextul campaniei lui Donald Trump pentru obţinerea celui de-al doilea mandat în scrutinul programat pentru 3 noiembrie.

În această săptămână, atât Donald Trump, câţ şi contracandidatul său, Joe Biden, au vizitat Kenosha, Wisconsin. Oraşul a fost locul unde încăierări între protestatari şi forţele de ordine după ce poliţia l-a împuşcat pe Jacob Blake, un alt bărbat afro-american, de şapte ori în spate de la mică distanţă, lăsându-l paralizat.

Joe Biden s-a întâlnit cu familia lui Blake şi a vorbit la telefon cu bărbatul şi şi-a exprimat simpatia pentru persoanele care protestează împotriva violenţei poliţiei sub stindardul Black Lives Matter.

Trump, în schimb, a vizitat afacerile distruse de cea ce el a numit protestatari „în afara legii" şi a apărat departamentele de poliţie drept garanţii „legii şi ordinii" şi a refuzat să condamne extremiştii de dreapta care au acţionat ca justiţiari şi sunt acuzaţi că au atacat şi chiar ucis protestatari în Kenosha.

Un grup numit RefuseFacism.org (nr. Refuză Fascismul) a anunţat organizat sâmbătă proteste în 23 de oraşe pentru a denunţa acţiunile lui Donald Trump pe care ei le numesc o formă de fascism şi de care se tem că se vor înrăutăţi dacă va fi ales pentru un al doilea mandat.

Facebook elimină conturi ale grupului american de extremă-dreaptă Patriot Prayer, partizan al lui Trump 

Facebook a blocat conturile grupului american de extremă-dreaptă Patriot Prayer, implicat de mai multe săptămâni în violenţe împotriva manifestanţilor anti-rasism de la Portland, un membru al acestuia fiind împuşcat sâmbăta trecută, notează AFP.

Paginile acestui mic grup au fost eliminate de pe Facebook şi Instagram „în cadrul eforturilor noastre actuale de a interzice miliţiile violente pe platforma noastră”, a indicat vineri Facebook.

În oraşul Portland, în nord-vestul Statelor Unite, manifestanţii protestează fără încetare împotriva brutalităţii poliţiei de la moartea lui afro-americanului George Floyd sub genunchiul unui poliţist alb, la Minneapolis, la sfârşitul lunii mai.

Partizanii lui Donald Trump, printre care membri ai grupurilor adepte ale supremaţiei rasei albe Proud Boys sau Patriot Prayer, i-au provocat în mod regulat pe militanţii mişcării anti-rasiste Black Lives Matter.

Un membru al Patriot Prayer a fost împuşcat sâmbăta trecută. Suspectul în această crimă, care pretindea că este „100% Antifa”, a murit cinci zile mai târziu când a fost arestat de forţele federale.

Grupul şi fondatorul acestuia, Joey Gibson, au afirmat constant că sunt o organizaţie creştină.

Facebook a eliminat paginile în conformitate cu o actualizare recentă a politicii sale pentru a ţine mai bine sub control răspândirea mişcărilor care incită la ură şi violenţă.

La mijlocul lui august, gigantul reţelelor sociale a interzis sau a restricţionat mii de conturi de extremă-dreaptă, în special legate de mişcarea QAnon, un ansamblu de teorii conspiraţioniste răspândite mai ales de partizanii lui Donald Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite