SUA îşi vor întări prezenţa militară în Polonia, Ungaria îşi cumpără sistem de apărare antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blindate Stryker
Blindate Stryker

Washingtonul intenţionează să-şi întărească prezenţa militară în Polonia, ţară care se simte ameninţată de Rusia, pe lângă contingentul actual de 4.000 de trupe desfăşurate aici, a declarat miercuri ambasadoarea SUA la Varşovia, citată de AFP.

Suplimentarea efectivelor militare ”va fi semnificativă”, de ordinul sutelor, a declarat ambasadoarea Georgette Mosbacher pentru Financial Times (FT), înaintea unei conferinţe, care începe miercuri şi la care iau parte 60 de ţări, la Vrşovia. Ambasadoarea nu a precizat când urmează să fie suplimentate trupele.

Guvernul conservator polonez îşi multiplică eforturile pe lângă Washington în vederea instalării unei baze militare americane pe teritoriul polonez, unde sunt staţionaţi deja militari americani, prin rotaţie, în cadrul unor operaţiuni NATO.

Varşovia s-a declarat pregătită să cheltuiască cel puţin două miliarde de dolari în vederea instalării acestei baze americane.

Adjunctul secretarului american al Apărării Mark Esper aprecia, însă, în setembrie, că Polonia nu este încă pregătită să găzduiască o bază militară americană permanentă, din cauza insuficienţei spaţiului propus care să permită un antrenament adecvat al militarilor americani.

Potrivit lui Georgette Moscbacher, Pentagonul privilegiază mai degrabă desfăşurarea unor unităţi ”prin rotaţie”, în mod ”suplu”, în locul unei baze militare ”în care ai spitale, locuinţe şi unde îşi aduci familia”.

Statele Unite şi Polonia au convocat, până joi, la Varşovia, o conferinţă internaţională menită ”să promoveze un viitor de pace şi de securitate în Orientul Mijlociu”.

Pentagonul intenţionează să desfăşoare vehicule blindate de luptă Stryker în Europa de Est, anunţă Fox News. Potrivit canalului TV, desfăşurarea de unităţi dotate cu astfel de blindate urmează să fie finalizată până în anul 2020.

Postul susţine că astfel Statele Unite intenţionează să „întărească Europa” în eventualitatea unei confruntari armate cu Rusia. Se precizează că blindatele Stryker vor fi echipate cu rachete cu rază scurtă de acţiune Hellfire şi Stinger.

Totodată, canalul tv citează un raport al centrului american de cercetare RAND privind „acţiunile ostile ale Rusiei în Europa”. Acesta enumeră regiunile în care Moscova are interese, în special ţările baltice şi statele slave din Europa de Est şi Sud-Est.  În special în aceste ţări vor fi desfasurate blindatele modernizate Stryker.

Şi alt stat din Europa Centrală, Ungaria, a anunţat că doreşte să-şi consolideze protecţia facilităţilor strategice şi intenţionează să cumpere în acest scop un sistem de rachete antiaeriene, a declarat marţi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de MTI.

„Discuţiile vor intra în curând în faza finală“, a adăugat Szijjarto despre acest subiect, notând de asemenea că este necesar ca în parlament comitetul de apărare „să simplifice condiţiile legale şi procesele pentru achiziţia“ acestor echipamente. Cât despre sumele alocate acestui proiect, Szijjarto a menţionat că este „prea devreme“ să se discute despre ele.

Vorbind despre întrevederea avută în ziua precedentă cu secretarul american de stat Mike Pompeo, Szijjarto a spus că aceasta nu a atins chestiunile de politică internă ale Ungariei sau ale SUA, concentrându-se în schimb pe cooperarea bilaterală şi pe „evoluţiile internaţionale care o pot influenţa“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite