Strategia de securitate a administraţiei Trump avertizează asupra unei „rivalităţi a marilor puteri“ cu Rusia şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a declarat luni, în cadrul prezentării noii strategii de securitate naţională, că Statele Unite trebuie să facă faţă unei competiţii crescânde din partea Rusiei şi a Chinei, două mari-puteri rivale ce „caută să concureze America în materie de influenţă, valori şi bogăţie”.

În discursul său, liderul de la Casa Albă a vorbit despre alegerile prezidenţiale de anul trecut drept un moment de pivotare dinspre politicile economice falimentare şi strategiile de negociere ineficiente ale fostei administraţii.

„Mesajul vostru a fost puternic şi clar”, a afirmat Trump, referindu-se la alegerile din noiembrie 2016. „În data de 8 noiembrie, aţi votat să facem America măreaţă din nou. Aţi ales o nouă conducere şi noi strategii şi o nouă speranţă glorioasă”, a afirmat acesta.

Documentul de Strategie pentru Securitatea Naţională prezintă China şi Rusia drept rivali ce caută să schimbe ordinea puterii globale după propriile interese, reprezentând o potenţială ameninţare pentru Statele Unite.

„Fie că ne place sau nu, ne aflăm într-o nouă eră de rivalitate”, a afirmat Trump.

Acesta s-a folosit de prilejul acestui eveniment pentru a-şi reitera angajamentul faţă de doctrina „America First”, punând accentul pe lupta împotriva terorismului şi protejarea frontierelor Statelor Unite. Preşedintele american a enumerat ceea ce a consideră a fi succesele administraţiei sale, precum retragerea din Parteneriatul Comercial Trans-Pacific şi din „acordul extrem de scump şi de nedrept de la Paris”.

„Poporul american a respins strategiile falimentare ale administraţiilor trecute”, a afirmat acesta. „V-aţi redescoperit vocea şi v-aţi luat înapoi această naţie şi destinul ei”.

Oficialii administraţiei Trump au afirmat că acest document, ce are rolul de a trasa o direcţie politicilor administraţiei, pune în prim plan implicaţiile economice ale acestora. De exemplu, documentul susţine că factorii economici şi cei de securitate internă vor prevala în deciziile şi politice de securitate naţională.

„Această strategie avansează ceea ce aş numi un realism bazat pe principii”, a declarat un oficial citat de Washington Post, adăugând că, în prezent, balanţa de putere globală s-a transformat într-un mod nefavorabil intereselor Statelor Unite. „Această nouă strategie prezintă un plan pentru ca Statele Unite să redobândească un momentul pozitiv şi să schimbe aceste trenduri”.

Atât China cât şi Rusia au căutat „să schimbe status-quo-ul” global în moduri ce ar afecta interesele Statelor Unite, a afirmat un alt oficial ce a oferit ca exemple expansiunea Chinei în Marea Chinei de Sud şi anexarea Crimeei de către Rusia.

„Acest document nu renunţă în mod expres la strategiile preşedintelui Obama sau ale predecesorilor săi, ci prezintă priorităţile preşedintelui Trump într-un mod diferit”, a susţinut un alt oficial, făcând referire la faptul că multe din deciziile majore ale lui Trump au fost interpretate drept simple abrogări ale politicilor fostului preşedinte, precum acordul cu Iran, cel pentru schimbările climatice şi politica în cazul Coreei de Nord.

Un alt oficial a declarat că acest document are la bază patru principii: securitatea internă a Statelor Unite, protejarea prosperităţii Americii, menţinerea păcii prin sporirea puterii militare a SUA şi avansarea influenţei globale a Statelor Unite.

După cum notează însă NYT, noua strategie de securitate ce readuce în prin plan ecouri ale Războiului Rece, „nu menţionează deloc implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, chiar dacă există o scurtă referinţă la „utilizarea mijloacelor cibernetice de către Rusia pentru a submina legitimitatea democraţiilor””.

Deşi tema competiţiei comerciale cu China prezentă în acest document a reprezentat o temă comună în campania electorală, descrierea „ameninţării reprezentate de către Rusia pare a contrazice acţiunile preşedintelui Trump, în special refuzul acestuia de a-l critica pe Vladimir Putin pentru anexarea Crimeei sau destabilizarea Ucrainei”, notează în continuare New York Times.

„China şi Rusia”, se arată în acest document, „au o politică clară ce se îndreaptă spre o economie mai puţin liberă şi mai puţin corectă, de a-şi spori forţele militare şi de a controla informaţia şi internetul pentru a-şi reprima societăţile şi a-şi spori influenţa globală”.

„Această rivalitate implică necesitatea din partea Statelor Unite a revizuirii politicilor din ultimele două decenii - politici bazate pe asumpţia că angajamentele comune cu aceste state rivale şi includerea lor în instituţiile internaţionale şi comerţul global le-ar transforma în actori paşnici şi parteneri de încredere”, se susţine în acest document. „În marea lor majoritate, aceste premise s-au dovedit a fi greşite”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite