Statele Unite aprobă transferul de rachete Patriot și muniție cu rază lungă către Ucraina

0
0
Publicat:

O decizie crucială pentru frontul ucrainean a fost luată la Washington, în timp ce la Berlin se instalează un nou executiv: administrația americană a aprobat, potrivit The New York Times, transferul a 125 de rachete de artilerie cu rază lungă de acțiune și 100 de rachete antiaeriene Patriot din Germania către Ucraina. Acordul vine într-un moment în care Occidentul, într-un gest rar de unitate, presează Moscova pentru acceptarea unui armistițiu necondiționat de 30 de zile.

SUA au aprobat 100 de rachete antiaeriene Patriot pentru Ucraina/FOTO:Arhiva
SUA au aprobat 100 de rachete antiaeriene Patriot pentru Ucraina/FOTO:Arhiva

100 de rachete antiaeriene Patriot

Tranzacția, deși generată formal de Berlin, avea nevoie de avizul Washingtonului pentru a putea fi pusă în practică, având în vedere originea americană a armamentului. Informația, furnizată de un oficial al Congresului american, a fost confirmată sâmbătă de cotidianul The New York Times.

Decizia vine la doar câteva zile după ce Friedrich Merz a preluat funcția de cancelar al Germaniei, semnalând o posibilă repoziționare mai fermă a Berlinului în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina. Această mișcare este percepută drept o reacție directă la contextul geopolitic tot mai volatil, dar și o încercare de a umple vidul lăsat de retragerea treptată a sprijinului militar american.

Pentru Kiev, livrările sunt vitale

Deputatul Egor Cernev, vicepreședinte al comisiei de apărare și securitate din Rada Supremă, a declarat pentru NYT că Ucraina suferă de un deficit sever în ceea ce privește rachetele cu rază lungă și sistemele de apărare antiaeriană avansate, inclusiv Patriot. „Europa încearcă să înlocuiască ajutorul pierdut din partea Statelor Unite, dar, din păcate, nu are capacitatea de a face acest lucru”, a subliniat el.

O evaluare similară vine și din partea experților britanici. Matthew Savill, director de studii militare la Royal United Services Institute, a atras atenția că Europa se confruntă cu o dilemă structurală: nevoia de a-și reface propriile stocuri, în paralel cu sprijinirea Ucrainei. „Capacitatea industrială nu este suficientă pentru ambele sarcini”, a explicat Savill, adăugând că înlocuirea completă a sprijinului american este posibilă doar „pe termen mediu sau lung” – și doar dacă va exista voința politică necesară, care în prezent lipsește.

Între timp, spectrul unei noi doctrine la Washington planează deasupra Europei. Președinte Donald Trump a transmis Congresului, la 1 mai, intenția de a relua vânzările directe de echipamente militare către Ucraina – printr-un mecanism de tip Direct Commercial Sales (DCS) – cu un prag minim de 50 de milioane de dolari. Informația a fost obținută de Kyiv Post din surse diplomatice, dar nu a fost confirmată oficial de Casa Albă.

Semnalul transmis de Germania

Potrivit acestor surse, tranzacția include nu doar echipamente, ci și date tehnice și servicii de consultanță. Dar această mișcare este văzută mai degrabă ca un compromis limitat, menit să mențină aparențele unui angajament american, fără a contrazice linia generală a administrației Trump, care a semnalat intenția de a reduce prezența militară a SUA în Europa.

În acest context, aprobarea transferului german subliniază o realitate strategică incomodă pentru Kiev: fără sprijinul american, Europa rămâne principala speranță, dar și cea mai vulnerabilă verigă. Capacitatea de reacție este limitată, deciziile se iau greu, iar unitatea este constant pusă la încercare.

Este însă clar că, odată cu acest pas, Germania trimite un semnal important – nu doar Moscovei, ci și aliaților săi din NATO: este dispusă să își asume un rol mai activ în arhitectura de securitate a continentului. Rămâne de văzut dacă acest gest se va transforma într-o politică coerentă și susținută sau va rămâne doar o excepție, într-un peisaj european tot mai fragmentat.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite