Scandal în Statele Unite, după ce administraţia Trump a reautorizat importul de trofee de elefanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Administraţia Donald Trump şi-a atras un val de critici din partea asociaţiilor de protejare a animalelor după ce i-a reautorizat joi pe vânători să aducă în Statele Unite trofeele de elefanţi ucişi în Zimbabwe şi Zambia, relatează AFP.

Decizia este cu atât mai şocantă cu cât argumentele pe care se bazează această schimbare brutală a politicii oficiale americane faţă de animalele sălbatice sunt considerate eronate de către organizaţiile contestatare.

Autorităţile americane au anulat astfel o interdicţie impusă în mandatul lui Barack Obama. Administraţia precedentă a interzis importurile de colţi de elefant, un animal ameninţat cu dispariţia.

U.S. Fish&Wildlife Service (USFWS) „va emite permise ce autorizează importul de trofee provenind de la elefanţii ucişi în timpul unor partide de vânătoare în Zimbabwe începând din 21 ianuarie 2016 şi până pe 31 decembrie 2018“, a anunţat această agenţie federală americană care eliberează permise de vânătoare şi pescuit.

Ea a confirmat astfel un anunţ făcut în cursul acestei săptămâni la un forum sud-african pro-vânătoare, Safari Club International Foundation, care a dus o bătălie dură, alături de grupul de lobby pro-arme, NRA, pentru a obţine această victorie.

O reevaluare va fi efectuată la jumătatea anului viitor în vederea unei eventuale prelungiri a autorizaţiilor.

„Comportament inacceptabil al administraţiei Trump. O sută de elefanţi sunt deja ucişi în fiecare zi. Decizia va duce la creşterea braconajului“, a denunţat The Elephant Project într-un mesaj publicat pe Twitter.

Şi Centrul american pentru biodiversitate a criticat decizia actualei administraţii de la Casa Albă, deplângând că, „prin acceptarea intrării de capete, picioare şi cozi de elefanţi morţi în Statele Unite", Donald Trump „legalizează faptele comise de ucigaşii de elefanţi“.

Potrivit organizaţiei Great Elephant Census, numărul de pahiderme a scăzut cu 30% între 2007 şi 2014 în Africa, scăderea fiind de 6% în Zimbabwe.

Protejare sau aberaţie?

Administraţia actualului preşedinte republican exploatează prin această decizie un aspect din legislaţia americană referitoare la speciile în pericol (Endangered Species Act), care stipulează că importul unor astfel de trofee poate fi legal dacă se dovedeşte că vânătoarea aduce beneficii conservării pe plan mai larg a speciilor.

„Vânătoarea recreativă, legală şi bine legiferată în cadrul unui program poate fi benefică pentru conservarea anumitor specii, stimulând populaţiile locale să protejeze speciile şi injectând bani în programele de conservare“, a explicat USFWS.

„Pentru a susţine conservarea, vânătorii trebuie să aleagă să vâneze doar în ţările care au o guvernare puternică, o legislaţie inteligentă şi populaţii de animale sălbatice cu o stare bună de sănătate“, a adăugat agenţia sus-menţionată.

Asociaţia de proejare a animalelor PETA a denunţat aceste explicaţii, apreciind că „echivalează cu vânzarea unui copil pe piaţa neagră cu scopul de a strânge bani pentru a combate violenţele comise asupra copiilor“.

Fapt neobişnuit, diplomaţia americană a publicat un raport despre traficul cu specii sălbatice, care include o listă cu ţările care fac obiectul unor „îngrijorări“. Zimbabwe şi Zambia nu se regăsesc în acest raport.

„Traficul cu specii sălbatice rămâne o gravă infracţiune internaţională, care ameninţă securitatea, prosperitatea economică, statul de drept, eforturile de conservare şi sănătatea umană“, scrie Departamentul de Stat. „Administraţia americană combate acest comerţ ilegal în Statele Unite şi în străinătate“, dă asigurări diplomaţia americană.

Donald Trump Jr in timpul unei vanatori de elefanti FOTO news.com.au

Donald Trump Jr. prezentându-şi trofeul după o vânătoare de elefanţi FOTO news.com.au

Numeroşi observatori se întreabă dacă decizia în privinţa elefanţilor ar putea avea o legătură cu pasiunea pentru vânătoare a celor doi fii mai mari ai preşedintelui, Donald Jr. şi Eric, care se duc frecvent în Africa pentru a vâna.

O fotografie cu Donald Jr. Trump a fost distribuită intens pe reţelele sociale. Donald Jr. apare pozând cu o cartuşieră ataşată de centură, un briceag în mâna dreaptă şi o coadă de elefant în mâna stângă, lângă animalul pe care îl împuşcase.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite